Dijital dönüşümde ‘siber güvenliğin’ önemi
Kuzey Kıbrıs Turkcell 2’nci Teknoloji Günü düzenlendi
Kuzey Kıbrıs Turkcell’in kurumsal müşterilerine yönelik düzenlediği “2’nci Kurumsal Teknoloji Günü" etkinliğinde, ülkemizde teknoloji odaklı ilerlemeler tüm yönleriyle konuşuldu.
100’e yakın kurum temsilcisinin yoğun katılım gösterdiği toplantıda, dünyadaki yeni teknolojiler ve dijital dönüşüm ele alındı.
“Siber Güvenlik” konulu teknoloji gününde, “çağımızın teknoloji vebası” olarak tanımlanan siber güvenliğe yönelik bilgilendirmeler yapıldı.
Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü İsmet Yazıcı, dijital dönüşümü bir bütün olarak gördüklerini söyledi, bu dönüşümde güvenliğin önemini anlattı.
Dünyayla buluşmak
2'nci Kurumsal Teknoloji Günü’nde Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü İsmet Yazıcı, Kurumsal Servisler ve Yeni İşler Kıdemli Uzmanı Kerim Özgür Yel, Türkiye Turkcell Teknoloji Grubu Yönetim ve Güvenliği Direktörü Feridun Aktaş, Innovera Direktörü Burak Dayıoğlu, VMware İş Geliştirme Müdürü Ayhan Turhan sunumlarıyla yer aldı.
Kamu kurumları, özel sektör ve üniversitelerde birçok büyük ölçekli projeyi başarıyla hayata geçiren, yetkin ve deneyimli kadrosuyla kurumlara danışmanlık ve bakım desteği sunan Data Market’in de katkılarıyla organize edilen etkinlik 5 saat sürdü.
Kuzey Kıbrıs Turkcell 2’nci Kurumsal Teknoloji Günü’nde, ülkemizdeki kurumları dünyadaki ileri teknolojilerle buluşturmak ve sınırları ortadan kaldırarak, teknolojik işbirliğini geliştirmek misyonu tartışıldı.
Yazıcı: Dijital dönüşümü bir bütün olarak görüyoruz
Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü İsmet Yazıcı, toplumun dijital dönüşümünü bir bütün olarak gördüklerini belirterek, teknolojiye yönelik kurumsal organizasyonları artırarak sürdüreceklerini, bu alanda çok daha önemli sorumluluk üstleneceklerini söyledi.
Yazıcı, dijital dönüşüm sürecinde güvenliğin önemini anlattı.
“Fikir Tarlası” projesi hakkında da bilgi veren Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü İsmet Yazıcı, hiçbir yazılım geliştirme bilgisi olmayan bireylerin dahi fikirleriyle katılabileceği, platformda yeni fikirleri desteklemek yolunda ilk tohumları attıklarını belirtti.
Genel Müdür Yazıcı, kurumların hayallerini gerçekleştirmek için “çözüm ortağı” ilkesi üzerinden ilerlediklerini, “Altyapı, süreklilik, teknik destek ve güvenlik” olmak üzere kurumlarda dijital dönüşümü dört temel başlıkta ele aldıklarını belirtti. Yazıcı, nesnelerin internetinden sonraki konu başlığı olan siber güvenliğin, kurumların dijital yolculuğundaki öneminin altını çizdi.
Kuzey Kıbrıs Turkcell Kurumsal Servisler ve Yeni İşler Kıdemli Uzmanı Kerim Özgür Yel de siber güvenlik hakkında kapsamlı bilgi paylaşımında bulundu. Yel, dijital dünyada çocuklardan başlayarak yetişkinlere, kurumlara ve kamuya kadar geniş bir yelpazede bireylerin mobil telefonlarında, bilgi paylaşımlarında ve kullandıkları programlarda güvenlik konularını açıkladı. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere karşı global ölçekte artan saldırılara da dikkat çeken Kerim Özgür Yel, bu sonucun işletmelerin kısıtlı Bilgi Teknolojisi bütçeleri içerisinde güvenliğe ayrılan miktarın azlığı ikileminden kaynaklandığını belirtti.
Yel, Turkcell’in kendi pratikleri yanında, kurumsal müşterilerine sağladığı altyapı ve güvenlik hizmetleri hakkında da bilgi verdi.
En değerli varlık “veri”
Türkiye Turkcell Teknoloji Grubu Yönetim ve Güvenliği Direktörü Feridun Aktaş ise etkinlikte şunları söyledi:
“Günümüzde ve önümüzdeki dönemde en değerli varlık kesinlikle veri olacaktır. Verinin yaşam döngüsü, kullanımı ve etkileri hayal edilenin çok çok ötesine geçmiştir. Bu nedenle veri için yapılacak siber savaşlara hazır olmak gerekir. Siber savaşın belirleyici unsuru ise ‘belirsizlikler’ olacaktır. Kurumlar, siber savaşlarda yeni yöntemlerle, düşünerek ve hazırlanarak hayatta kalmayı başarabilirler.”
Siber saldırıların etkileri
Innovera Direktörü Burak Dayıoğlu ise etkinlikte yaptığı sunumda, siber saldırıların insan yaşamına olumsuz etkileri üzerinde durdu.
Dayıoğlu şöyle konuştu:
“Siber saldırılar giderek fiziksel yansımaları da olan, insan yaşamını ve sağlığını da etkileyen bir hale geliyor. Internet of things (nesnelerin interneti), implantlar, otonom sistemler ve endüstriyel kontrol sistemleri gibi teknolojilerin saldırganların eline geçmesi bir ihtimal değil, zamanlama konusu haline gelmiştir. Regülasyonlar, uluslararası normlar, teknoloji ve farkındalık eğitimleri ile durumu kontrol altında tutmak için toplumsal bir gayrete ihtiyacımız var. Bu noktada nesnelerin interneti dediğimiz teknolojilerde bayrak taşıyan Turkcell gibi operatörlere ve Innovera gibi danışmanlık firmalarına büyük görev düşmektedir.”
Yazılım tanımlı dünyaya dönüşüm
VMware Türkiye İş Geliştirme Müdürü Ayhan Turhan da “Yazılım Tanımlı Veri Merkezi” ve “Ağ Sanallaştırma” konularında bilgiler verdi.
Günümüzde uygulamaların güvenliğinin en hızlı şekilde devreye alınmalarının ve kesintisiz çalışıyor olmalarının IT dünyasının başlıca odağı olduğuna dikkat çeken Ayhan Turhan, bunların çevik, güvenli ve ekonomik bir şekilde başarılabilmesinin geleneksel donanım-tanımlı mimariler yerine yazılım-tanımlı mimariler ile mümkün olabileceğini ifade etti.
Turhan, dünyada ve Türkiye’de pazar büyüklüğünün beklentilerin ötesinde bir hızla arttığını ve kurumların yazılım tanımlı dünyaya dönüşümlerinin ivme kazandığını sözlerine ekledi.