1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Drift sporunda tek bayan, Ülkü Erçoban
Drift sporunda tek bayan, Ülkü Erçoban

Drift sporunda tek bayan, Ülkü Erçoban

Drift sporunda tek bayan, Ülkü Erçoban

A+A-

Filiz Uzun

Artık zaman değişti. Erkek sporları olarak bilinen birçok spor dallarını  kadınlar da yapmaya başladı. Hatta bayanlar kategorsi diye ayrı bir kategori bile kalmadı. Ülkemizde de birçok sporda kadın sporcuları görmeye başladık.

Drift sporu çok bildiğim bir spor değildi. Ta ki bu sporu yapan 17 yaşındaki Ülkü Eçoban ile tanışana kadar. Ülkü Erçoban 2 yıldır Drift sporunda yarış pistlerinde gördüğümüz bir sporcu. Yaşı, görüntüsü bizi şaşırtsa da erkeklerle birlikte bu sporda yarışan bir genç kızımız. Ve ülkemizde bu sporu yapan tek bayan. Kendine ait bir yarış arabası var. Ve bu sporda adında söz ettiriyor.

Ben onu tanıdığımda çok şaşırmıştım. Çılgın bir kızla karşılaşacağımı sanmıştım. Oysa sakin küçücük bir genç kız. Henüz lisede okuyor. 2 yıldır bu spora gönül vermiş. En büyük destekçisi ailesi. Birçok hayranı var şimdiden.

Ülkü’yü spor sevdalısı bir bayan olarak kutluyorum. Ve 18 Ekimdeki yarışında başarılar diliyorum.... Ben onu izlemek için Mağusa Tır Park’ta olacağım drift sporu severleri de bekleriz.....

BABASINDAN KIZINA DRİFT MERAKI

F.U: Bu sporu yapmak için çok genç değil misin? Henüz lisede okuyorsun sanırım?
Ü.E:
17 yaşındayım. Drift sporunu  yaklaşık  2 yıldır yapıyorum. Evet Yakın Doğu Kolejinde okuyorum. Lefkoşa’da yaşıyorum.

F.U: Yaptığın sporu bize anlatabiilir misin?
Ü.E:
Drift kapalı bir pist içerisinde belirlenen noktalar içerisinden arabanın arka ve önünü kullanarak arabanızın yanıyla bu noktalardan geçmektir.

F.U: Nereden bu spora merak sardın?
Ü.E:
Babam bir dönem rally yarışlarına katılırdı. Onun da yarış arabası vardı ve ben hep onunla birlikte pistlerdeydim. Araba ve yarış merakım babamdan bana geçti sanırım.

F.U: Başka kardeşin var mı?
Ü.E:
Evet, kız kardeşim var.

F.U: Onun arabalara merakı var mı?
Ü.E:
Hayır yok.

F.U: Nasıl yarışıyorsunuz drift sporunda? Süre mi önemli, belirlenen noktalardan hatasız geçmek mi?
Ü.E:
Yarışa katılacak tüm araçlar önce solo yarışır ve belirlenen noktalardan hatasız geçmeye çalışır, jüri tarafından bu geçişler puanlanır. Daha sonra puanlara göre yarışçılar eşleşir. Tekrar birlikte yarışırlar. İkiliden hangisi yüksek puan alırsa diğer yarışçıyı eler. Kalanlar yine ikili olarak eşleşir ve yarış dereceye girenler belirlenene kadar devam eder. Burada sürenin önemi yoktur. Doğru ve hatasız yarışarak puan almak önemlidir.

EHLİYETSİZ YARIŞÇI

F.U: Ne zamandan beri yarışlara katılıyorsun?
Ü.E:
Geçen yıl Nisan ayından beri yarışlara katılıyorum.

