1. YAZARLAR

  2. Sami Özuslu

  3. EDEK milletvekilinden samimi mesajlar
Sami Özuslu

Sami Özuslu

EDEK milletvekilinden samimi mesajlar

A+A-

EDEK Baf milletvekili Elias Myrianthous'la tanışmıyorduk. Poli'deki belgesel gösterimi vesile oldu. Aynı kuşağız. Ben 1968, Elias 1967 doğumlu. 24 saatten kısa süren Poli ziyaretim sırasında iyi bir diyalog kurduk. 

EDEK Kıbrıslı Türk çözüm taraftarlarını mutlu eden bir parti değil. Üstelik sosyalist bir parti. AB içindeki sosyalist grubun üyesi. Bizdeki CTP ve TDP gibi. Lakin uzlaşıcı bir görüntüsü yok. 

2004'te referanduma 'hayır' demiş.

Şimdiki seçimde de Papadopulos'u destekliyor. 

Bunu anlatıyorum Elias'a ve "Biz EDEK'i çözüm karşıtı görüyoruz. Bunun için de çok sebebimiz var" diyorum.

Benzer bir sohbeti 4-5 ay önce Strazburg'da AP üyesi Papadakis'le de yapmıştık. O da EDEK üyesi... 

Her iki siyasetçi de çözümden, yakınlaşmadan yana. Fakat Kıbrıslı Türklerle temasları çok zayıf.

Bu önemli bir sorun. Kıbrıslı Türk ve Rum siyasiler fazla 'lokal' kalmış gibi. Özellikle bizdeki sağ partiler böyle. Rum partilerin çoğunda da aynı sorun var.

Elias'la yaptığım kısa röportajda siyasiler ve hatta şahıslar arasındaki iletişimin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor. Ve iki toplumdan insanları bir araya getiren aktivitelerin de!..

Mesela Elias ve ailesi ilk Kıbrıslı Türk dostlarını 'Friendship Program' sayesinde edinmişler.

*  *  *

Elias Myrianthous parlamentoya ilk olarak 1998'de EDEK milletvekili olarak girmiş. 15 yıl sonra yine EDEK'ten seçimi kazanmış. 

Eşiyle birlikte Baf ve Poli'de muhasebe şirketi yöneten Elias'la sohbete 'neden EDEK' sorusuyla başlıyorum.

En kritik sorulardan biri ise bir EDEK'li olarak 'federal çözüm'e destek verip vermediği...

Elias Myrianthous'un samimi yanıtlarında önemli mesajlar var.

sam-sml.jpg

 

  • Niçin EDEK'tesiniz?
  • Myrianthous: Temel sebep EDEK'in sosyalist dünya görüşü. Geleneksel olarak ailemiz solcudur. Ben çocukken babam AKEL üyesiydi. Sonra EDEK kurulunca oraya geçti. EDEK'çilerin çoğu AKEL'den gelmişti. O dönemde Doğu Avrupa'da, Sovyetler Birliği'nde değişimler yaşanıyordu. Kıbrıs'ta da Vasos Lissaridis EDEK'i kurmuştu.
     
  • Kıbrıs'ta ne olmalı?
  • Myrianthous: Kıbrıs'ta 43 yıldır zor dönemler yaşıyoruz. Doğru çözümü en kısa zamanda bulmalıyız. 43 yılda bölünmüşlük kökleşti. İki toplum arasında iletişimin yollarını bulmalıyız. Çözümün bütün Kıbrıslılara büyük getirileri olacak.
    Kıbrıslılar açık yürekli ve açık görüşlü insanlardır. Bu da aslında işimizi kolaylaştırıcı bir unsur olarak değerlendirilebilir.
     
  • Kıbrıs'ın kuzeyine geçme konusunda bir sorununuz var mı? 
    Geliyor musunuz bizim tarafa? Tanıdıklarınız var mı?
     
  • Myrianthous: Kuzeye geçme konusunda bir sorunum yok. Defalarca geçtim. Omorfo'yu, Girne'yi, Apostolos Andrea'yı ziyaret ettim. Lefkoşa'ya da genellikle Pirgo'dan geçip Omorfo üzerinden gidiyorum. Baf-Limasol yolu çok daha uzun. Pirgo kapısının açılması bizi Lefkoşa'ya yaklaştırdı. Çok iyi oldu.
     
  • Kıbrıslı Türk tanıdıklarınız var mı?
  • Myrianthous: Evet var. Kıbrıslı Türklerle ilk temasımız 3 yıl önce, ikinci oğlum ABD'deki 'Arkadaşlık Programı'na (Friendship Program) seçildiği zaman oldu. Oğlum Marios ve Kıbrıslı Türk arkadaşı Berke Maryland'a gitmişlerdi. Serhat Hoca ve eşiyle bu şekilde tanıştık.
    Daha önce de babamdan dolayı bazı Kıbrıslı Türkleri tanımıştım. Geçişler açıldıktan sonra gelip Hirsofu'da babamı ziyaret edenler olmuştu.
    Ama yakın dostluklarımız Arkadaşlık Programı sayesinde başladı. Aynı programda olan Sıla'nın ailesi ile de yakınlaştık. İbrahim ve Nilgün ile de görüşüyoruz.
     
  • Kıbrıslı Türk politikacı tanıdığınız var mı peki?
  • Myrianthous: Yok.
     
  • Seni tanıştırayım madem.
  • Myrianthous: Tabii ki!.. Çok iyi olur.
     
  • Kıbrıslı Türklere nasıl bir mesaj vermek istersin?
  • Myrianthous: İlk önce iki toplum arasında güvenin oluşması gerekir. Birbirimize güvenmeliyiz. Çözüm için öncelikle tamir edilmesi gereken konu güvendir. Çözüm herkese AB değerlerini ve insan haklarını sağlamalı. İngiltere'de ya da Avrupa'nın diğer ülkelerinde yaşayanlar nasıl haklara sahipse bizde de öyle olmalı. Böyle bir çözüme ulaşırsak mükemmel bir geleceğe sahip olabileceğiz.
     
  • Kıbrıs'ta çözümün adını koymak gerekirse, federal çözüme destek verir misin?
  • Myrianthous: Evet. Federal çözüm bana göre gereklidir. Ama söylediğim önemli. Çözümün şeklinden çok içeriği önemli. Demokratik olması, AB değerleri, insan haklarına dayalı olması. Bunlar önemli. ABD de bir federasyon, Almanya da.
    Ve çok iyi çalışıyor. Biz de diğer ülkelerdeki gibi iyi işleyen bir federasyon kurmalıyız. Yoksa adı federasyon olur da temel hakları çiğneyen bir yapıya dönüşürse sonunda yeniden geçmiştekine benzer sorunlar ortaya çıkabilir.
     
  • Son olarak, 'Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı' belgeselini izlerken neler hissettin?
  • Myrianthous: İzlerken çok üzüldüm. Belgeselde söylendiği gibi Lefkoşa Havaalanı, Kıbrıs'ta 43 yıldır neler kaybettiğimizin bir örneği. Çok şey kaybettik, kaybetmeye de devam ediyoruz.

 

Bu yazı toplam 2464 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar