1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Dokunuyor, dua ediyor, iyileştiriyor (!)
Dokunuyor,  dua ediyor,  iyileştiriyor (!)

Dokunuyor, dua ediyor, iyileştiriyor (!)

Nijeryalı bir grup öğrenci, sosyal medyada “Outreach Ministry” adı altında dini kullanarak hasta insanları iyileştirdiklerine dair tanıtım yaparak, tedavi fotoğrafları yayınlıyor.

A+A-

 

Nijeryalı bir grup öğrenci, sosyal medyada “Outreach Ministry” adı altında dini kullanarak hasta insanları iyileştirdiklerine dair tanıtım yaparak, tedavi fotoğrafları yayınlıyor. “Outreach Ministry” grubu köyleri gezerek hasta insanlara “dokunma ve dua” yöntemiyle sözde ‘parasız’ tedavi uyguladıklarını iddia ediyor. Sağlık Bakanlığı ise konuyu gündemine aldı, “Suç varsa cezalandırılacak” diye konuşuyor.

 

Didem MENTEŞ- Ülviye A. UYSAL

Kıbrıs’ın kuzeyine okumaya gelen bir grup Nijeryalı öğrenci, köyleri gezerek “dokunma ve dua” yöntemiyle hasta iyileştirdiğini iddia ediyor.

 Sosyal medyada “Outreach Ministry” adı altında dini kullanarak hasta insanları iyileştirdiklerine dair tanıtım yapan  Moses Abimiku Bitrus ve 5 arkadaşı, hastalara “dokunarak ve dua ederek” sözde ‘parasız’ tedavi ettiğini öne sürüyor.

YENİDÜZEN, “Outreach Ministry” grubundan 22 yaşındaki Nijerya uyruklu Moses Abimiku Bitrus’a ulaştı, yaptıkları uygulamanın ne olduğunu sordu.

 Bir üniversitede  Biyomedikal Mühendisliği okuyan Moses Abimiku Bitrus, “Hz. İsa adına hastalara dokunarak, dua ederiz ve iyileştiririz. Mesajımız, iyi haber vermektir. Para almıyoruz” diyerek insanları tedavi ettiklerini öne sürdü.

YENİDÜZEN, grubun 22 yaşındaki üyesi Moses Abimiku Bitrus’a ulaştı. Bitrus, ilginç iddialarda bulundu: “Hz. İsa adına hastalara dokunarak, dua ederiz ve iyileştiririz. Mesajımız, iyi haber vermektir. Para almıyoruz”

Sağlık Bakanlığı ve Tabipler Birliği devreye girdi!

YENİDÜZEN, konuyu Sağlık Bakanlığı ve Kıbrıs Türk Tabipler Birliği’ne sordu. Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, farklı uygulamalarla sözde sağlık verilmesinin yasal olmadığına işaret ederek, konuyu ihbar olarak değerlendirip araştırılacağını ve gerekenin yapılacağını açıkladı. 

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Kenan Arifoğlu, dini söylemlerle tedavi etmenin söz konusu olmayacağını, gerekli ihbarların yapılacağını belirterek, “bu tür yanlış uygulamalar hastanın tedavisini geciktirebilir” açıklamasında bulundu.

Din İşleri Başkanı Talip Atalay ise konuyu inceledikten sonra açıklama yapacağını, konunun istismara açık olduğunu ifade etti.

Sayfada neler yer alıyor?

Bu arada  “Outreach Ministry” isimli sayfada Moses Abimiku Bitrus ve arkadaşlarının bazı vatandaşların evlerine gittikleri görülüyor. Farklı köylerde farklı kişilere dokunarak, dua ettiklerini belirten görüntüler ve videoların yer aldığı sitede, Nijeryalıların fotoğrafları da yer alıyor. Sitede görme sorunu ve ayaklarında sorun olan kişilere yapılan uygulamalar sonrası şu ifadeler yer aldı: “Yıllardır vücudunda ağrıları vardı, ancak anında İsa'nın gücüyle iyileşti ve geri yüklendi. İsa'ya şan”,

İsa Mesih adına otorite ve güç var, anında vücudunda ciddi acılardan iyileşti ve görme İsa'nın gücüyle restore edildi”, “Tanrı'nın gücü bu kadını iyileştirdi. Bu kadın iki yıl sopa olmadan yürüyemezdi”.


