1. YAZARLAR

  2. Salih Sarpten

  3. Eğitim Bütçesi
Salih Sarpten

Salih Sarpten

Eğitim Bütçesi

A+A-

2015 yılı bütçesi, Meclis Alt Komitesi’nde görüşülmeye başlandı. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bütçedeki en büyük pay %12’lik oranla eğitme ayrılmış…

En fazla payın eğitime ayrılması önemli elbette ama bu payın ne kadarı gerçekten eğitim ve öğretim hizmetlerinin geliştirilmesine gidiyor diye bakıldığında durumun pek de iyi olmadığı anlaşılıyor. İşte eğitim bütçesinden bazı rakamlar:

2015 yılı bütçesinden Milli Eğitim Bakanlığı için ayrılan miktar 524.365.310.00 TL. Ancak ne yazık ki bu rakamın en büyük kısmı her zaman olduğu gibi “personel giderlerine ve cari harcamalara” gidiyor… 

Öte yandan bir diğer önemli rakamda ne yazık ki üniversitelere ve yüksek öğretim hizmetleri veren kurumlara ayrılmış… Bu rakamların ne amaçlar için kullanıldığı da pek net değil açıkçası…

Bütçede iki önemli proje dikkat çekiyor. Bunlardan birincisi 2 yıldır devam eden ve Kıbrıs Türk Eğitim Sistemi için büyük önem taşıdığını düşündüğüm Temel Eğitim Program Geliştirme Projesi. Bu proje için 1.250.000.00 TL ödenek ayrılmış. Bir diğer proje ise uzun yıllardır hep tartışılan ama bir türlü adım atılmayan Tam Gün Eğitim-Etüt Projesi. Bunun için de 2.000.000.00 TL’lik bir miktar ayrıldığı görülüyor.

Ne yazık ki bunların dışında Kıbrıs Türk Eğitim Sistemi’ni, geleceğe taşıyacak başlık yok gibi… Dahası bütçenin geneline baktığımızda “Eğitim ve Öğretim Hizmetlerinin Geliştirmesi” adına ayrılan rakamlarının toplamının bütçe içindeki oranı yaklaşık %2…

Şimdi sıkı durun; eğitim bütçesinde en fazla paya sahip olan personel giderleriyle ilgili iki farklı kalemde yer alan, iki farklı rakamdan bahsetmek istiyorum. “Personel Giderleri” başlığı altında “memur maaşları” ve “müşavir maaşları” olmak üzere iki farklı kalem var. İşte bunlara ayrılan rakamlar: Memur Maaşları için 903.360.00 TL, Müşavir Maaşları için 1.974.980.00 TL.

Ne kadar ilginç değil mi? Milli Eğitim Bakanlığı’ndan müşavir olanlar, fiili olarak çalışan memurların maaşlarından 2 katından daha fazla maaş alıyorlar… Böylesi bir yapı sürdürülebilir mi!!!

Yukarıda anlatmaya çalıştığım yapı, eğitim sistemimizin neden iyi çalışmadığını özetliyor gibi… İlkokulu, ortaokulu, lisesiyle, üniversitesiyle “Milli Eğitim” dediğimiz şey iyice can çekişiyor durumdadır. Çocuklarımızı ve gençlerimizi teste ve ezbere dayalı sınav sistemleri ile köreltmiş durumdayız. Öğretim, kalite, yaratıcılık ve geleceğin nitelikli insanı nasıl yetiştirilir konusundaki plan-projeler sanki eğitimin konusu değilmiş gibi davranılıyor. Ekipman almak ve bina donanımlarına kaynak ayırmakla eğitimi geliştiremeyeceğimiz aşikar… Sorununun, nitelikli birey yetiştirememek olduğunu ne zaman fark edeceğiz?

Nedense “okula dayalı yönetim anlayışı”, “okul tabanlı bütçe anlayışı” gibi yaklaşımlar kimsenin aklına gelmiyor. Oysa eğitimde yanıtlamamız gereken esas; “Eğitimi, eğitim sistemindeki okulları geleceğe nasıl hazır hale getireceğiz?” sorusudur. Yoksa gelişmekten, iyiye gitmekten, doğru yolda ilerlemekten bahsetmek, güzel laflar etmekten öteye gitmeyecektir.

------------------------------------------------------------------

Aklınızda Bulunsun

 

Eğitim Haberleri

Geçtiğimiz hafta içerisinde, e-posta adresime, doğru bilgiye ulaşma kaygısıyla bazı sorular geldi. Bu soruların bazılarının yanıtlarını buradan da paylaşmak istiyorum. İşte eğitim gündemindeki haberler.

Burslar…
2014-2015 öğretim yılı için burs hakkı elde eden öğrenciler Yüksek Öğretim ve Dış İlişkiler Dairesi tarafından duyuruluyor. Bu konudaki çalışmalar devam ediyor. Daire, değerlendirmesi tamamlanan ve burs hakkı elde eden 270 öğrencinin ismini Milli Eğitim Bakanlığı resmi web sitesi www.mebnet.net adresinden duyurdu. Duyuruda, burs hakkı elde eden öğrencilerin Yüksek Öğretim ve Dış İlişkiler Dairesi’ne başvurması isteniyor.

TEÖG Sınavları…
TEÖG sınavı, TC Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, Türkiye Cumhuriyeti okullarında 8.’inci sınıf öğrencileri için yapılan merkezi sınavlardır. Bu sınavlara girmek isteyen ülkemiz okullarındaki TC uyruklu öğrencilerin, TC Elçiliği Eğitim Ataşeliği’ne başvurması gerekmektedir. 2014-2015 öğretim yılı için TEÖG sınav tarihleri şöyle: I. Dönem sınav tarihleri 26-27 Kasım 2014, II. Dönem sınav tarihleri ise 28-29 Nisan 2015

23 Nisan İlkokulu’nda Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Sorunu…
KKTC’nin en kalabalık ilkokulunda Psikolojik Danışman ve Rehber (PDR) Öğretmeni yok. 23 Nisan İlkokulu kadrosunda yer alan 2 PDR Öğretmeni’nin ikisinin de görev süreleri dolması nedeniyle okul rehber öğretmensiz kaldı. En kalabalık ilkokul olduğu düşünüldüğünde öğrenciler açısından desteklenmeye ve yönlendirilmeye ne kadar çok ihtiyaç duyulduğunu tahmin etmek hiçte zor değil. Bu alandan mezun olan birçok öğretmenin boşta olduğu da bilinen bir gerçek... O halde yapılması gerekenin 23 Nisan İlkokulu’na en kısa sürede Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen görevlendirmek gerektiği aşikar…

 

--------------------------------------------------

Anlayana Gülmece

Sınav ve Risk

Uçuk kaçık soruları ile nam yapmış hoca sınavında şöyle bir soru soruyor: “Risk Nedir?”. Öğrencilerden biri; sınavın ilk 10 saniyesinde teslim ediyor kâğıdını. Kâğıdın üst kısmında sadece isim-soyadı yazıyor, gerisi ise bomboş beyaz yaprak
En altta ise  “İşte risk budur!” diye yazıyor. Ve sonuçta da sınıftaki en
yüksek notu alıyor.

Hocanın bir sonraki sınavında yine “Risk Nedir?”  sorusuyla karşılaşan öğrencimiz tekrar boş kağıt verince bu sefer sıfır alıyor. Tabii koşa koşa hocaya gidip sebebini soruyor. Hocanın yanıt kısa ve öz oluyor:
- Aynı şartlar altında, aynı riski iki kere almak aptallıktır!

Bu yazı toplam 2630 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar