1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Dövizdeki yükseliş değerlendirilecek”
“Dövizdeki yükseliş değerlendirilecek”

“Dövizdeki yükseliş değerlendirilecek”

Başbakan Tatar, Bakanlar Kurulu öncesi açıklama yaptı: "Dövizdeki yükseliş değerlendirilecek, Türkiye’nin talimatı ile pandemi hastanesi yapılacak"

A+A-

Başbakan Ersin Tatar, Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde açıklamalarda bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti’ne yapılan ziyaret sonrası çeşitli konuların değerlendirileceğini belirten Başbakan Tatar, dövizin çıkışını da izlediklerini, toplantıda 2021 yılını bütçesi ile ilgili çalışma yapılacağını kaydetti.

Pandemi dönenimdeki olumsuzlukların giderilmesi için kaynağa ihtiyaç olduğunu belirten Tatar, ciddi bir destek ihtiyacının da ortada olduğunu kaydetti.

2021 yılına yönelik tahminler yapmanın zor olduğuna işaret eden Tatar, Türkiye ile de görüştüklerini kaydetti.

Dövizdeki yükselişin Bakanlar Kurulu gündeminde olacağını ve gerekli değerlendirmelerin yapılacağını kaydetti.

Döviz kurunun sabitlenmesinde hukuki sıkıntılar olabileceğini ama piyasanın da beklentiler olduğuna işaret eden Tatar, dövizde tırmanışa bağlı olarak yönlendirmeler olabileceğini söyledi. Tatar, hemen karar almak yerine birkaç gün beklemenin daha iyi olacağı görüşünü de belirtti.

100 yataklı pandemi hastanesi için çalışmalarının başladığın söyleyen Tatar, şu anda acil bir durum olmadığını, Ayaktan Tanı’nın da pandemi kliğinin de hazır olduğunu ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin, 100 yataklı kendi ameliyathanesi ve ilgili birimleri ile pandemi hastanesi yapılması için talimat verdiğini söyleyen Tatar, çalışmaların da önümüzdeki hafta başlayacağını kaydetti.

Hastanenin yapılması planlanan 500 yataklı yeni hastaneye ayrılan BRTK arkasındaki araziye yapılacağını da ifade etti.

KAPALI MARAŞ...

Başbakan Tatar, KAPALI MARAŞ’ın yakın bir gelecekte eski sahiplerine iadesi ile KADEMELİ olarak yerleşime açılması için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Başbakan Tatar, çalışmaların son aşamaya gediğini de kaydetti.

Başbakan'ın Maraş'la ilgili ifadeleri şöyle:

"Ankara'da yaptığım temaslar içerisinde maraş açılımı da vardır. Hükümetimizin ilk günlerinde bir ezberi bozmuş, 46 yıldır hayalet şehri olarak maraşın orada kapalı olarak kalması artık insan haklarına da aykırı bir durum olduğu söz konusu olduğundan ve şu anda geçmişteki yapılan spekülasyona rağmen Maraşın iadesinin söz konusu olmadığı, zaten vakıflara ait bir arazi, üzerinde bulunan oteller ve konutlarla ilgili zaten yüzlerce başvuru TMK’da mevcuttur, dolayıısyla Hükümetimizin aldığı karar doğrultusunda, Türkiye ile de istişare içerinde orasının yakın bir gelecekte kademeli olarak yerleşime açılması ve orada mülk sahibi olan vakıflar idaresinin haklarına halel gelmeksizin, insanların başvurmalarıyla eski sakinlerine iadesi ve dolayısıyla kademeli olarak, bölge bölge oranın yerleşime açılmasıyla KKTC turizmine kazandıracağı büyük bir potansiyel ve gazimağusa liman şehrine, turizm şehrine, zaten Maraş’ın büyük bir bölümü açık, kapalı Maraş’ın 5 kilometrekare ama sahil şeridinin turizmde olan bu değerli haliyle ve uluslararası bir marka olarak açılması KKTC’ye çok şeyler kazandıracaktır. Bunu halkımız zaten çok iyi biliyor. Bunun envanter çalışmaları, teknik çalışmaları hukuki boyutuyla hep ele alınmıştır. Artık o noktaya yavaş yavaş gelinmektedir. Bunu Ankara temaslarımızda da değerlendirdik, ona göre çalışmalarımızı sürdürülmekteyiz. Çeşitli paydaşlar aramaktadır, soru sormaktadır. Dolayısıyla bu çalışmaların da ilerletilmekte ve son noktasına doğru gelinmekte olduğunu kamuoyuyla paylaşmak isterim.”