YENİDÜZEN, “Outreach Ministry” grubundan 22 yaşındaki Nijerya uyruklu Moses Abimiku Bitrus ile görüştü:
“Hastanın neresi ağrıyorsa oraya dokunuyorum ve dua ediyorum”

 

Bir üniversitede  Biyomedikal Mühendisliği okuyan Moses Abimiku Bitrus, “Hz. İsa adına hastalara dokunarak, dua ederiz ve iyileştiririz. Mesajımız, iyi haber vermektir. Para almıyoruz” diyerek insanları tedavi ettiklerini öne sürdü. Bitrus,  “2 yıldır Kıbrıs’tayım. Biyomedikal Mühendisliği okuyorum. Nisan ayında bir gün uyurken tanrı gözükerek, köyleri gezip dualarla hasta insanları iyileştirmem için mesaj gönderdi.  Ben ve 5 kişilik ekibimle birlikte gelişi güzel gezeriz ve hasta insanları dokunarak ve duayla iyileştiririz. İnsanlara tanrıdan gelen mesajı, İsa’nın sevgisini göstermeye çalışıyoruz.  İlk önce Mayıs ayında üniversitelere gitmeye başladık. Daha sonra köyleri gezmeye başladık ve gittiğimizi köylerde bizlere hasta olan insanları göstermelerini isteriz. İsa adına hastalar için dua ederiz ve anında iyileşirler. İnsanlardan para almıyoruz. Biz insanlara yiyecek, giyecek bazen de para yardımı yapıyoruz. Bize ailelerimizden gelen paraların bir kısmını ayırarak, ihtiyaçlı insanlara veriyoruz. Ayrıca Kıbrıs’ta başlayan GLM isimli uluslararası bir organizasyon var ve onun sponsorluğunda da birlikte iş yapıyoruz. Kurucusu Mercy Johnson Keneyde’dir. Yemek, giysi ve para yardımı yaparlar. Hem dualarla hastalara hem de muhtaç insanlara yardım edilir. Hasta olan kişilerin hangi bölgesi ağrıyorsa oraya dokunuyorum ve dua ediyorum. Bazen ben dokunuyorum bazen de hastanın kendisinin dokunması istiyorum ve dua ediyorum.

“10’dan fazla insanı iyileştirdik”

“İsa adına güç veriyoruz ve dua ile iyileştirmeye çalışıyoruz. İnanmak çok önemli rol oynar” diyen Bitrus, sadece dokunup, dua ettiğini iddia etti. Bugüne kadar 10’dan fazla insanı iyileştirdiğini ileri süren Bitrus, “Hastayı iyileştirdikten sonra İsa’nın sevgisi ve gücü hakkında bilgi veririm ve bir daha hasta olmazlar. Ben de hiç hasta olmam. Bugüne kadar Güzelyurt’ta Haspolat’ta ve Boğazköy’de yürüyemeyen 3’er kişiyi iyileştirdik. Karpaz bölgesinde bir köyde kanser hastası olan bir kişi de iyileşti. İyileştirdiğimiz insanlara gidip baktık. Her türlü hastalık için dua ederiz” dedi.

“Amacımız din aşılamak değil. ‘Mesajımız; iyi haber vermektir”

Bitrus, şöyle devam etti: “Ben de dine inanmıyorum. İsa tanrının oğluydu, insanlara yardım etsin diye dünyaya gönderildi. Şimdi de bize bu yetki verildi ve biz insanlara yardım ederiz. Amacımız din aşılamak değil. ‘Mesajımız; iyi haber vermektir’. Hastalığı tedavi ederek, iyi haber vermektir. İsa’nın yaşadığına, ölmediğine inanıyorum.  İsa her yerdir, benim bedenimi de kullanarak konuşuyor ve insanları tedavi ediyorum. Videolardaki görüntüler İsa’nın gücüdür. Kıbrıs’ta herhangi bir kurum ya da kuruluştan izin almadık. Bir şeye bağlı değiliz. Gittiğimiz yerlerde ‘lütfen buradan ayrılın’ diyen olursa ayrılıyoruz. Gelişi güzel köyleri gezmeye devam ediyoruz. Haftaya Alayköy’e gideceğiz. Orada bize yetkilileri gösterip, hasta insanları göstermeleri için talepte bulunacağız. Yetkili kurumlar da hangi insanın yardıma ihtiyacı varsa bizi yönlendirsin, onları da iyileştirelim. Memleketime de dönünce bu işi yapacağım”

 

YENİDÜZEN’in bilgisi üzerine açıklama yapan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, konuyu ihbar olarak değerlendirip araştırılacağını ve gerekenin yapılacağını açıkladı. 

