'Dokunulmazlık kaldırılmalı'
Başbakan Hüseyin Özgürgün ve bakanlar Tahsin Ertuğruloğlu ile Kemal Dürüst için Meclis soruşturması açılmasının reddedilmesinin ardından gözler yeni süreçte…
Meclis Araştırma Komitesi’nin de ortaya koyduğu, Ercan Havaalanı’nın işletme haklarının devrine ilişkin, Hüseyin Özgürgün, Tahsin Ertuğruloğlu ve Kemal Dürüst’ün ‘görevi ihmal’ ettiği gerekçesi ile CTP tarafından talep edilen Meclis soruşturmanın reddedilmesinin ardından konu polise taşınıyor
Ayşe GÜLER
Görevi ihmal ve kamusal zarara neden oldukları gerekçesiyle Başbakan Hüseyin Özgürgün, bakanlar Tahsin Ertuğruloğlu ve Kemal Dürüst için Meclis soruşturması açılmasına yönelik önerge reddedilirken, gözler bundan sonraki sürece çevrildi.
Ulusal Birlik Partisi ile Demokrat Parti’nin “soruşturma talebi”ni geri çevirmesi ile sürecin polise taşınacağı açıklandı.
Ercan Havaalanı’nın işletme haklarının devri sırasında yaşananlarla ilgili soru işaretlerine önümüzdeki günlerde de yanıt aranacak.
CTP Genel Başkanı, Milletvekili Tufan Erhürman, konuyla ilgili polise başvuruda bulunacaklarını, bu başvurunun seçim döneminde mi yoksa seçim sonrasında mı olacağının henüz netleşmediğini söyledi.
Bu adım, dokunulmazlıkları devam eden vekiller ile ilgili yargı sürecinin nasıl işleyebileceği sorusunu da beraberinde getirdi.
Emekli Başsavcı Osman Nedim Enginsoy, milletvekillerinin dokunulmazlıkları nedeniyle polis soruşturması yapılsa bile konun ileriye taşınamayacağını kaydetti, “Dokunulmazlıkları kaldırılırsa, Başsavcılık devreye girer” dedi.
Enginsoy, milletvekilleri dokunulmazlığının Meclis tarafından kaldırılabileceğine işaret ederek,
“Polis yaptığı soruşturmayı Başsavcılığa gönderir. Dokunulmazlık kalkmazsa, dosya Savcılığa gelse de
Öte yandan Anayasa’nın 84. maddesinde yer alan ‘Yasama Dokunulmazlığı’ da milletvekilleriyle ilgili yargılanma sürecine açıkça değiniyor.
Buna göre; seçimden önce veya sonra suç işlediği ileri sürülen milletvekili, Cumhuriyet Meclisi’nin kararı olmadıkça tutuklanıp, yargılanamayacağı ifade ediliyor.
Ölüm veya beş yıl veya daha çok hapis cezasını gerektiren suçüstü durumunun, bu kuralın dışında tutulduğu da dile getiriliyor.
SEÇİM SÜRECİNDE Mİ SONRASINDA MI NET DEĞİL…CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, konuyla ilgili polise başvuruda bulunacaklarını, bu başvurunun seçim döneminde mi yoksa sonrasında mı olacağının henüz netleşmediğini söyledi.
CTP Genel Başkanı, Milletvekili Tufan Erhürman: Hesap soracağız
CTP Genel Başkanı, Milletvekili Tufan Erhürman, konuyla ilgili polise başvuruda bulunacaklarını, bu başvurunun seçim döneminde mi yoksa seçim sonrasında mı olacağının henüz netleşmediğini söyledi.
Erhürman, “Konuyu seçim kargaşasına boğmaya çalışacaklar. Yapanın yanına kar kalır anlayışı sürdürülmeyecek, hesabı sorulacaktır. Polise gerektiği zaman başvuru yapacağız” dedi.
Kanal Sim’de Damla Dabiş Özel’in sunduğu Ana Haber Bülteni’ne bağlanan Erhürman, önemli açıklamalarda bulundu, Meclis’te 3 isme ‘soruşturma açılmasın’ diye oy kullanan bazı UBP-DP Milletvekillerinin daha önce kendilerine bu kişilerin devleti zarara uğrattığını söylediğini belirtti.
Erhürman’ın açıklamaları özetle şöyle:
Meclis’te soruşturma önergelerinin görüşüldüğü gün, Özgürgün’ün yaptığı savunma trajikomikti, kendisine yöneltilen suçlamalarla ilgili cevap vermedi.
Tüm meseleyi ‘siyasetçiler mahkemeye değil, halka hesap verir, seçimde hesap verir’ üzerine kurguladı.
Siyasetçi de sıradan vatandaş da olsa herhangi bir suç ispatı söz konusuysa o hesabın orada verilmesi gerekiyor. Bırakın mahkemeyi, Meclis soruşturması bizim Anayasa’mızda, meclis iç tüzüğünde düzenlendi. Siyasetçinin burada da hesap vermesi gerekiyor. Siyasetçi siyasi hesabı seçimde verir ama hukuki hesabı da gerektiğinde mahkeme önünde vermesi için meclis soruşturması var.
