1. YAZARLAR

  2. Salih Sarpten

  3. Eğitim Politikalarındaki Eksiklik: Mutluluk
Salih Sarpten

Salih Sarpten

Eğitim Politikalarındaki Eksiklik: Mutluluk

A+A-

Politika denince de akla gelen ilk aktör şüphesiz siyasilerdir… Siyasiler, toplumlarını belirli bir dönem temsil yetkisini aldıklarında, eğitim politikalarını kendi dünya görüşlerine uygun düzenlemeler yapma hakkını kendilerinde görmemelidirler. Çünkü eğitim politikası belirlemek ve yürütmek, ekonomi, ulaşım ya da güvenlik politikalarını belirlemeye benzemez.

Eğitim politikaları üzerinden gündelik siyaset yapılmamalıdır. Çünkü eğitim politikaları bugünle değil, gelecekle ilgilidir. Eğitim politikalarının somut etkisi ve sonuçları çoğu zaman 15-20 yılda görülür. Dolayısıyla bunun bilincinde ve sorumluluğunda davranması gerekliliği kaçınılmazdır. Bu nedenle de siyasiler, bedelini başkalarının ödeyeceği kararları alırken, daha özenli, daha duyarlı ve üzerinde en geniş uzlaşmanın sağlandığı kararlar almaya çalışmalıdırlar.

Eğitim politikaların tek hedefi çocukları ve gençleri, kimi anlayışların öngördüğü bir kalıba sokmak ya da mükemmel çocuğu yaratmak olmamalıdır. Ne yazık ki eğitim sistemimizde yarışçılık tavan yapmış durumda… Bilim sevgisi, araştırma hevesi ve zihinsel girişkenliğin yok edildiği, öğrenme sevgisinin yitirildiği bir eğitim anlayışla tam yol ilerliyoruz… Çocuklarımızın karşılaştıkları sınavlarda, en yüksek notları almalarını gerekli kılan uygulamaları neredeyse saplantı haline getirdik… Mutsuz ve kişiliksiz gençler yetiştirdiğimizi fark edemiyoruz…

Bilim insanı Russell’e göre; eğitimde yarışçılığın en zararlı yönlerinden biri, özellikle iyi öğrencilileri aşırı eğitime yöneltmektir… Bunun da iyi öğrencilerin hayal güçlerine, zekâlarına ve hatta sağlıklarına zarar vermekte, onların artık iyi öğrenci olmaktan çıkartıp, potansiyelini kullanmayan mutsuz bireyler haline getirmektedir…

Oysa öğrenci ve öğretmenlerin okula sevinçle gelmelerini sağlayacak en önemli etkenlerden birisi ve belki de birincisi, sahip oldukları potansiyeli kullanma istediğidir… Bunu ortaya çıkartmanın yolu da öğrencinin, eğitim sistemi içinde nasıl mutlu olacağının sorusuna yanıt bulunmasından geçmektedir…

Çağdaş eğitim sistemlerinde olduğu gibi biz de eğitim sistemimizi, amaç, yapı, süreç ve çevresel faktör boyutlarında sürekli değerlendirmeye tabi tutarak yenileştirmeliyiz… Özellikle de amaç boyutunda yapılacak değişikliklere çağdaş bilimsel yaklaşımların yansıtılması, bireysel ve toplumsal dönüşüme doğrudan yansıyacaktır.

Çoktan seçmeli yarışma sınavlarıyla, süreci değil sonucu dikkate alan uygulamalarla, geleceği düşünerek değil bugünü kurtarmaya yönelik kararlarla geleceğin gençlerini yetiştirebilecek miyiz? Pek sanmıyorum…

Çocukların mutlu olmalarını bir kenara itmeden, onları geliştirmek bu kadar da zor olmamalı. İhtiyacımız olan şey eğitim sistemimizde anlayış değişikliği yaratmaktır… Onları özel dersten etütte, dershaneden kurslara koşuşturacak yarışmacı sınavları organize etmek yerine, neden onların anlamlı ve üretken aktivitelerden zevk almalarını sağlamaya odaklanmıyoruz?  Eğitim, çocukların mutluluğunu yok etmemeli ya da okul sonrası hayata ertelememeli.

---------------------------------------------

Aklınızda Bulunsun
 

Eğitim Gündeminden Haberler

2015 – LYS Başvuruları Başladı
8 Nisan günü başlayan 2015 LYS başvuruları 21 Nisan 2015 tarihine kadar devam edecek. Başvuru süresi uzatılmayacak. ÖSYM, LYS başvurusu yapanları https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bilgilerini kontrol etmeleri konusunda uyardı. Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav ücretini ödeyecek. Böylece başvurular tamamlanmış olacak. Sınav ücreti ödenmeyen başvurular geçersiz sayılacak, bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecek.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüşü için KKTC Kontenjanı
2015-2016 akademik yılında ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nde KKTC vatandaşlarına yönelik olarak yurtdışından öğrenci alma kontenjanlarından, 14 alan için ve her bir alanda 3 olmak üzere toplam 42 kontenjan ayrıldı. KKTC uyruklu öğrencilerin GCE A-Level ile yapılan başvurularda 1 A Level’a sahip olmak başvuru için yeterli... İlgilenenler daha fazla bilgi için Milli Eğitim Bakanlığı resmi web sitesi www.mebnet.net adresinden ulaşabilirler…


Öğretmenlerin Yurtdışı Hizmetiçi Eğitim Mülakat Çağrısı Yapıldı
2015 Yurtdışı Hizmet içi Eğitim Programı çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyeti’nde yapılacak olan programlara başvuran adayların mülakat tarih ve saatleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi web sitesinden yayımlandı. Yayımlanan duyuruda, aday öğretmenlerin belirtilen saatlerde MEB Talim ve Terbiye Dairesi Müdürlüğü toplantı salonunda hazır bulunmaları gerektiği belirtildi.

-------------------------------------------------------------------------------


Anlayana Gülmece


Bilmem Ki

Çok güzel bir sarışının arabasının lastiği patlar. Arabayı yolun kenarına çeker ve beklemeye başlar, birkaç dakika geçmeden, yoldan geçen başka bir araba durur, içindeki adam iner, büyük bir nezaketle kadına:
- "Yardıma ihtiyacınız var mı?" diye sorar. Sarışın:
- "Bilmem ki, arabamın lastiği patladı..."
Adam hemen aletlerini toparlar, arabanın tekerleğini çıkarır, kan ter içinde lastiği tamir eder ve yeniden yerine takar. Sarışınla konuşa konuşa iyice sohbeti ilerletir. Sıra randevu istemeye gelir.
- "Acaba sizinle bir daha nerede görüşebiliriz?"
Kadın, biraz düşündükten sonra yanıt verir:
- "Valla bilmem ki… Arabamın lastiği bir daha ne zaman patlar."

Bu yazı toplam 2021 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar