1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. DP-UG’de ‘TÜZÜK’ KRİZİ
DP-UG’de ‘TÜZÜK’ KRİZİ

DP-UG’de ‘TÜZÜK’ KRİZİ

DP-UG bugün Tüzük Kurultayı için toplanıyor ancak ‘kimsenin haberi olmadan’ hazırlanan Tüzüğe, tüm organlar tepki gösterdi.

A+A-

 

Yapılması planlanan tüzük değişikliğinde neler var?

- Genel Başkan Vekili ve Genel Başkan Yardımcıları makamı yaratıldı
- Genel Sekreterin yetkileri elinden alındı.
- Merkez Yönetim Kurulu, Parti Meclisi tarafından seçilirken, yeni yaratılan 
- Genel Başkan Vekili ve Yardımcıları makamı seçimsiz, Başkanın önerisi Parti    Meclisi’nin onayı ile belirlenecek
- Bu mevkiler Parti Meclisi tarafında seçilen Genel Sekreter’den daha yetkili olacak.
- Ayrıca, PM tarafından seçilen Merkez Yönetim Kurulu toplantılarına katılabilecek.
- Örgüt başkanları yetkisizleştirilecek. Delegelikleri ve oy kullanma hakları ortadan kaldırılacak
- Partide herhangi bir göreve seçilebilmek için “En az 6 ay öncesinden üye olma” şartı kaldırılacak, yerine, “Partiye üye olma zorunluluğu” getirilecek.

Fayka KİŞİ

Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş tarafından, bugün Tüzük Kurultayı’nın yapılacağı çağrısı yapıldı, partinin bütün organları hem çağrıya hem de tüzüğe tepki gösterdi.

DP-UG Genel Sekreteri Bengü Şonya, “Tüzükte yapılan değişikliklerden hiç haberim olmadı. Pazartesi günü masamın üstünde buldum, Salı günü Merkez Yönetim Kurulu’nu toplantıya çağırdım. Kimsenin haberi olmadığı ortaya çıktı” dedi.

DP-UG vekilleri adına Merkez Yönetim Kurulu’nda söz alan Hakan Dinçyürek, yapılan toplantıda, “Bu kurultayı engellemek için elimizden ne geliyorsa yapacağız” tepkisini gösterdi.

Serdar Denktaş’ın hazırladığı Tüzük ile Genel Sekreterlik makamının yetkileri alınıyor, seçimsiz  Genel Başkan Vekili ve Yardımcıları makamı yaratılıyor, örgüt başkanları, kadın örgütü başkanı ve gençlik örgütü başkanlarının ‘delegeliklerini’ ortadan kaldırıyor.

Bugün sadece 2 madde onaylanacak

Önceki gece yapılan toplantının ardından dün Genel Başkan Serdar Denktaş ve DP-UG’li vekiller  Meclis’te toplantı yaptı.
Bugün yapılacak Tüzük Kurultayı’nda sadece 2 maddenin değişmesi konusunda mutabakata varıldı. Diğer maddelerin tartışmaya açılması ve sağlanacak konsensüs ile oylanmasına karar verildi.

---------------------------------------------------------

Şonya: Tüzüğü masamda buldum

DP-UG Genel Sekreteri Bengü Şonya, YENiDÜZEN’in sorularını yanıtladı, Tüzük’teki değişiklikler hakkında tepkilerini ortaya koydu.
Şonya, “Tüzük değişikliğinden haberim olmadı, değişiklikler konusunda bir tartışma ortamı da yaratılmadı. Pazartesi günü masamın üstünde tüzük değişikliklerini gördüm” diyerek, “Salı akşamı hemen Merkez Yönetim Kurulu’nu topladım. Hiçbir organın, milletvekilleri dahil bu değişikliklerden haberi olmadı. Serdar Denktaş, kendisi oturdu, yazdı. Organlar da gazeteden bunu gördü” dedi.
“Tüzükte yapılacak değişiklikleri kabul edecek tek bir kişi yok” diyen Şonya, “Toplantıda milletvekilleri adına konuşan Hakan Dinçyürek de bunu engellemek için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti” bilgisini verdi.