Özgürgün’ün eğitim durumu da bu durumu anlamasını gerektirecek bir şeydir. Sanırım bunu kendisi anlamak istemiyor.
Meclis kürsüsündeki kendisine yönlendirilen ‘görevi ihmal’ ve ‘evrakta sahtecilik’ suçlamalarıyla ilgili bir açıklama yapmadı. Oysa bizim söylediklerimiz somuttu. Özgürgün, evrağa doğrudan doğruya gerçek dışı ifadeler yazdı, Ertuğruloğlu’nun bulunduğu toplantıda alınan bir karar sanki onun bulunmadığı bir toplantıda alınmış gibi, orada yapılan hatanın sehven olduğunu söyledi. Savunacak bir şeyi yoktu. Elimizdeki evrak zaten bunu gösteriyordu. Meseleyi siyaset üslubuyla, tabiri caizse ‘gargaraya getirmeye’ çalıştı.
“Seçimin yaklaşması nedeniyle birbirlerini koruyan bir tutum içindeler”
“Kendisini savunmamış olmamasına rağmen, UBP-DP Hükümeti’ni destekleyen milletvekilleri de Özgürgün aleyhine soruşturma açılmasına karşı çıktılar.
Ama bundan vahim olan şey, aynı anda Kemal Dürüst ve Tahsin Ertuğruloğlu aleyhinde de soruşturma açılmasını istemiştik. Onlar aleyhindeki gerekçeler, ikisinin birden soruşturmasını reddedilmesini mümkün kılmayan gerekçelerdi.
Yaptıkları konuşmalarda birbirlerini suçladılar ama Meclis’te birbirleri aleyhine soruşturma açılmaması için oy verdiler. Seçimin yaklaşması nedeniyle birbirlerini koruyan bir tutum içerisindedirler.”
“Bazı UBP-DP Milletvekilleri bize daha önce gelip bu kişiler devleti zarara uğrattı demişti”
“Soruşturma açılmasın diye oy kullanan bazı UBP-DP Milletvekilleri bize daha önce gelip de devleti zarara uğrattı diyen kişilerdir.
Polise başvuru yapacağız. Ama bunu seçim döneminde mi yoksa seçim bittikten sonra mı yaparız bununla ilgili bir karar vermedik. Başbakan’ın konuşmaları ve vekillerin söylediklerinde sanki seçimle ilişkilendirilmesiyle ilgili bir hava ortaya çıkıyor. Meclis Araştırma Komitesi’nin raporu tartışıldığı gün biz söylemiştik. O gün erken seçim kararı yoktu. Seçim kargaşasına boğmaya çalışacaklar. Yapanın yanına kar kalır anlayışı sürdürülmeyecek, hesabı sorulacaktır. Polise gerektiği zaman başvuru yapacağız.”
ENGİNSOY: YARGILANMA İÇİN DOKUNULMAZLIKLARI KALKMALI… Polis soruşturmasının başlayacak olması gözleri, bu isimlerin nasıl yargılanabileceğine çevirdi. Emekli Başsavcı Osman Nedim Enginsoy, milletvekillerinin dokunulmazlıkları nedeniyle polis soruşturması yapılsa bile konun ileriye taşınamayacağını kaydetti, “Dokunulmazlık kalkmazsa, dosya Savcılığa gelse de işleme konulmaz. Dokunulmazlık kalktığı zaman, suç varsa yargılanabilirler” dedi.
Emekli Başsavcı Osman Nedim Enginsoy: Dokunulmazlık kalkmazsa, soruşturma ileri taşınamaz
Emekli Başsavcı Osman Nedim Enginsoy, milletvekillerinin dokunulmazlıkları nedeniyle polis soruşturması yapılsa bile konun ileriye taşınamayacağını kaydetti, “Dokunulmazlıkları kaldırılırsa, Başsavcılık devreye girer” dedi.
Enginsoy, milletvekilleri dokunulmazlığının Meclis tarafından kaldırılabileceğine işaret ederek,
“Polis yaptığı soruşturmayı Başsavcılığa gönderir. Dokunulmazlık kalkmazsa, dosya Savcılığa gelse de işleme konulmaz. Dokunulmazlık kalktığı zaman, suç varsa yargılanabilirler” şeklinde konuştu.
ANAYASA: MECLİS KARARI OLMADIKÇA TUTUKLANAMAZ… Anayasa’nın 84. maddesinde yer alan ‘Yasama Dokunulmazlığı’ da milletvekilleriyle ilgili yargılanma sürecine açıkça değiniyor. Buna göre; seçimden önce veya sonra suç işlediği ileri sürülen milletvekili, Cumhuriyet Meclisi’nin kararı olmadıkça tutuklanıp, yargılanamayacağı ifade ediliyor
ANAYASA NEYE İŞARET EDİYOR?
