1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. DUYDUK DUYMADIK DEMEYİN! ARTIK MENSTRUAL KAP VAR!
DUYDUK DUYMADIK DEMEYİN! ARTIK MENSTRUAL KAP VAR!

DUYDUK DUYMADIK DEMEYİN! ARTIK MENSTRUAL KAP VAR!

DUYDUK DUYMADIK DEMEYİN! ARTIK MENSTRUAL KAP VAR!

A+A-

Feminist Atölye
[email protected]

Ped ve tamponlar regl dönemlerimizin vaz geçilmezleri olarak hayatımızda önemli bir yere sahip. Buna rağmen ped ve tampon üretiminde kansorejen maddelerin kullanıldığına dair bilgiler de kol geziyor dört bir yanda. Zararlarları saymakla bitmeyen bu ürünlere alternatif, hem kendi sağlığımıza, hem doğaya, hemde cebimize katkı yapacak ürünler de yok değil. Menstural kap da bunlardan bir tanesi.

Peki, nedir bu menstrual kap?

Menstrual kap silikon, kauçuk gibi çeşitli tıbbi malzemelerden üretilen, 1 yıldan 10 yıla kadar kullanılabilen, (markadan markaya değişiyor), küçük bardak biçiminde bir kap. Tampon gibi içeriye yerleştirilerek kullanılıyor. Kap yapısından dolayı, içinizde kaslarınıza göre şekil alıyor. Kullanım döneminde kabı günde 2-3 kez boşaltmak yeterli. Menstrual kap lavaboya, tuvalete döküp temiz suyla durulayıp, kuruladıktan sonra yeniden kullanılabiliyor.

Regl bitiminde ve başlangıcında 2 yada 3 dakika bir cezvede kaynatmanız ve sonrasında yanında verilen kesesine koymanız yeterli olacaktır. Alıştıktan sonra kabın kullanımının çok rahat ve konforlu olduğunu, kabın varlığını bile unuttuklarını söyleyen kadınlar var!

Üstelik bu kaplar sayesinde bedenimizle yakın bir ilişkimiz başlıyor. Bu sayede kendimize dokunmaktan korktuğumuz günler geride kalabilir. Ayrıca ne kadar kanadığımızı, yada rengini görüp, kendimizi keşfedebiliyoruz.

Mahalle bakkallarından ped alırken, pedin gazete kağıdına sarıldığı günler ve yine görünmemesi adına siyah poşetlere konulduğu günler yakın geçmişimizin bir parçasıdır. Regl olmanın ayıp olduğu, saklanması gereken birşey olduğu algısı yaratılmaya çalışılmadı mı uzun zamandır? Oysa, kanamak lanet değil, berekettir. Hayat verebildiğimize, ve yenilenebildiğimize işarettir. Kendi kanımızdan, ve onun mucizesinden korkmayıp, onunla barışmalı ve onu benimsemeliyiz. Bu adeta bizlerin çiçeklenmesidir.

Ve elbette, menstrual kabın yararları bunlarlada sınırlı değil. Kanser riski yada toksik şok sendromu bu sayede ortadan kalkıyor. Pedlere bağlı pişik olma ihtimalimiz de tarihin tozlu sayfalarında yerini alabilir artık. Menstrual kapların rahat kullanımı  sayesinde istediğiniz aktiviteyi, sporu, dansı, yogayı özgürce, sızıntılardan korkmadan yapabiliyorsunuz. Hayatınız boyunca kullandığınız ped yada tampon miktarını, bunlara ödemiş olduğunuz parayı ve ürettiğiniz atıkları düşünün. Hem cebinize, hem doğaya, hemde sizlere dost bu kaplar sayesinde artık adet döneminiz, bir kabus olmaktan çıkıyor.

Ne yazık ki ülkemizde menstrual kap bulunmuyor. Fakat yurt dışından sipariş ederek, getirtebilirsiniz

(Sipariş için web sitesi: http://dunyayikurtarankadinlar.blogspot.com.tr/p/siparis_5.html?m=1).

------

Kaynak:
https://feminizmhareketi.wordpress.com/2015/11/02/care-menstrual-kap/?preview=true, Elif Gülsu Kurt.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Türkiye Cumhuriyeti 1 Kasım Genel Seçimlerinin Ardından Kadın Vekil Oranı Düştü

Türkiye Cumhuriyeti  1 Kasım Genel Seçimi sonuçlarına göre, 82 kadın milletvekili Meclis’e girdi. 26. TBMM Dönemi’nde milletvekillerinin yüzde 14,9’unu kadınlar, yüzde 85,1’ini erkekler oluşturdu. 25. TBMM döneminde kadın milletvekili oranı yüzde 17,6 idi.
Birleşmiş Milletler verilerine göre, tüm dünyada kadın milletvekili oranının ortalaması yüzde 22. Mecliste kadın erkek eşitliğinde Türkiye dünyada 91. sırada yer alıyor.
En yüksek kadın oranı HDP’de
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) toplam milletvekili sayısı 80’den 59’a düştü. 7 Haziran seçimlerinde Meclis’e 32 kadın milletvekili (%40) ile giren HDP, 1 Kasım seçimlerinin ardından Meclis’e 23 kadın vekil ile giriyor. HDP’nin 26. Dönem’de kadın milletvekili oranı yüzde 38,9.
CHP’de kadın oranı yüzde 15,5
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) toplam milletvekili sayısı 132’den 134’e yükseldi. 7 Haziran seçimlerinde Meclis’e 21 kadın milletvekili (%15,9) ile giren CHP, 1 Kasım seçiminde de 21 kadın vekil çıkardı. CHP'nin 26. Dönem'de kadın milletvekili oranı yüzde 15,5.
AKP’de kadın oranı yüzde 15,5’ten yüzde 11’e düştü
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) toplam milletvekili sayısı 258’den 317’ye yükseldi. 7 Haziran seçimlerinde Meclis’e 40 kadın milletvekili (%15,5) ile giren AKP, 1 Kasım seçiminde de 35 kadın vekil çıkardı. AKP’nin 26. Dönem’de kadın milletvekili oranı yüzde 11.
MHP’de sadece 3 kadın vekil
Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) toplam milletvekili sayısı 80’den 40’a düştü. 7 Haziran seçimlerinde Meclis’e 4 kadın milletvekili (%5) ile giren MHP, 1 Kasım seçiminde de 3 kadın vekil çıkardı. Vekil sayısı yarı yarıya inen MHP’nin 26. Dönem’de kadın milletvekili sayısı azalsa da, kadın milletvekili oranı yüzde 7,5’e çıktı.
Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), seçim sonuçlarıyla ilgili açıklamasında 26. Dönem TBMM’de kadın vekil oranının yüzde 15 olduğuna dikkat çekti; “Ülke bir kez daha ‘kadın temsili eksik’ bir meclis tarafından yönetilecek. ’Erkek meclisten’ çıkacak yasalar bir kez daha ‘kadınları hiçe sayacak’. Şiddet, nefret, öfke, kavga, kaos ve ‘uzlaşmazlıktan’ beslenen erkek siyaset anlayışı dört yıl daha iktidarda kalacak” dedi.
KA.DER’in açıklamasında bu seçim döneminde erkeklerin normlarına göre şekillenen siyasal yaşamın, kadınları siyasal yarışın dışında bıraktığı ve eşitliğe ısrarla karşı çıktığı ifade edildi.

-------------------------------

Kaynak:
www.bianet.org, Çiçek Tahaoğlu

Bu haber toplam 2343 defa okunmuştur
Gaile 342. Sayısı

Gaile 342. Sayısı