1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. EĞİTİM 'TATİLDE' (!)
EĞİTİM 'TATİLDE' (!)

EĞİTİM 'TATİLDE' (!)

Eğitimde manzara değişmedi, Bakan “tatile” gitti!

A+A-

Yeni eğitim dönemin sayılı günler kala okullardaki manzara yine değişmedi. İlk ve orta eğitimdeki kimi okullarda alt yapı çalışmaları halen sürerken, kimilerinde çalışmalar yeni başladı. Henüz hiçbir adım atılmayan okullar da var.
 

Didem MENTEŞ

2017- 2018 eğitim öğretim yılının açılmasına kısa süre kala okullardaki manzara yine değişmedi, eğitimdeki eksiklikler dikkat çekti.

15 Eylül’de ilk ders zilinin çalacak olmasına rağmen kimi okullarda alt yapı çalışmaları halen sürerken, kiminde ise çalışmalar yeni başladı ya da  herhangi bir adım atılmadı.

Okullardaki nüfus artışı sürerken, birçok okulda eksik olan müdür, müdür muavini ve öğretmen atamaları ise henüz gerçekleşmedi.

Ülke eğitimi yine ‘sorunlarla’ boğuşmaya hazırlanırken, Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova ise okulların açılmasına kısa bir süre kala ‘tatil’e giderek, “telefonlara cevap veremeyeceğini” sosyal medyadan açıkladı.

Okullardaki nüfus artışı sürerken, birçok okulda eksik olan müdür, müdür muavini ve öğretmen atamaları ise henüz gerçekleşmedi.

Okullarda sorunlar bitmiyor

Eğitim Bakanlığı’na bağlı bazı okullarda ciddi alt yapı sorunları yaşanıyor. Kimi okulda tamirat ve tadilat çalışmaları devam ederken, kimin de ihaleye çıkılmasına rağmen hiçbir çalışmanın başlamaması dikkat çekiyor. Orta eğitime bakıldığı zaman Mağusa’da Canbulat Özgürlük Ortaokulu ve Mağusa Ticaret Lisesi’ndeki tadilat çalışmaları sürerken, Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi’nde yeni derslik inşaatı sürüyor.

İlköğretimde 52 okulun çeşitli tamir-tadilat ihtiyacı

İlköğretimde ise 52 okulun çeşitli sebeplerle tadilat ve tamirat ihtiyacı olduğu KTÖS tespitlerine göre ortaya konuldu. 15 Eylül’de öğrencilere kapısını açacak olan ilköğretimde, kimi okulun ihale süreci tamamlanmasına rağmen hiçbir adım atılmazken kimin de çalışmalar yeni başladı. Şht. Tuncer İlkokulu’nda tamiratlar halen devam ederken, Karaoğlanoğlu İlkokulu, Lapta İlkokulu, Çamlıbel Aysun İlkokulu, Karşıyaka İlkokulu, Çağlayan Cumhuriyet İlkokulu, Hamitköy İlkokulu, Gönyeli İlkokulu, Vadili İlkokulu, Yeni Boğaziçi, Alasya İlkokulu, Şht. Hüseyin Akil İlkokulu ile ilgili ise tamiratlar yeni başladı kiminin ise henüz başlamadı.

7 yeni okul ihtiyacı

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nın tespitlerine göre kamusal eğitim alan 15 bin 943 ilkokul, 3 bin 859 okulöncesi ve 168 özel gereksinimli öğrencilerin yanında 3 bin 188 okul öncesi ve 3 bin 484 ilkokul çağında öğrenci bulunuyor. Bu yıl öğrenci nüfusunda artış ve ada içerisindeki iş gücü hareketinden dolayı merkezlerde ve özellikle Girne bölgesinde öğrenci nüfusu yoğunluğu beklendiği belirtilirken, yeni okul ihtiyaçlarının da gündeme geldiği ortaya konuldu. KTÖS’ün tespitine göre;

Mağusa’da 3, Lefkoşa 1, Girne’de 2 ve Karpaz’da 1 yeni okul ihtiyacı var.

