1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Eğitim ilk dönemde sınıfta kaldı!’
‘Eğitim ilk dönemde  sınıfta kaldı!’

‘Eğitim ilk dönemde sınıfta kaldı!’

Okullarda önümüzdeki günlerde karnelerin verilmesiyle tamamlanacak ilk dönem ‘sorunlarla’ geçti. Hademelerin çözülmeyen sorunları nedeniyle okulların temizlenmemesi, tavanların çökmesi, cinsel istismarların yaşanması eğitimde ilk döneme damgasını vurdu.

A+A-

Hüseyin ÖZBARIŞCI

İlk ve orta dereceli okullarda yarıyıl tatili 31 Ocak Salı günü karnelerin verilmesiyle birlikte başlıyor. Eylül ayında ilk ders zilinin çalmasıyla birlikte başlayan 2022-2023 eğitim yılında Ocak ayının sonuna gelene kadar geçen süreç içerisinde birçok sorunlarla karşılaşılması dikkat çekerken, okullardaki eksiklikler ve yaşanan olaylar ilk döneme damgasını vurdu. ÜstEL hükümeti eğitimde yaşanan sorunları, sadece izlemekle yetindi.

 

Grev, mahkeme koridorları ve çöplüğe dönüşen okullar

Eğitimde 2022-2023 yılının ilk dönemine damga vuran olayların en başında hademelerin greve gitmesinden dolayı okulların temizlenememesi oldu. Hademelerin toplu iş sözleşmesi (TİS) ve sendikalaşma hakları için eğitim sezonunun başlaması itibariyle okullarda başlattığı eylem uzun süre devam etti. Başta temizlik olmak üzere aksayan hizmetler öğrencileri bezdirdi, sağlığı tehdit eder noktaya geldi. Hademelerin örgütlü olduğu Kamu-İş Sendikası özellikle Eğitim Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı önünde eylemler yaptı, konuyu mahkemeye taşıdı. Ekim ayı sonunda ise Kamu-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, grevde olan hademelerin yerine yeni personel alımına karşı açtıkları davada mahkemeden ara emri alındığını açıkladı. Yaşanan olayların gölgesinde kalan eğitim aksamalara neden olurken, öğrenciler ve öğrenci velileri isyan etti.

film-001.jpg

Bakımsızlık nedeniyle çökmeler meydana geldi

2022-23 yılının ilk dönemine damga vuran bir diğer olay da bakımsızlık nedeniyle okullarda çökmelerin meydana gelmesi oldu. Süreç içerisinde Dr. Fazıl Küçük Endüstri Meslek Lisesi’nin tavanı çökerken, meydana gelen olayda herhangi bir yaralanmanın olmaması teselli oldu. Her iki sendika da konuyla ilgili uyarılarda bulundu.

 

Regl tartışması, toplanan kitaplar…

Kıbrıs Kadın Sağlığı Araştırma Derneği’nin (KISAD) hazırladığı "İlk Adet Bilgi Paketim" isimli pakette yer alan “Regl Kitabım”, Eğitim Bakanlığı’na bağlı Talim ve Terbiye Dairesi tarafından, ortaokul yaş grubuna “pedagojik olarak“ uygun bulmaması üzerine toplatıldı, konu uzun süre gündem oldu.

 

 ‘Cinsel taciz’ de konuşuldu

Lefkoşa’da, bir ortaokulda hademe olarak çalışan H.S.’nin beraberinde, iki kişiyle birlikte, okuldaki yeni yıl kutlama etkinliklerine gelen 8 öğrenciye cinsel tacizde bulunduğu iddiası ile tutuklanması konusu da gündemi uzun süre meşgul etti.

 

YENİDÜZEN, eksiklikleri gündeme getirmişti

YENİDÜZEN; yaz tatilinde okullarda yaşanan altyapı eksikliklerini sık sık dile getirmiş, birçok okulun bakımsızlıktan döküldüğünü, yeni inşa edilen bazı okullar ise devlet prosedür engeline takıldığını gözler önüne sermişti.


Eğitim Bilimciler ne dedi?

Eğitim Bilimci Salih Sarpten:

“Hademe krizi, ilk dönemde eğitim adına yaşananları özetliyor”

Eğitim Bilimci Salih Sarpten, aylarca yaşanan hademeler krizinde bile kılını kıpırdatmayan bir eğitim yönetimi anlayışının, ilk dönemde eğitim adına yaşananları özetler nitelikte olduğunu belirtti.

Sarpten, şunları söyledi: Kıbrıs Türk Eğitim Sistemi hemen her alanda ciddi eleştiriler almaktadır. Bu eleştirilen en başında eğitim sistemimizin artık öğrencilerimizin pedagojik gelişimlerini desteklemediği hatta öğrencileri niteliksiz ve sağlıksız eğitim uygulamaları ile karşı karşıya kaldıkları yönündedir. Bu durumun en açık örneği eğitim yılının ilk döneminde yaşadığımız “hademeler” sorunu söylenebilir. Aylarca yaşanan hademeler krizinde bile kılını kıpırdatmayan bir eğitim yönetimi anlayışı ilk dönemde eğitim adına yaşananları özetler niteliktedir.

Öte yandan içinde bulunduğumuz eğitim yılının ilk dönemi; Zamanında tamamlanamayan okul müdürü, müdür muavinleri ve öğretmen eksikliği, sağlıksız ve güvensiz okul binaları,  öğrenci sayısı bakımından 40’lı rakamları aşan sınıfların varlığı, Anadili Türkçe olmayan yabancı uyruklu öğrencilerin katlanarak artan sorunları eğitim gündemimizi oluşturdu. Ve ne yazık ki bu sorunlar hâlâ devam ediyor.

Ayrıca sisteminin en temel öğesi olan öğretmenlerin de ciddi sorunlarla karşılığı bir dönem yaşadık. Tutarsız politikalar "öğretmenlik" mesleğinin statüsü hızla erozyona uğrattı. Bir yandan öğretmen sendikaları ile işbirliğinden kaçınılarak öğretmenin görüş, öneri ve düşüncelerine değer verilmezken diğer yandan da ısrarla “geçici öğretmenlik” uygulamasını sürdürüldü. İhtiyaçlarını dikkate almayan bir yönetim anlayışını ile karşılaşan öğretmen kendilerini güvensiz hissetmekte, belirsizlik ve farklı engellenmeler yaşadı, partizanlık ve adam kayırmacılığı ile karşı karşıya kaldı.

Çağdaş eğitim uygulamalarını, ülkenin önde gelen politikaları haline getirmek, sınavlarda yüksek puan alma yerine yeterlilikleri dikkate alan bir başarı anlayışını benimsemek, öğretmenin gelişimini sürekli kılacak bir mekanizma yaratmak, eğitim sisteminin her aşamasında denetim ve hesap verebilirliği sağlamak ve eğitime ayrılan ekonomik kaynakları daha akılcı bir şekilde kullanmak eğitim adına yapılması gerekenlerin başında gelmektedir.

Sözün özü, daha iyi bir sistem için eğitimi siyasi kaygılarla değil, pedagojik ilkelere göre alınan kararlar yönetmenin önemi fark etmemiz gerekmektedir. Aksi durumda eğitimde yaşadığımız sorunların önümüzdeki dönemlerde de katlanarak artması kaçınılmaz olacaktır.

 

Eğitim Bilimci Kemal Akkan Batman:

“KKTC eğitim sistemi yeni normale hazır değil”

Eğitim Bilimci Kemal Akkan Batman, COVID-19 süreci sonrasında eğitimde yeni normale geçildiğini hatırlatarak, bu dönemde öğrencilerin sorunlar yaşadığını ve istenmeyen davranışlar sergilediğini söyledi.

Batman şunları söyledi:

“Eğitimde yeni normale geçiş yaptığımız bir dönemdeyiz. Bu yeni normalde en önemli sıkıntı, öğrencilerin yaşadıkları bilimsel anlamdaki eksikliklerdir. Bu dönemde, öğrencilerde uyum sorunları yaşandı. Hem yeni konuları takip etmede, hem de çevreye uyumda sorun yaşadılar. Okullarda istenmeyen davranışlar arttı. Son zamanlarda ilkokul öğrencileri için bir de Kolej Sınavı sıkıntısı büyük bir sorun oldu. Çocuklar şu anda büyük bir sıkıntı yaşıyorlar. Çünkü hazır değiller… Öğrenciler için büyük problemler yaşandı, bunu gidermek lazım. Beklentiler öğrencilerden çok üst düzey olmamalı… Yeni normalde bundan sonrası için özellikle KKTC eğitim sisteminin hazırlıklarını tamamlaması gerekir. Bu hazırlıklar da teknolojiyi yüz yüze eğitime nasıl entegre etmemiz gerektiğidir. Aslında en büyük sorun da buradadır. Öğrencilerin ara tatilde gerçekten dinlenmeleri için zamanı kullanmaları gerekiyor. Çünkü içine düştükleri durum, önceki durumlara hiç benzemiyor.”

 

“Okullardaki eksiklikler eğitime zarar veriyor”

Kemal Akkan Batman, YENİDÜZEN’e yaptığı değerlendirmenin devamında, okullarda yaşanan eksiklikleri de işaret ederek, bu eksikliklerin hem eğitimi aksattığını, hem de eğitimin niteliğinde sıkıntılara neden olduğunu söyledi. Bu sorunların temelinde okulların bütçelerinin olmamasının yattığını anlatan Batman, “Okullardaki hademe konusunu bile uzun bir süre çözemedik. Okullarda çok büyük eksiklikler vardır. Bunlar eğitime zarar veriyor” ifadelerini kullandı.

yd-destek-gorseli-2-961.jpg

Bu haber toplam 2431 defa okunmuştur
Etiketler :