 

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu:
“İhbar olarak değerlendirilip, gereken yapılacak”

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, farklı uygulamalarla sözde sağlık verilmesinin yasal olmadığına işaret ederek, konuyu ihbar olarak değerlendirip konunun üzerine gidileceğini açıkladı. 

“Bize ihbar geldiği an araştırmaya başlarız. Daha önce hacamat ile ilgili ihbar geldi , gidip bulduk ve yasakladık. Ülkemizde alternatif tıp dahi yasaktır. Gereken neyse yapılacak. Hatta suçlu bulunursalar Eğitim Bakanlığı ile de görüşüp ülkeden de yollayabiliriz. Eğer para almıyorsa gidip o hasta olduğu söylenen kişileri bulacağız ve para alıp almadıklarını öğreneceğiz. Para almaması suç olmaması demek değil. Bizde yasal olmayan farklı şeylerle sözde sağlık veriyorsun. Para almasan bile yine yasaktır. Vatandaşın sağlığı tehlikeye atılmaz. Haberinizi ihbar alınıp, Temel sağlık Müdürlüğü’ne yetki verilecek ve konun üzerine gidilecek. Gerekli kişilerle temasa geçilecek ve yerinde incelenecek. Ne yaptıkları incelenecek. Suç varsa gerekli prosedür uygulanacak”

 

Tabipler Birliği Başkanı Kenan Arifoğlu da dini söylemlerle tedavi etmenin söz konusu olmayacağını, gerekli ihbarların yapılacağını belirterek, “bu tür yanlış uygulamalar hastanın tedavisini geciktirebilir” dedi.

 

K.T. Tabipler Birliği Başkanı Kenan Arifoğlu:
“Asla kabul edilmez, çok sakıncalıdır. Hastalığı geciktirebilir”

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Kenan Arifoğlu, sözde alternatif tedavi adı altında uygulanan tedavilerin yanlış olup, kabul edilemez olduğunu söyleyerek, “bu tür yanlış uygulamalar hastanın tedavisini geciktirebilir” açıklamasında bulundu. Arifoğlu, dini söylemelerle insanlara yapılan bu uygulamayı ihbar olarak aldıklarını belirterek, Sağlık Bakanlığı’na da durumu aktarıp, konuyu takip edeceklerini dile getirdi. Arifoğlu, şunları aktardı: “Dini söylemlerle tedavi edilmeye çalışılıyor. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Bunlar yanlış uygulamalardır, tedavileri de geciktirebilir. Mesela kişinin ciddi bir baş ağrısı olabilir, bu gibi insanlara gidip tedavi görmeye çalışır. Hipertansiyon gibi durumları olabilir. Hastanın tedavisini geciktirir ve zarar verir. Çok sakıncalıdır, bunlara karşıyız. Tabipler Birliği olarak bu ihbarınızı aldık. Yarın (bugün) bir toplantımız var ve değerlendireceğiz, Sağlık Bakanlığı’nda gerekli ihbarda bulunalım. Birlik olarak Hacamat ile de bir ihbarda bulunduk, bunların alternatif tıp şekilleri ortaya çıkıyor. Şunların sakıncası ciddi bir hastalık geçiren hastayı oyabilir, hastalığı geciktirebilir. Bu arada sözde alternatif şeylerle tedavisi olmayan durumlara düşebilir bu nedenle bu tür tedavi şekilleri kabul edilmez. Biz bunlara karşıyız. Bu gibi konularda bakanlığı sürekli uyarıyoruz. Sağlık Bakanlığı, Tabipler Birliği, Vergi Dairesi, çevre Dairesi ve polis ile birlikte de denetlemeler yapılıyor. Yapılması da gerekiyor.”

ted1.jpg
Farklı hastalarda farklı ağrılara tedavi uygulamaya çalışırken

ted2.jpg
Sosyal medyadaki sayfalarında tanıtım yaparak, insanlara yanıtlar veriliyor

Bu haber toplam 5049 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler