1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. DÜNYANIN TEPESİNE YOLCULUK…
DÜNYANIN TEPESİNE YOLCULUK…

DÜNYANIN TEPESİNE YOLCULUK…

DÜNYANIN TEPESİNE YOLCULUK…

A+A-

 

Ali Yüksek

Dünyanın tepesine yolculuğumuz bir süre önce sona erdi.
Yaklaşık bir yıldır hazırlanmakta olduğumuz Northkapp gezi programımızı 24 Haziran’da Tekirdağ’dan start alarak motosikletlerimizle 12 ülke ve 14.000 km. yol katederek 45 günde sorunsuz tamamladık.
Üç ayaktan oluşan Northkapp gezi programımızın 1. ayağında, ağabeyim Erol Yüksek ile birlikte Tekirdağ’dan çıkış yaparak Yunanistan, İtalya, İsviçre, Fransa, Lüksemburg, Belçika ve Almanya’ya… 2. ayakta Almanya’da yaşayan Kardeşim Turan Yüksek’i alarak Danimarka, İsveç, Finlandiya ve Norveç-Northkapp olarak devam edecek ve Norveç dönüşü Danimarka üzerinden tekrar Almanya’ya gelinecekti… 3. ayakta ise Almanya, Avusturya, İtalya-Venedik’ten gemi ile tekrar Yunanistan ve İpsala gümrüğünden Türkiye’ye giriş yapılmayı planlamıştık…

AH BU KKTC SORUNU!

Bu arada Kıbrıs’taki motosikletimin plaka sorunu yüzünden Türkiye’den TR plakalı başka bir motosiklet almak zorunda kalmış olmam masraflar kalemine oldukça külfetli bir maliyet getirmiş olsa da bu durum geziyi tamamlamamızı engelleyemedi.
Selanik’te halen müze olan Ata’mızın doğduğu ev, Korint Kanalı ve Atina’daki Olympos Dağı Yunanistan’da ziyaret ettiğimiz önemli yerlerden bazıları idi... Igomenitsa’dan İtalya’nın Ancona limanına kadar feribot ile geçip Venedik’i bir süre dolaştıktan sonra İsviçre’nin pass denilen önemli dağ geçitlerinden geçmeyi ihmal etmedik…Özellikle Rheinfall Şelalesi görülmeye değer bir yerdi.
Avrupa motorcularının hacı olduğu en önemli dağ geçitlerinden biri olan Stelvio geçidi Passo Stelvio’dan geçerek Fransa’ya hareket ettik. Paris’teki Noterdam Katedrali ve Eyfel Kulesi Fransa’da ziyaret ettiğimiz önemli yerlerdendi.
Lüksemburg ve Belçika üzerinden Almanya’ya ulaştığımızda kardeşimiz Turan Yüksek Düsseldorf yakınlarında bizi karşıladı.

NORTHKAPP DUMANLI

Gezimizin 2. bölümüne geçmeden bir süre Dortmund’da dinlenip yol hazırlıklarına başladık… Northkapp için Hamburg üzerinden Danimarka’ya doğru harekete geçip İsveç üzerinden Finlandiya’ya vardık. Birkaç yüz kilometrelik Finlandiya yolculuğu sonrasında Norveç’e ulaştık. 68 paralel kuşağından itibaren gece olmamaya başlamıştı. Yaklaşık 7 km. su altından geçen bir tünelle 71 derece paralel dairesindeki Northkapp’ın bulunduğu adaya varıyorsunuz ancak hava kapalı, nemli, dumanlı ve yağışlı. Kamp bulmakta zorlanıyorsunuz. Japon turistlerin çoğunlukta olduğu Northkapp’a, 24 saat geçerli olmak üzere giriş ücreti için 32 euro ödeyip bir bilet alıyorsunuz… Yüzlerce araç ve binlerce turistin ziyaret ettiği bölgede hava kararmıyor… Arada sis ve duman gelip gidiyor ancak hava kış kadar soğuk, yaklaşık 5 ila 8 derece arası...
Ekmek, su, yiyecek ve konaklayacak kamp bulmakta zorlandığımız Norveç’te hazır çorba ve konserve yiyerek günleri geçiştirdik... Genellikle yağışlı ve soğuk ortamlarda çadır kurup kaldırma işi gezinin en zor bölümlerinden biri idi…

GECESİ OLMAYAN BÖLGE

İsveç’in bir bölümü ile Finlandiya ve Norveç’te geçirdiğimiz 7-8 gün hiç gece görmedik… Northkapp’tan ayrılıp Norveç üzerinden dönüşe geçtik. Tirol merdivenleri, çeşitli fiyortlar ve özellikle Preikestolen kayası, Atlantic Road, Norveç’te görülmeye değer yerlerden bazıları... Herhangi bir otoban veya bölünmüş yolun olmadığı Norveç’te yaklaşık 100 adet tünelden geçtik. Aslında tüneller ülkesi desek hiç de yanlış olmaz. 7-8 gemi ile fiyortlardan geçmek de ayrıca zaman alan bir uğraş... Norveç’ten Danimarka’ya 3-4 saatlik bir gemi yolculuğunda iyi bir uyku çekme fırsatımız oldu... Euro’nun geçmediği Norveç’te kredi kartı veya Norveç Kronu götürmezseniz işiniz hep aksi gider ve ülkeden çıkmakta zorlanırsınız…
Birkaç günlük Almanya dinlencesinden sonra kardeşimiz Turan Yüksek’i Dortmund’ta bırakıp ağabeyim Erol Yüksek ile gezimizin 3. ve son ayağına başlamak üzere Dortmund’tan start aldık. Münihte yaşayan yeğenim Altan’a uğrayıp bir gece konakladıktan sonra ertesi gün Venedik’ten feribot ile tekrar Yunanistan’ın Igeomenitsa limanına vardık. Günübirlik bir sürüş yaparak İpsala’dan Türkiye’ye giriş yaptık.
Gezimiz zorlu ve sıkıntılı olsa da, en güzel yanı, sorunsuz başlayıp sorunsuz bitmesi oldu… Darısı tüm motorseverlerin başına…
Devam edecek…

Bu haber toplam 1497 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 226. Sayısı

Adres Kıbrıs 226. Sayısı