1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Doç Dr Hilmi Özçelik hayatını kaybetti
Doç Dr Hilmi Özçelik hayatını kaybetti

Doç Dr Hilmi Özçelik hayatını kaybetti

Kıbrıslı Türk Bilim insanı Doç. Dr. Hilmi Özçelik hayatını kaybetti.

A+A-

 

Tanju KONURALP


Kanada’da bir hastanede Kalıtsal Hastalıklar Araştırma Laboratuarı Direktörlüğü’nü yapan ve bilimsel çalışmaları ile sık sık gündeme gelen Kıbrıslı Türk Bilim insanı Doç. Dr. Hilmi Özçelik hayatını kaybetti. Ülkenin sevilen müzisyenlerinden SOS Grubu üyesi Mehmet Özçelik’in abisi Hilmi Özçelik’in ölüm haberi ülkede üzüntüye neden oldu. Öte yandan, YeniDüzen’in ulaştığı Mehmet Özçelik, abisinin ölüm nedeninin henüz belli olmadığını, kendilerinin de bu konuda hastaneden rapor beklediklerini belirtti.

HİLMİ ÖZÇELİK KİMDİR?
Mayıs 1964 yılı Baf doğumlu olan Özçelik, ilkokul öğrenimini 1976 yılında Güzelyurt Özgürlük İlkokulu’nda, Ortaokul ve Lise öğrenimini ise 1982 yılında Lefkoşa Türk Maarif Koleji’nde tamamlamıştır. 1982-1991 yılları arasında İstanbul Boğaziçi Moleküler Biyoloji Bölümü’nden Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini ‘Türkiye’de B-Talasemin Moleküler Yapısı başlıklı tezini Prof. Dr. A. Nazlı Başak’ın önderliğinde tamamlamış ve 1991-1993 tarihleri arasında ise ayni üniversitede öğretim görevlisi ve Yardımcı Doçent görevini sürdürmüştür.
1993 yılında, Doktora sonrası araştırmalarını sürdürmek üzere Kanada’nın Toronto şehrinde bulunan Mount Sinai Hastanesi’ne gitmiş ve bu hastanenin bilimsel araştırma enstitüsünde (Samuel Lunenfeld Research İnstitute (SLRI)) başta kanser olmak üzere, birçok kronik hastalığın genetik yapısı üzerine çalışmalar sürdürmüştür. MSH’in Patolojı Bölümü’nde 1996 yılından itibaren Kalıtsal Meme Kanseri Genetik Tanı Laboratuarı’nın kuruculuğunu üstlenmiş ve yakın zamana kadar bu laboratuarın bilimsel direktörlüğünü sürdürmüştür.
Genetik tanı görevinin yanında Hilmi Özçelik, aynı zamanda SLRI bünyesinde bilimsel araştırma laboratuarını başlatmış ve başta meme kanseri olmak üzere, çeşitli kanserlerin ve de diğer kronik hastalıkların genetik tanı ve tedavi konularıyla ilgili çalışmalarını sürdürmüştür. 1999 yılında, Toronto Üniversitesi, Patoloji ve Tıbbi Laboratuar (LMP) Bölümü’nde Yardımcı Doçent görevini, 2007 yılında ise Doçent görevini üstlenmiştir. Hilmi Özçelik kronik ve kompleks hastalıklar üzerinde sürdürdüğü çalışmalarını, genetik, moleküler biyoloji, bioinformatik, epidemiyoloji ve istatistiksel yöntemleri kullanarak sürdürmüştür. Hilmi Özcelik, Kanada ve Amerika kaynaklarından desteklenen 20 adet bilimsel projede yürütücülük yapmış ve Science Citation Index’egiren uluslararası dergilerde yayınladığı 100’ün üzerinde makalesi vardır.
Uluslararası kongre ve seminerlerde 120’ye yakın sunum yapmış olan Hilmi Özçelik'in yakın gelecekteki en büyük amacı, edindiği bilgi ve tecrübelerini vatanı olan Kuzey Kıbrıs’a aktarmak ve toplumu tehdit eden kanser, diyabet, kalp ve damar, sinir-kas erimesi ve psikiyatrik hastalıklara genetik bazında tanı ve tedavi yöntemlerini sunmaktı.

Bu haber toplam 7412 defa okunmuştur