F.U: Nasıl başladın peki? Nasıl öğrendin drift yapmayı?
Ü.E: 
Önce arabayı aldık, daha sonra buradaki yarışlara hakem olarak gelen drift sporcusu ve antrönörü Nicolas Patakla çalışmaya başladım. Daha sonra da yarışlara katıldım. Zaten bu iş merak ve yetenek işidir. Çalışarak da başarabilirsiniz. Hala daha da bana yardımcı oluyor.

F.U: Drif sporunun özel arabası var sanırım. Diğer yarış araçlarından farklı mı?
Ü.E:
Drift arabaları da yarış arabalarıdır. Ağır ve güçlü arabalardır. Daha kolay kontrol edilebilmeleri için.

F.U: Babanla da çalışıyor musun?
Ü.E:
Hayır, antrenmanlarımı kendim yaparım.

F.U: Bu sporun belli bir yaş sınırı yok mudur? Henüz ehliyet yaşında bile değilsin?
Ü.E:
Evet. Ehliyetim yok hatta trafikte ya da yolda hiç araç kullanmadım. Bu spor kapalı pistte ve tüm güvenlik önlemleri alınarak yapılan bir spordur.

F.U: Kıbrıs’ta bu sporu yapan başka bayan sporcu var mı?
Ü.E:
Hayır ne kuzey ne de güney Kıbrıs’ta yok. Hatta Türkiye’de de yok. 

F.U: İyi derece yapıyor musun yarışlarda?
Ü.E:
Daha çok yolun başında olduğum halde iyi derece yapıyorum.

SAĞIMDA SOLUMDA FOTOĞRAF ÇEKTİRMEK İSTEYENLER

F.U En son nerde yarıştın?
Ü.E:
Sırbistan’da yarıştım. Hafta sonu da güney Kıbrıs’ta 24 yarışçı arasında tek bayan yarışçı bendim.  Sırbistan’da sadece bir bayan vardı onu da geçtim ve sadece erkeklerle yarıştım. Sırbistan’daki yarışta bayanlarda birinci, genel klasmanda ise 5. geldim. Sırbistan’da King Of Europe Bulgaristan şampiyonasında 5-6 kez  birinci gelen yarışçı  Tudor Dunev ile eşleştim ve çok az bir puanla kaybettim. Buna rağmen 5. geldim.

F.U: Sırbistan’da sana ilgi var mıydı?
Ü.E:
Evet çok güzel karşılandık. Yarış sonrası pist kapısı açıldı ve yarışçılarla fotoğraf çekmek isteyenler girdi. Bir baktım bir ordu üzerime geliyor o gün neredeyse 500 fotoğraf çektim, sağımı dönüyorum biri, solumu dönüyorum başka biri. O yarışta KKTC bayrağı açtım, bu benim için unutulmaz bir mutluktu.

********************************************

ÇITI PITI YARIŞÇI

F.U: Ülkü çıtı pıtı ve sakin bir bayansın, insanlar şaşırıyor mu bu sporu yaptığın için?
Ü.E:
Evet minyon tipliyim hatta yarış sonrası araçtan inip kaskımı çıkardığımda pistteki seyirciler şoka girer “aaa kızmış, bu muydu bu aracı süren” diye şaşıranlar çok oluyor. Sakin bir yapım var. Ancak dış görünüşe aldanmamak gerekir. Ben kaskımı takıp aracıma oturduğum an bambaşka bir ruh haline dönüşürüm.

F.U: Nasıl bir çocuktun?
Ü.E:
Kız çocukları gibi hiç barby bebeklerle oynamadım. Hep arabacıklarla oynar, arabaları yarıştırırdım. Akülü arabam vardı, hep onu kullanırdım ve çok severdim. Sakin uysal bir kişiliğim var. Ben içimdeki çılgınlığı arabamla yarışarak yaşıyorum. Adrenalimi  de yarışlarda yükseltiyorum.

