Ebola virüsü konusunda bilgi verildi
“Domuzcular Burnu’ndaki hastanenin ikinci katı hazırlanıp izole edildi”
Sağlık çalışanları Ebola virüsü konusunda bilgilendirildi, önlemler aktarıldı
Sağlık Bakanlığı, ebola virüsü ile ilgili sağlık çalışanlarına yönelik bilgilendirme toplantılarının ilkini Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi çalışanlarına yönelik düzenledi.
Sağlık Bakanlığı Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, toplantıda ilk konuşmayı yapan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür, Dünya Sağlık Örgütü’nü takip ederek 2 ay önce virüsle ilgili uyarı yaptıklarını, hemen ardından da Enfeksiyon Komitesi’ni oluşturarak alınacak önlemleri belirlediklerini anlattı.
Eylem planlarının hazır olduğunu belirten Gür, “Esas amacımız virüsün ülkemize gelmemesidir. Ama gelmesi halinde de eylem planımız hazırdır. Gerekmesi halinde eylem planımız güncellenecektir” dedi.
Ömer Gür, üniversitelerin, özellikle Afrika kökenli öğrenciler konusunda izlemesi gereken prosedürle ilgili bilgilendirildiğini de kaydetti.
Ülke giriş kapılarına termal kamera
Gür, ülkeye gelenlerin Türkiye’den transit yaptığını, dolayısıyla hasta olanların ilk olarak burada tespit edileceğini, bu noktadan sonra ilk tespit noktasının uçak, ikinci tespit noktasının ise giriş kapılarındaki termal kameralar olduğunu söyledi.
Gür, yabancıların ülkeye girişlerinin ayrı bir noktadan olacağını ve söz konusu bölgelerden gelenlere detaylı soruların yer aldığı bir form doldurulacağını kaydetti.
Ömer Gür, ebola virüsü taşıyanlar veya olası taşıyıcılar için Domuzcular Burnu’ndaki hastanenin ikinci katının hazırlanıp izole edildiğini de aktardı.
------------------------------------------------------------------------------
İnce: “Kuluçka döneminde bulaşıcı değil”
Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Başhekimi Dr. Figen İnce de, hastalıkla ilgili verdiği bilgide, hastalığın 2-21 günlük kuluçka döneminde bulaşıcı olmadığını belirtti.
Dr. Figen İnce, olası vakalarda yapılması gerekenlerin ise planlandığını kaydederek, “Endişe ve panik olmaması için halkın da bilgilendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
İnce, Enfeksiyon Komitesinin halkın bilgilendirilmesine yönelik gerekli çalışmaları programladığını da ekledi.
Süer: ““Virüs direkt temasla bulaşır”
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer de, virüsün bulaşma, virüsten korunma yolları ve hastalığın belirtileri ile ilgili detaylı bilgi aktardı.
Virüsün direkt temas ile bulaştığını anlatan Süer, “Bu hastalık solunum yoluyla değil ama damlacık yoluyla bulaşabilir. Dolayısıyla hasta ile 1 metre mesafe korunmalıdır” dedi.
Süer, hastalığın ilk belirtilerinin baş, boğaz, kas ağrıları, ani yükselen ateş, ilerleyen aşamalarda ise karaciğer ve böbrekte bozulma, vücutta döküntü, ishal ve iç-dış kanama olarak sıraladı.
Gümüşdağ: “Eğitimler verilecek”
Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi’nden Dr. Yeşim Gümüşdağ, sağlık çalışanlarının bu hastalığı taşıyan ya da risk altında olanlarla ilgilenirken izleyecekleri algoritmayı aktardı.
Tüm sağlık çalışanlarının bu algoritmaya uyması gerektiğini ifade eden Gümüşdağ, virüs kaynaklı ölülerin gömülüş şeklinden, hasta atıklarının temizlenmesine kadar pek çok konuda eğitimler verileceğini anlattı.
Gümüşdağ, olası hastaların acilden giriş yapacağının göz önünde bulundurulduğunda ilk adımın acil girişinde atılacağını belirterek, bu aşamadan itibaren izlenecek prosedür hakkında bilgi verdi.
(tak)