1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Döner Sermaye Anayasa'ya aykırı'
'Döner Sermaye Anayasa'ya aykırı'

'Döner Sermaye Anayasa'ya aykırı'

Sağlık Hizmetli Döner Sermaye Yasası’nı, Anasaya’nın eşitlik ilkesine aykırı bulundu.

A+A-

Ayşe GÜLER

Cumhurbaşkanlığınca Anayasa Mahkemesi’nden görüş istenen Sağlık Çalışanları Döner Sermaye Yasası, ‘ANAYASA’YA AYKIRI’ bulundu.

Anayasa Mahkemesi, Yasa’nın 11. maddesinin 2’nci fıkrasının ANAYASA’NIN EŞİTLİK İLKESİNE aykırı olduğunu açıkladı, ‘ek ödeme hakkı’ ile kamu sağlık çalışanları ve kamuda görevli diğer çalışanlar arasında ayrımcılık yapılmasına yönelik gerekçenin ADİL, MAKUL VE ANLAŞILIR olmadığına dikkat çekti.

Mahkeme, Döner Sermaye Yasası’nda Anayasa’nın yasa ile düzenlenmesi öngörülen bir hükmün tüzük ile düzenlenmesinin Anayasa’nın 121. maddesine aykırı olduğuna da işaret etti.

Yasa,  ‘KKTC halkı adına yasama yetkisinin Meclis’e ait olduğunun’ ifade edildiği Anayasa’nın 4. maddesine de aykırı bulundu.

Karar sonrasında YENİDÜZEN’e konuşan Sağlık Bakanı Dr Faiz Sucuoğlu ise  “Teslim olmuyoruz, devam edeceğiz” diye konuştu, seçim yasaklarının bugün başladığını bu nedenle de konuyu seçim sonrası yeniden gündeme getireceklerini ifade etti.

Öte yandan Sağlık Bakanı Dr Faiz Sucuoğlu’na çağrıda bulunan Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr Remzi Gardiyanoğlu da “Hukuka daha saygılı, ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla değil, tüm paydaşların görüşünü alarak, halkın sağlıkta hak ettiği hizmeti alması yönünde adımlar atılmalı” dedi.

Kararı Şefik okudu…

‘Sağlık hizmetlerinin yürütülmesine döner sermaye yöntemiyle kaynak temin ederek başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarını daha etkin ve verimli çalışmaya yöneltmek’ amacıyla hayata geçen Sağlık Çalışanları Döner Sermaye Yasası ile ilgili karar açıklandı.

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik Başkanlığında, Üye Yargıç Ahmet Kalkan, Üye Yargıç Tanju Öncül, Üye Yargıç Mehmet Türker ve Üye Yargıç Bertan Özerdağ oluşan 5 yargıçlı Anayasa Mahkemesi Heyeti adına kararı Başkan Narin Ferdi Şefik okudu.

Anayasa’ya aykırılık…

Şefik, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Döner Sermaye Yasası’nın 11. maddesinin 2. fıkrasının Anayasa’nın 1., 8. ve başka herhangi bir kurala uygun olup olmadığına dair görüş istediğini belirtti.

Şefik, Döner Sermaye Yasası’nın 11. ve 12. maddesinin Anayasa aykırı olduğunu ifade etti.

“Ek gelir temin edilmesi ön planda”

Mahkeme tarafından yapılan değerlendirmede, ilgili yasanın Anayasa’nın 8. maddesinde yer alan eşitlik ilkesine aykırı olduğunu dile getiren Şefik, daha önce 2/2011 sayılı Yüksek Mahkeme kararında belirtildiği gibi kamu sağlık çalışanlarına ‘imtiyazlı ayrımcalık’ sağlanamayacağına vurgu yaptı.

Şefik, Döner Sermaye Yasası’nda sağlık sisteminin daha yükseğe taşınmak yerine personele ek gelir temin etmenin ön plana çıktığına da değindi.

Ayrıca Şefik, kamu sağlık çalışanları ile diğer kamu görevlileri arasında ayrımcılık yapılmasının gerekçelerinin makul ve adil olmadığına işaret etti.

“Meclis yerine tüzük…”

Döner Sermaye Yasası’nın 11. maddenin 2. fıkrasının ç bendine göre de kamu sağlık çalışanlarına ödeme hakkı kazandıran hizmet ve buna bağlı kriterlerin bakanlıkça belirleneceğine vurgu yapan Şefik, bu noktanın Anayasa’nın 121. maddesine aykırı olduğunu açıkladı.

Şefik, Döner Sermaye Yasası’nda Anayasa’nın yasa ile düzenlenmesi öngörülen bir hükmün tüzük ile düzeltilmesinde Anayasa aykırılık olduğunu dile getirdi,  yasayı KKTC halkı adına yasama yetkisinin Meclis’e ait olduğunun ifade edildiği Anayasa’nın 4. maddesine de aykırı buldu.

 


Sağlık Bakanı Dr Faiz Sucuoğlu:
Teslim olmuyoruz, devam edeceğiz

Sağlık Bakanı Dr Faiz Sucuoğlu, mahkemenin verdiği karara saygı duymakla birlikte gerekçeli kararın bakanlığa ulaşmasının ardından Anayasa aykırı bulunan noktalarla ilgili çalışmalara başlayacaklarını söyledi.

Sucuoğlu, seçim yasaklarının bugün başladığını bu nedenle de konuyu seçim sonrası yeniden gündeme getireceklerini ifade etti.

“Teslim olmuyoruz, devam edeceğiz” diyen Sucuoğlu, “Bu yasa Türkiye’de on yıllardır kullanılıyor. Tüm gelişmiş ülkelerde farklı isim altında kullanılıyor. Biz dünyayı tekrardan keşfetmedik. Bu daha önce denenmiş, ciddi hasta memnuniyeti getiren bir durumdur” şeklinde konuştu.

Sucuoğlu’nun özetle şöyle konuştu: Teslim olmuyoruz, devam edeceğiz. Bu yasa, reformun olmazsa olmaz bacağıdır. Ama mahkemeye saygı duyuyoruz. Gerekçeli karar elimize geldiğinde, oturup Anayasa’ya aykırı olarak görülen noktalarla ilgili alternatif çözüm üretip, tekrardan yasayı Meclis’e getireceğiz. Seçim yasakları yarın (bugün) başlıyor. Bugün biz varız, yarın yine biz varız veya başkaları var. Ama sağlık reformu yapılacaksa, en önemli maddelerden bir tanesidir. Eğer bunları mahkeme Anayasa’ya aykırıdır, şu veya bu şekilde karar aldıysa çalışmaya devam edeceğiz. Bir şekilde çıkış yolu bulmak zorundayız. Eğer çıkış yolu bulamazsak, sağlıkta reformdan bahsetmek bana göre pek mümkün olmayacak. Yarın, Genel Sağlık Sigortası gelecek, onda da belli sıkıntılar doğabilir. Ne yapalım? Bu sistemden memnun muyuz? Bu sistemle bu işi götüremeyiz. Doktorların, halkın düşüncesi de bu yönde. İlgili sivil toplum örgütleri ve sendikalarla oturup hukuksal anlamda eşitliğe aykırı olmayacak şekilde yeni bir yasayı hazırlayacağız. Bizden sonraki süreçte ya da devam edilecekse, bu yasal düzenlemelerin tekrardan gündeme getirilip, düzeltilip, varsa aykırılıkları ortadan kaldırıp Anayasa’ya aykırı olmayacak şekilde çözüm üretmeliyiz. Bu yasa Türkiye’de on yıllardır kullanılıyor. Tüm gelişmiş ülkelerde farklı isim altında kullanılıyor. Biz dünyayı tekrardan keşfetmedik. Bu daha önce denenmiş, ciddi hasta memnuniyeti getiren bir durumdur. Yargının kararlarına boynumuz kıldan ince. Seçimden sonra tekrardan gündeme getireceğiz.

İkinci iş konusunda Döner Sermaye Yasası geçene kadar hayata geçen tüzüğün de mahkemede olduğunu hatırlatan Sucuoğlu, verilen kararın tüzükle bağlantılı olmadığını kaydetti.

 


Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr Remzi Gardiyanoğlu,
Hukuka daha saygılı adımlar almalı

Sağlık Bakanı Dr Faiz Sucuoğlu’na çağrıda bulunan Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr Remzi Gardiyanoğlu, “Hukuka daha saygılı, ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla değil, tüm paydaşların görüşünü alarak, halkın sağlıkta hak ettiği hizmeti alması yönünde adımlar atar” dedi.

Gardiyanoğlu, Kamu Sağlık Kurumları Ücretler Tarifesi (Değişiklik) Tüzüğü ile ilgili yargı sürecinin Yüksek İdare Mahkemesi’nde devam ettiğini hatırlattı, “Ancak bugünkü karar, Sucuoğlu’na tüzük ile ilgili davanın akıbetine yönelik kendisini ne beklediğini göstermiştir” şeklinde konuştu.

 


 

NELER YAŞANMIŞTI?

Akıncı, yasayı Anayasa Mahkemesi’ne göndermişti

Bilindiği üzere Başsavcılık, Cumhuriyet Meclisi’nde kabul edilerek Cumhurbaşkanının onayına gönderilen Sağlık Çalışanları Döner Sermaye Yasası’nın 11’inci maddesinin 2’nci fıkrasının Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğuna ilişkin değerlendirmesini Cumhurbaşkanına yazılı olarak iletmişti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başsavcılık tarafından iletilen resmi görüşü dikkate alarak, Sağlık Çalışanları Döner Sermaye Yasası’nın Anayasaya uygunluk durumunun netleştirilmesi için Anayasa Mahkemesinden görüş istemişti.

Kamu Sağlık Kurumları Ücretler Tarifesi (Değişiklik) Tüzüğü davası ise 22 Kasım’da

Hatırlanacağı üzere Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği’nin, kamu hekimlerinin öğleden sonra ücretli hasta kabulünün önüne geçmek için, Kamu Sağlık Kurumları Ücretler Tarifesi (Değişiklik) Tüzüğü ile ilgili yürütmeyi durdurma davası 22 Kasım’a tehir edilmişti.

Sağlık Bakanlığı ve Bakanlar Kurulu aleyhine açılan davada, Serbest Çalışan Hekimler Birliği’nin iddialarına karşılık, Savcılığın itirazlarını sunması ve iki doktorun davaya dahil edilmesi ardından duruşmaya başlamak için dava 8 Kasım’a ertelenmişti.

Ancak Anayasa Mahkemesi’nin Sağlık Çalışanları Döner Sermaye Yasası ile ilgili görüşünü açıklayacağı gerekçesiyle dava ileri tarihe alınmıştı.

 

 

Bu haber toplam 3845 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler