1. YAZARLAR

  2. Sevgül Uludağ

  3. Dohnili iki “kayıp” toprağa veriliyor...
Sevgül Uludağ

Sevgül Uludağ

0090 542853 8436/00357 99 966518

Dohnili iki “kayıp” toprağa veriliyor...

A+A-

1974 savaşı sırasında Dohni’den (Taşkent) alınarak “kayıp” edilen, daha sonra Kayıplar Komitesi’nin Leymosun’un Yerasa bölgesinde yürüttüğü kazılarda onlardan geride kalanlar bulunan Dohnili iki “kayıp” kardeş Aydın Ahmet ve Bekir Ahmet için cenaze töreni düzenleniyor...

Kayıplar Komitesi’nin Yerasa’da 29 Mayıs 2007 tarihinde başlayıp 10 Ekim 2008 tarihine kadar yaklaşık birbuçuk yıl süreyle yürüttüğü kazılarda Dohni’den alınarak “kayıp” edilen iki otobüsten bir tanesinin içinde bulunan 45 “kayıp” Kıbrıslıtürk’ten geride kalanlara ulaşılmıştı.
30 metre derinlikte, Yerasa’da yedi farklı bölgede yürütülen bu zorlu kazılarda bulunan “kayıplar”dan geride kalanlar, şimdi ailelerine defnedilmek üzere Kayıplar Komitesi tarafından iade edilmeye başlanıyor.
Dohni (Taşkent), Mari (Tatlısu) ve Zigi’den (Terazi) alınarak Dohni’deki okulda tutulan 84 Kıbrıslıtürk genç ve yetişkin erkek, iki ayrı otobüse konularak 15 Ağustos 1974 tarihinde bilinmeyen bir noktaya götürülmüştü. Bu sayfalarda öykülerine geniş yer vermiş olduğumuz bu iki otobüsteki “kayıplar”ın başına neler geldiğini de yazmıştık: Birinci otobüs Leymosun’daki Palodya askeri kampına götürülerek burada bazı EOKA-B’ciler tarafından kurşuna dizilmiş, ilk otobüste bulunan Dohnili Suat Kafadar yaralı ama sağ olarak bu kamptan kaçarak Mutluyaka (Muttayaga) köyüne gitmeyi başarmış ve Dohnili, Marili ve Zigili Kıbrıslıtürkler’in başına gelenleri aktarmıştı.
Palodya’ya Birleşmiş Milletler askerlerinin araştırma yapmak üzere gitmesi üzerine, Palodya Kıbrıslırum askeri kampındaki yetkililer buradaki toplu mezarı gizlice boşaltarak, toplu mezardan çıkarmış oldukları Kıbrıslıtürkler’i Yerasa madeni içine gömmüşlerdi. Ancak bir süre sonra madenin genişletilme çalışmaları başlayınca, bu “kayıplar”, bulundukları yerden bir kez daha çıkarılarak, maden yakınlarında bir başka noktaya gömülmüşlerdi. Kayıplar Komitesi bu yüzden oldukça zorlu kazılar yürütmüşler ve birbuçuk yıl süreyle koca bir dağı kazarak ilk otobüste bulunan “kayıp” Kıbrıslıtürkler’den geride kalanlara ulaşmışlardı.
İkinci otobüs ise Pareklişa’da bir maden ocağına gömülmüş ancak bilinmeyen bir tarihte, bu toplu mezar da boşaltılmıştı. Kayıplar Komitesi’nin boşaltılmış olan bu toplu mezar yerinde yaptığı kazılarda, 14 “kayıp” Kıbrıslıtürk’ten geride kalanlara ulaşılmış ancak toplu mezardan çıkarılmış olanların nereye götürüldükleri konusunda henüz sonuca ulaşılamamıştı. Pareklişa yöresinde Kayıplar Komitesi kazı ekipleri çeşitli kazılar yapmışlar ancak herhangi bir bulguya rastlamamışlardı.

İKİ KARDEŞ: AYDIN AHMET VE BEKİR AHMET...
İlk otobüsteki “kayıp” Kıbrıslıtürkler’in son gömü yeri olan Yerasa’da onlardan geride kalanlar bulunan Dohnili iki kardeş olan Aydın Ahmet ve Bekir Ahmet için yarın (Cumartesi) sabah saat 10.00’da Mormenekşe’de (Limnya) askeri tören düzenlenecek ve defnedilecekler.
Aydın Ahmet, aslen Mormenekşeli (Dromolakşa) olan Aliye Aydın’la evliydi ve iki evladı vardı: Ahmet ve Ramadan. 1949 doğumlu olan Aydın Ahmet, “kayıp” edildiği zaman henüz 25 yaşındaydı. 1951 doğumlu kardeşi Bekir Ahmet ise henüz 23 yaşında, 14 Temmuz 1974’te aslen Finikeli olan Hayriye Bekir’le evlenmişti. Düğünlerinin üstünden henüz bir ay geçtikten sonra evinden alınarak “kayıp” edilmişti.  Hayriye Hanım’ın kızkardeşi Seval Hanım, eşi Niyazi Musa’yla birlikte düğün için Taşkent’e (Dohni) gelmişler fakat darbe ve ardından savaş olunca, köyden ayrılamamışlardı. Seval Hanım’ın eşi Niyazi Musa da, Dohni’den diğer Kıbrıslıtürkler gibi “kayıp” edilmiş bulunuyor.

***


***  Avrupa Parlamentosu’ndan “kayıplar”a ilişkin Türkiye’ye çağrı:

“Kayıpların bulunması için askeri bölgelere giriş izni verilsin...”

Lefkoşa, 20 Haziran 13(T.A.K): Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Sivil Özgürlükler Komitesi’nin (LIBE) hazırladığı raporda, Kıbrıs’taki kayıpların bulunması için Kıbrıs’ın kuzeyindeki tüm askeri bölgelere giriş izni vermesi yönünde Türkiye’ye çağrı yapıldı.
Fileleftheros ve diğer gazeteler, LIBE’nin raporunun, AP milletvekillerinin 19-21 Aralık 2012 tarihlerinde adaya geçekleştirdikleri ziyaret çerçevesinde hazırlandığını ve raporda Türkiye’ye, Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, gerek Kıbrıs’ın kuzeyindeki tüm askeri bölgelere gerekse arşivlere erişimine izin vermesi çağrısının yapıldığını yazdılar.
Gazete, Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi üyelerinin LIBE toplantısında görüşlerini belirttiklerini ve Komite’nin üçüncü üyesi Paul Henri Arni’nin raporda yer alan açıklamasında, Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi’nin bu yıl AB’den 2,3-2,5 milyon Euro arasında mali destek alacağını ancak 300 bin Euro’ya daha ihtiyaç duyulduğunu söylediğini belirtti.
Habere göre Kıbrıslırum üye Aristos Aristotelus ile Kıbrıslıtürk üye Gülden Plümer Küçük de benzer açıklamada bulundu.
(TAK Ajansı Rumca Haber Bülteni’nden – 20.6.2013)

Bu yazı toplam 1824 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar