1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Domatesteki pahalılık tüccarın işi'
Domatesteki pahalılık tüccarın işi

'Domatesteki pahalılık tüccarın işi'

Tavan yapan domates fiyatları, 5 TL’ye ulaşırken, üreticinin yüzü yine gülmedi. Yüksek girdi maliyetleri sebebi ile yeterli üretim yapamadığını iddia eden üretici, ürettiği ürünü ise en fazla 2,5 TL’den satabildiğini öne sürüyor…

A+A-

Tanju KONURALP
Domates fiyatlarının tavan yapması ile birlikte, son yılların en pahalı domatesi raflarda yerini alırken, üreticinin yüzü yine gülmedi. Yüksek girdi maliyetleri ve “Hal Yasası” eksikliği sebebi ile bir türlü kontrol altına alınamayan domates üretimi konusunda hem üretici hem de tüketici rahatsız…
YENİDÜZEN’e konuşan Doğancı Patates Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Bicen, sorunun temelinde yasal boşluk olduğunu söylüyor. Bicen “üreticilerin tüccarların eline bırakıldığından” yakınırken; hem devletin, hem de üretici ve tüketicinin zarara uğratıldığını iddia etti.

“Girdi maliyetleri çok yüksek”
Domates fiyatlarının yüksek olması konusunun, başta sezonla alakalı olduğunu ifade eden Bicen, değişen mevsimler ile birlikte fiyatların tüm dünyada artış gösterdiğini ifade etti. Ülkedeki fiyatların ise dünyaya göre çok daha yüksek olduğunu dile getiren Bicen, burada ise girdi maliyetlerinin çok fazla oluşunun ve devlet katkısının yetersiz oluşunun etkilerinin bulunduğunu kaydetti. Mevcut maliyetler ile üretim yapabilecek olan kişi sayısının çok az olduğuna dikkat çeken Bicen, üretenlerin ise mecburen yüksek fiyatlarda satış gerçekleştirmek durumunda kaldıkları bilgisini verdi.

“İstikrar gerekli”
Öte yandan ülkede fiyat istikrarının da hiçbir zaman sağlanamadığını dile getiren Bicen, bu yönde bir dengenin sağlanması gerektiğini işaret etti. Üreticinin ürünlerini ne 10 Kuruş’a, ne de 5 Lira’ya satmak istediğini vurgulayan Bicen, sağlanacak fiyat istikrarı ile tüm sorunların ortadan kalkabileceğini belirtti ve Hal Yasası’nın hayata geçirilmesi talebini yeniden hatırlattı.

“Hal yasası şart”
Piyasada 5 TL’ye ulaşan domates ile ilgili Bicen, üreticilerin kilo başına 2,5 TL’den fazla para almadığını ve yüksek fiyatların esas nedeninin tüccarlar olduğunu vurguladı. Ülkede Hal Yasası olmaması nedeni ile birkaç tüccarın, dilediği gibi fiyat politikası yürüttüğünü dile getiren Bicen, bunun hem devlete, hem de üretici ile tüketiciye büyük zarar sağladığını açıkladı. Bu konuda hayata geçirilecek Hal Yasası’nın oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Bicen, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Ticaret Dairesi, Tüketiciler Derneği ve Üretici birliklerinin, bir çatı altında toplanarak, gerekli hazırlıkları hep birlikte yapmaları gerektiğini vurguladı.

Bu haber toplam 2296 defa okunmuştur
Etiketler :