“Devlet önce kendi çalışanına soruludur”

Devletin önce kendi çalışanına, emeklisine sorulacağını olduğunu söyleyen Tatar, devlet çalışanları ve emeklinin korunmasının piyasaya yansıyacağını ve dengenin de kendi içinde sağlanacağını kaydetti.

“Pandemi hastanesi çalışmaları haftaya başlayacak”

Döviz kurlarındaki artışın toplumda büyük endişeye neden olduğunu söyleyen Tatar, Bakanlar Kurulu’nda bütçeye yönelik görüşmeler yapılacağını, şimdiden 2021’e yönelik planlamaların başlayacağını ve Ankara’ya yapılan temasın değerlendirileceğini kaydetti.

Salgın sonrası açılımda çok büyük bir tahribatın önlenmesi için çalışıldığını söyleyen Tatar, kesinti yapılan maaşların neredeyse tamamının ödendiğini ifade etti.

2021 yılına yönelik kaynak akışı nasıl sağlanacak sorusunun gündeminde olduklarını belirten Tatar, “Pandemiyi büyük başarıyla atlatıyoruz. Temmuz sonrası gerek turistlerin gerek öğrencilerin adaya dönmesi konusunda doğru mesajlar verdik. Eğitim Bakanlığı YÖK’le kontenjanla ilgili çalışmalarda bulunuyor. Türkiye’yle de tüm bunları paylaştık” dedi.

Dövizle ilgili alınacak kararda sivil toplum örgütleri ve Ticaret Odası ile Sanayi Odası gibi kurumların da görüşlerinin alınarak değerlendirme yapılacağını dile getirdi.

“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay da en başından beri sağlık altyapısı ile ilgili çalışmalarımızın sürdüğünü bilir. 100 yataklı kendi ameliyathanesi olan bir hastane yapılacak 200 dönüm içerisine. Salgın sonrasında da bir bulaşıcı hastalıklara yönelik hastanemizin olması iyidir… Şu anda 160 solunum cihazımız var” şeklinde konuştu.

Girne’de Mustafa Çağatay İlkokulu isminde tam donanımlı bir okul yapıldığını ve ziyaret ettiğini anlatan Tatar, 10 Milyon TL yatırım yapıldığını söyledi.

“Kurun piyasaya etkilerini 2021 bütçe çalışmalarına yansıtacağız”

Kurun sabitlenmesi sorularına yönelik cevap veren Tatar, “Bir ekonomist olarak birkaç gün bekleyerek kurun nerede sabitleneceğini görmemiz düşüncesindeyim. Kurun piyasaya etkilerini 2021 bütçe çalışmalarına yansıtacağız. Devlet kendi çalışanlarını ve emeklilerini korumak zorundadır tabii ki özel sektör ve esnaf biz ne yapacağız diyebilir ve bunda haklıdır ama kamu çalışanlarına atılan adım esnafa da yansır ve denge sağlanır. Açılma sağlansa da hala aynı noktada olmayan oteller, seyahat acenteleri, otobüs, taksicileri korumak için dünya kadar katkı ve yardım yapılıyor. Seçime gidilmeden 2021 bütçesinin sunulması yönünde Maliye Bakanlığı çalışmalarını başlatmıştır” şeklinde konuştu.

SORU-CEVAP

-Kapalı maraş imar planına eklenebilir mi? UBP Genel sekreteri ersan saner bunun olabileceğini söyledi. Hükümet ortağınızla istişare ettiniz mi ?

TATAR: İmar Planı çalışması 4lü hükümet döneminde İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars tarafından o zaman benimsenmiş, fakat 31 aralık 2019 tarihinde başbakanın imzası ve resmi gazetede yayınlanmasıyla yürürlüğe girecekti. Fakat bizim yaptığımız değerlendirmede orada bizim için sıkıntılar olduğunu ve dolayısıyla bizim kendi önerimiz olabileceğini ve haliyle pandemi döneminde biraz gecikme de olsa şu anda biz de önrilerimizi kendisine sunduk. Şehircilik dairesi değerlendirmek durumundadır.

4lü hükümet döneminde maraşla ilgili herhangi bir politika yoktu. Sayın kudret özersay o zaman yine dışişleri bakanıydı ama tabi ki ne doğu akdenizdeki gelişmeleri ne de maraş olayını bu hükümette olduğu gibi rahatlıkla dile getiremiyordu. Nitekim biz Hükümeti kurar kurmaz ezberi bozma olayı, maraş gündme gelmiştir. Çünkü UBP-HP hükümeti böyle bir siyaseti, politikayı daha rahatlıkla benimseyebilmiş, bütün kamuoyuyla, dünyayla bunu paylaşabilmiştir.