F.U: Arkadaşların ne düşünüyor yaptığın spor ile ilgili.
Ü.E:
Çoğu inanmıyor, yarışlarıma davet ediyorum. Ama insanlar görüntüme bakıp bu sporu yapamayacağımı düşünür. Fakat dış görünüş yanıltıyor. Destekçilerim de çok, birçoğu drift yarışlarına beni izlemeye geliyor. Hatta geçen yıl Mağusa yarışına katılamamıştım. Birçok mesaj aldım beni göremedikleri için üzülmüşler.

SPONSOR YOK

F.U: Var mı katılacağın belirlenmiş olan yarış?
Ü.E:
Evet Ekim ayında Mağusa’da her yıl düzenlenen yarış var, ona katılacağım. Bir de güney Kıbrıs’ta bir yarış var ona katılacağım.

F.U: Yurt dışında bir tek Sırbistan’daki yarışa mı katıldın?
Ü.E:
Evet. Malesef yurt dışında fazla yarışlara katılamıyorum. Çünkü sponsorum yok. Ailem de bu kadarını karşılayabiliyor.

F.U: Sirbistan yarışı sonrasında basına epeyce konu olmuştun. Kimse sana sponsor olmak istemedi mi?
Ü.E:
Malesef kimse çıkmadı. Bizim başvurduklarımız oldu ancak “Birçok yarışçı var, sana olursak herkes ister” diyerek geri çevrildik. Aslında yarışan tek bayan olduğum için yarışlarda tüm ilgi bende oluyor ve iyi reklam yapmış olacaklar ama yine de spnsor bulmakta zorlanıyoruz.

F.U: KKTC’de girdiğin drift yarışlarını kim düzenliyor.
Ü.E:
Kuzey Kıbrıs Otomotiv Kurumu düzenliyor.

AİLE KATKISI

F.U: Federasyonunuz size destek olmuyor mu?
Ü.E:
Şu an KKTC’de 30-35 drift arabası var ancak yarışlara yaklaşık 24-25 kişi katılıyor. Federasyon herkese destek çıkamıyor maalesef.

F.U: Sırbistan’daki yarışa nasıl gidebildin?
Ü.E:
Büyük bütçeyi ailem karşıladı.

F.U: Pahalı bir spor değil mi drift sporu?
Ü.E:
Evet. Araç pahalı. Parçaları pahalı. Her yarış öncesi bakım gerekiyor. Birkaç yarışta bir lastikler değişiyor. Bazı parçaların değişmesi gerekebiliyor. Nereden baksanız antrenmanlar ve bir yarış 2.5-3 bin tl’ye mal oluyor bize.

F.U: Gelecekteki hedefin nedir Ülkü?
Ü.E:
Makine Mühendisliğinde okumayı düşünüyorum. Daha sonra İngiltere’ye gidip motor sporları üzerine master yapıp beyin programlama kursu yapmak istiyorum.

F.U: Arabandaki hasarı ya da sorunu anlayabilecek kadar tanıyor musun aracının parçalarını?
Ü.E: 
O kadar uzmanlaşmadım. Ama çıkan seslerin nereden gelebileceğini kestirebiliyorum ve babama danışırım. Diğer yarışçıların araçlarını inceleyip kendim için şiparişler veriyorum. Araç parçalarını internette araştırıyorum. Şu an öğreniyorum. 

“BANA İHTİYAÇ DUYULACAK”

F.U: Diğer drift yarışçılarıyla iletişimin nasıl?
Ü.E:
Çok iyi. Çok seviyorlar beni. Hepsi abilerim. Antrenmanlarda eksiklerimi söylüyorlar, fikir veriyorlar. İlişkilerimiz çok iyi. Tek bayan olduğumdan ve yaşım küçük olduğundan benimle ilgileniyorlar hep.

F.U: Hedeflediğin akademik eğitimini yaptığın zaman aracının tüm bakımını da sen yapacaksın değil mi? Başka birine ihtiyaç duymayacaksın.
Ü.E:
Elbette hatta bana ihtiyaç duyulacak o zaman.