“PM yetkisiz hale getirilecek”

Tüzükte yapılacak değişiklik ile ‘Genel Sekreterlik’ makamının bitirileceğine işaret eden Şonya, “Tüm yetkiler genel sekreterin elinden alınıyor. Yani örneğin Parti Meclisi tarafından seçilen Genel Sekreter artık Başkana vekalet edemeyecek, Merkez Yönetim Kurulu’nu toplantıya çağıramayacak. Aynı zamanda, bu yetkiler yaratılan yeni makama ‘Genel Başkan Vekili’ne devredilecek. Genel Başkan Yardımcıları diye ayrı bir makam daha yaratıldı. Bu iki makamı da Parti Meclisi seçmeyecek, Genel Başkan istediği adamları seçecek, Parti Meclisi onaylayacak. Yani bir yerde hem Parti Meclisi hem de Merkez Yönetim Kurulu da etkisiz hale getirilecek” açıklamasında bulundu. 

“Partideki örgütlenme çöker”

Yapılması düşünülen bir diğer tüzük maddesindeki değişiklik ile ‘Genel Başkanın’ seçilmesine yönelik…

Şonya, “Eğer sizin bin delegeniz var ise ve kurultay günü 200 delege salona gelmiş ise, 101 oy alan aday başkan olacak. 200 kişiyle de kurultay yapılabilecek” dedi.

Öte yandan yaklaşık 200 örgüt başkanının bir o kadar kadın örgütü ve gençlik örgütü başkanı olduğunu belirten Şonya, “Bu kişiler, delege ve kurultayda oy kullanabiliyor. Ancak yapılacak değişiklik ile bu kişilerin oy kullanma yetkileri kaldırılıyor. Yani yaklaşık 600 kişinin oy kullanması elinden alınıyor. Bunun yapılması halinde partideki örgütlenme çöker” diye vurguladı.

“Bu partiyi dağıtmaktır”

“Halen mevcut, köy ve mahalle örgüt başkanları ile köy mahalle yönetim kurulları, görevlerine parti IX. Olağan Kurultayı bitinceye kadar devam ederler. Kurultayın kapatıldığının bildirilmesinden itibaren kendiliğinden sona erer” diye geçici madde konulduğuna da dikkat çeken Şonya, “Bu şu demek, siz gelin oy kullanın ondan sonra kendi kendinizi lav edin. Kısacası icat üstüne icat, macera üstüne macera yapılıyor. Bu partiyi dağıtmaktır” tepkisinde bulundu.

“Sandık başkanlığı ne? Anlamadık”

‘Sandık Başkanlığı’ diye başka bir makamın yaratıldığına da dikkat çeken Şonya, “Bunun ne olduğunu biz de anlamadık” dedi.

 

“6 ay ibaresi kaldırıldı”

Mevcut tüzükte, “partide görev alabilmek için en az 6 ay önce üye olma”  şartı da  kaldırılıyor. Şonya, “Bugün partiye üye olan birinin, her görevi alabilmesinin yolu açılacak. Bu örgütleri dağıtmaktır” ifadesinde bulundu.

----------------------------------------------------------

Dinçyürek: Kaos olur

DP-UG Mağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek, önceki akşam yapılan toplantının ardından dün DP-UG vekilleri ile Genel Başkan Serdar Denktaş’ın bir araya geldiğini ve sadece  2 madde üzerinde tam uzlaşıya varıldığını söyledi.

İlan edilen tüzük değişikliğine tepkilerinin olduğunu bunu da Genel Başkan Denktaş’a ilettiklerini ifade eden Dinçyürek, “Dün yapılan toplantıda sadece 2 maddenin yarın (bugün) onaylanmasını diğer maddelerin tartışılıp, konsensüs sağlanarak ileri ki bir tarihte yapılacak toplantıda onaylanması kararını aldık” dedi.

Bugün onaylanacak 2 maddeden birinin, “YTL para biriminin TL olarak değiştirilmesi” olduğunu bir diğerinin de “6 ay önce üye olma” zorunluluğunun kaldırılmasına yönelik olduğunu dile getirdi.

Özellikle ilan edilen tüzük değişikliğinde, örgütlenme biçiminde yapılması düşünülen değişikliklerin, yetki karmaşasına ve kaosa neden olabileceğine dikkat çeken Dinçyürek, “Yeni mevkiler yaratılıyor, birçok yetki karmaşası ortaya çıkıyor. Bunlar iyice tartışılması uzlaşılması, sistemi iyi oluşturulması gerekir” dedi.

Bu haber toplam 2188 defa okunmuştur