Meclis kararı olmadan tutuklanamaz, yargılanamaz
Anayasa’nın 84. maddesinde yer alan ‘Yasama Dokunulmazlığı’ milletvekilleriyle ilgili yargılanma sürecine de açıkça değiniyor.
Buna göre; seçimden önce veya sonra suç işlediği ileri sürülen milletvekili, Cumhuriyet Meclisi’nin kararı olmadıkça tutuklanıp, yargılanamayacağına işaret ediliyor.
Ölüm veya beş yıl veya daha çok hapis cezasını gerektiren suçüstü durumu, bu kuralın dışında tutulduğu dile getiriliyor. Ancak, yetkili kişi, durumu derhal Cumhuriyet Meclisi’ne bildirmek zorunda olduğu kaydediliyor.
Seçimden önce veya sonra milletvekili hakkında verilmiş cezanın yerine getirilmesi, dönem sonuna bırakıldığı, milletvekilliği süresince zamanaşımı işlemeyeceği de söyleniyor.
YASA NE DİYOR?
Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması 128.
(1) Bir milletvekilinin veya Meclis üyesi olmayan bir Bakanın Yasama Dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin istem Başsavcılıkça Meclis Başkanlığına iletilir.
İstemi
(2) Dokunulmazlığın kaldırılması isteminde, hangi yasadaki hangi ceza kuralına dayanıldığı açıkça belirtilir.
(3) Başkanlık, bu istemi derhal gelen evrak listesine geçirir ve dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin dosyayı, oluşturulacak özel bir komiteye iletir.
Dokunulmazlıkla İlgili Özel Komitenin Çalışmaları 129.
(1) Dokunulmazlıkla ilgili özel komite, kendisine iletilen bütün evrakı inceler ve dokunulmazlığı kaldırılmak istenen milletvekilini veya Bakanı dinler, tanık dinleyemez.
ve Raporu (2) Özel komite çalışmalarını kırk beş gün içinde tamamlamakla yükümlüdür.
(3) Bir milletvekiline veya milletvekili olmayan bir Bakana, Başsavcılıkça suç teşkil eden bir eylem isnat edilir ve Komite isnadın ciddiliği ve Yasama Dokunulmazlığının kaldırılması isteminin siyasal amaçlara dayanmadığı yargısına varırsa, bu konuda gerekçeli bir Rapor düzenleyerek Genel Kurula havale eder. 56
(4) Komite söz konusu Raporu üye tamsayısının salt çoğunluğu ile karara bağlar.
(5) Komite, milletvekilinin veya milletvekili olmayan Bakanın Yasama Dokunulmazlığının kaldırılmasını uygun görmediği takdirde kovuşturma ve yargılamanın milletvekilliği veya bakanlık sıfatının sona ereceği zamana bırakılmasını kararlaştırarak, Raporunda belirtir.
(6) Komite Raporu, kovuşturmanın ertelenmesi şeklinde ise, Genel Kurulda okunduğu tarihten başlayarak on gün içinde bu rapora, Hükümet, Siyasal Parti grupları veya milletvekillerince yazılı itiraz edilmezse kesinleşir.
(7) Komitenin Raporu, dokunulmazlığın kaldırılması şeklinde ise veya yukarıdaki (6)’ncı fıkra uyarınca Rapora itiraz edilmişse, Genel Kurulda görüşülür ve karara bağlanır. Raporun görüşülmesine ilişkin söz istemleri bu İçtüzüğün 59’uncu maddesinin (15)’inci fıkrasında belirtilen sürelere göre yapılır.
(8) Kovuşturma ertelenmiş ve bu karar Genel Kurulca kaldırılmamışsa Yasama dönemi yenilenmiş olsa bile, milletvekilliği sıfatı devam ettiği sürece, ilgili hakkında kovuşturma yapılamaz.
Savunma Hakkı ve İtiraz 130.
(1) Dokunulmazlığı kaldırılmak istenen milletvekili veya Bakan, Komitede ve Genel Kurulda kendini savunmaya veya bir milletvekiline savundurmaya çağrılır. Savunmasını yaparken kanıt da sunabilir.
(2) Komitede ve Genel Kurulda savunma için çağrılan milletvekili veya Bakan çağrıya uymazsa, evrak üzerinde karar verilir. Ancak, her halükarda son söz savunmanındır.
(3) Bir milletvekilinin, dokunulmazlığının kaldırılmasını bizzat istemesi, dokunulmazlığın kaldırılmasına yeterli değildir; isteme bağlı kalınarak dokunulmazlık kaldırılamaz.
(4) Cumhuriyet Meclisi, Yasama Dokunulmazlığının kaldırılmasına karar verirse ilgili milletvekili veya Bakan veya Mecliste temsil edilen bir Siyasal Parti veya Siyasal Parti grubu bu kararın Anayasa ve İçtüzük kurallarına aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurabilir ve iptal davası açabilir.