F.U: Ailene bu sporla uğraşmak istiyorum dediğinde nasıl tepki verdiler?
Ü.E:
İlk başlarda bu spor erkek işidir dediler ama ben vazgeçmedim. Daha sonra en büyük destekçilerim oldular. Hatta antrenmanlarıma annemle gidiyoruz hep. Arabamı aldılar ve başladım.

F.U: Yurt dışında bu durum sponsorlarla oluyor değil mi?
Ü.E:
Evet sponsorun arabanın bakımını üstleniyor. Senin güvenlk malzemelerini de. Hatta onların markasının reklamını yaptığın için üstünden para da veriyorlar. Bizde maalesef böyle bir sistem yok hala.

YETENEK VE ÇALIŞMA

F.U: Araba kullanan herkes drift sporu yapabilir mi sence?
Ü.E:
Hayır. Merak, yetenek ve istek çok önemli, bir de çalışmak gerekir. Ben Nikolas Patak ile çok da fazla çalışmadan yarışlara katıldım ama yeteneğim ve çok sevdiğim için hemen öğrendim. İlginiz ve yeteneğiniz varsa başarabilirsiniz ancak. Ben Nikolas hocamla çalışırken önce direksiyona o oturuyor, bana gösteriyor, daha sonra da ben oturup gösterdiklerini yapıyorum. Böyle çalışıyoruz.

F.U: Şu an Ekim ayındaki Mağusa yarışına hazır mısın?
Ü.E:
Evet ben hazırım. Ama arabama küçük eklemeler yapılacak daha sonra arabam da hazır olacak.

F.U: KKTC’de drift yarışları nerelerde yapılıyor?
Ü.E:
Cemsa pisti var, Arena pisti ve Mağusa Tır Parkı Pisti var. 18 Ekim ayındaki yarış Mağusa Tır Parkında yapılacak.

F.U: Yarışlarda Jüri kimlerden oluşuyor?
Ü.E:
Juri 3 kişiden oluşur. Biri Güney Kıbrıs’tan gelen hakem Nikolas Patak benim de hocamdır. Diğer 2 kişi de KKTC’den seçiliyor ve puanlamayı onlar yapıyorlar.

F.U: Şu an okullar da açıldı, hem okul hem yarışlar zor olmuyor mu?
Ü.E:
Drift sporu benim hobim, tutkumdur. Dersler ve okul tabii ki önce gelir çünkü hedefime ulaşabilmek için derslerimde başarılı olmam gerekiyor. Derslerden arta kalan zamanımda ise sporumla ilgileniyorum.

“KARMA YARIŞI TERCİH EDERİM”

F.U: Bayanlar kategorisi yok çünkü tek bayansın. Bu sporda bayan yarışçıların artmasını ister misin?
Ü.E:
Açıkçası bayan yarışçılar artsa dahi ben karma yarışmak isterim. Sınırlarını zorluyorsun çünkü. En iyi yarışçılarla yarışıyorsun. Kadın erkek ayrılmamalı bence. Merakı olan bayanlara tavsiye ederim tabii ki ama yarışlar karma olsun isterim ben.

F.U: Yarışırken neler hissediyorsun?
Ü.E:
Yarış öncesi hiçbir şey yiyemiyorum stresten. Sadece sıvı tüketiyorum. Meyve suyu, enerji içeren sıvılar. Bol bol su içiyorum. Aracıma oturup start çizgisinden finish çizgisine kadar geçen sürede sadece yarışa odaklanıyorum ve hiçir şey hatırlamıyorum. Yarış bittikten sonra eski halime dönüyorum hemen .

F.U: Son olarak neler söylemek istersin?
Ü.E:
Yaptığım sporu çok seviyorum. Bu sporu sevenleri de yarışlara gelmelerini ve izlemelerini öneririm. Drift sporuna meraklı genç arkadaşlarıma önerim ise sporlarını yollarda değil de pistte sergilesinler. Cesareti olan pistlere çıksın diyorum ve davet ediyorum onları.

 

 

Bu haber toplam 10118 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 229. Sayısı

Adres Kıbrıs 229. Sayısı