Elbette bu gelişmelere bağlı olarak imar planında, ki imar planı önümüzdeki 25 yılı kapsayacak, emlak, malı, mülkü, değerlendiren ve öngören bir projedir, madem ki hükümetimiz maraşla ilgili bu şekilde düşünceleri paylaşıyor, bu şekilde bir politikası vardır. maraşla ilgili sayın ersan sanerin ifade ettikleri de gayet yerindedir.

Dolayısıyla bizim öngörümüzde, vizyonumuzda hükümetimizin bir bütünlüklü olarak politikalarını da içeren ve Gazimağusa şehrinin gelişebilmesi, kalkınabilmesi için o şekilde bir imar planı ortaya çıkmasında çok daha fayda ve sağlık vardır. O bakımdan Ersan Saneri'n söyledikleri tamamen doğrudur.”

-Kurun sabitlenmesi konusunu da görüşecek misiniz?

“Kurun sabitlenmesi konusunda hukuki bir takım sıkıntılar vardır. Çünkü kiralar iki taraf arasında bir akittir, müdahale etmek hukukçular doğru değil diyor. Ama piyasanın beklentisi vardır, yönlendirmeler yapılabilir. Detaylı tartışacağız. Kabul etmek lazım ki dövizde beklenmedik bir şekilde tırmanma olmuştur. Bunun sebeplerini tam bilemeyiz...

İnşallah uzun sürmez biraz geri gelebilir, benim şu anda öngörü yapmam mümkün değildir...

 Hemen karar almak yerine birkaç gün daha beklemekte fayda vardır. Bakalım kur nerede dengeye oturacak, biz de ona göre yönlendirmelerimizi yapacağız. Bu kurdaki artışın etkilerinin 2021 yılının bütçesine etkilerinin şu anda çalışılması lazım. Türkiye temaslarında da gündeme getirdim. Anayasamıza göre ekim sonu 2021 yılının bütçesinin meclise sunulması lazım...

Halkımızın refahını korumak, pandemi sürecini atlatırken, bir takım ciddi anlamda tedbirler ve düzenlemeler yapılmıştır. Halkın beklentisi vardır, refahı vardır.

Bu halkın olumsuz etkilenmesini kimse istemez, biz hiç istemeyiz. Dolayısıyla şimdiden kaynak sağlanması ve ona göre hayat pahalılığını telafi edecek bir takım düzenlemeler yapılması temennisi içerisindeyim, onun için çalışıyoruz, geç kalınmadan. Bu söylediklerime özel sektörde çalışanlar ve esnaf bizi kim telafi edecek diyebilir, doğrudur.

Ama devlet ilk önce kime sorulur, kendi çalışanına, kendi emeklisine. Buralarda doğru düzenlemeler yapıldığı takdirde, doğru artışlar telafi anlamında hayat pahalılığı verildiği takdirde bunlar piyasaya da yansır. Dolayısıyla piyasada da, özel sektörde çalışanlar da, esnaf da kendi fiyatlandırmalarıyla adımlar atar, bir hayat pahalılığı doğar ve kendi içinde bir dengeye oturur. Evet doğrudur, devlet çalışanlarının, emeklilerin zaten yasalara göre korunmaları gerekmektedir, bunun önlemleri, bilahare pandemi zaten bu pandemi çalışmaları içerisinde bu ülkede işsizini de, esnafını da, küçük işletmecisini de şu anda pandemi döneminden sonra bir normalleşme sürecine başladık fakat hala daha tam kapasite çalışmayan otellerimizi de, benzer sektörleri de, seyahat acentelerini de, otobüsçümü de, taksicimi de korumak için, koruyabilmek için zaten Türkiye ile yaptığımız istişarelerde ve elde ettiğimiz kaynaklardan dolayı dünya kadar katkılar ve yardımlar yapılmaktadır. B unların devamı için de şu anda çalışmaktayız. Çünkü pandemi sürecinde bir noktaya gelinmiştir fakat hala daha tam normalleşmeyi yakalayamadık. Bunu herkes biliyor.

Bütün bu çalabalar zordur, büyük sorumluluk ister ama elden gelen herşey de yapılmaktadır, kamuoyuyla paylaşmak istedim. Tecrübemizle, bütün imkanlarımızla, bütün bunların telafisi için elden gelen ne gelirse yapılmakta olduğunu kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. “

 

Bu haber toplam 3069 defa okunmuştur
Etiketler :