Öğretmen ihtiyacı sürüyor, öğrenci sayısı artıyor

Sendikalardan elde edilen bilgilere göre ilk ve ortaöğretimdeki bazı okullarda öğrenci sayısında artış yaşandı. Yaşanan artış, öğretmen ihtiyacını da su yüzüne çıkardı. İlköğretimde öğretmen eksikliği, yeni şubeler, emeklilik, öğretmen ders saati yoğunluğu ve öğrenci nüfusu yoğunluğu dolayısıyla öğretmen sendikaları ve bakanlık arasında yapılan nakil görüşmelerinde 87 tane ilkokul öğretmenin nakli yapıldı. İlköğretimde şuan ki öğretmen ihtiyacı ise 14 olarak belirlendi. Bayramdan sonra ve Eylül'deki kayıtlarla bu sayının özellikle merkezlerde artacağına dikkat çekildi. Özellikle Girne merkez ve çevresinde, 9 Eylül İlkokulu, Şht. Ertuğrul İlkokulu, Polatpaşa ve Şht. Hüseyin Akil İlkokulu'nda da öğrenci nüfusunun artacağına işaret edildi.

Askeri birlik bölgelerinde öğrenci artışı

Bu arada askeri birliklerin bulunduğu Gaziköy İlkokulu, Paşaköy İlkokulu, Şht. Mehmet Eray İlkokulu ve Çamlıbel İlkokulu'nda da öğrenci artışına dikkat çekilirken, geçen yıl askeri ailelerin çocuklarında yaşanan azalmaya rağmen bu yıl bu sayının artabileceği belirtildi. Bununla birlikte Gaziköy Anaokulu, Canbulat İlkokulu, Şht. Mustafa Kurtuluş İlkokulu, Mağusa Maarif Anaokulu, Mormenekşe İlkokulu, Türkmenköy İlkokulu, Gönendere İlkokulu, Polatpaşa İlkokulu, Atatürk İlkokulu, Balıkesir-Meriç İlkokulu, Dikmen İlkokulu, Gemikonağı İlkokulu, Lefke İlkokulu ve Yedidalga İlkokulu'nda da öğretmen eksiklikleri bulunuyor.

78 rehber, 30 özel eğitim öğretmeni ihtiyacı

Öte yandan ilköğretimde her iki yüz elli öğrenciye bir öğretmen düşecek şekilde 78 tane rehber öğretmenine ihtiyaç duyuluyor. Özel eğitimde ise 30 tane özel eğitim öğretmeni, 15 özel ders öğretmeni ve 9 özel eğitim branş öğretmeni ihtiyacı doğuyor. Ayrıca 158 ana sınıf şubesi ve 56 dört yaş şubelerine bir öğretmen düşecek şekilde; 2017 yılında dört yaş için 30 öğretmen yardımcısı, 2018 yılında beş yaş için 30 öğretmen yardımcısı, 2019 yılında ise beş yaş için 40 öğretmen yardımcısı ihtiyacı bulunuyor.

15 müdür ve 3 müdür muavini ihtiyacı var

Öte yandan ilköğretimde 15 müdür ve 3 müdür muavini ihtiyacının olduğu tespit edildi.
İnönü İlkokulu, Gazi İlkokulu, Karşıyaka İlkokulu, Mağusa Özel Eğitim Merkezi, Aydınköy İlkokulu, Erdal Abit İlkokulu, Atatürk Maarif Anaokulu, Lefke İstiklal İlkokulu, Gaziköy İlkokulu, MB. Kozanköy İlkokulu’nda müdür eksikliği devam ediyor. Müdürlük için yeni talep okullar ise şunlar; İskele Maarif Anaokulu, Büyükkonuk İlkokulu, Kumyalı ilkokulu, Gaziveren İlkokulu, Portakal Çiçekleri ilkokulu.


Sendikalar “plansızlığa” işaret etti

Okullardaki eksikler ve yapılması gereken birçok çalışmayla ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren öğretmen sendikaları, Eğitim Bakanlığı’nın bu yıl da planlı bir çalışma yürütmediğine dikkat çekti.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Eğitim Sekreteri Burak Maviş, Haziran ayında Eğitim Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde okulların alt yapı ve kadro ihtiyacı tespitlerini ilettiklerini ve acil ihtiyaçlardan başlamak üzere 15 Eylül’e kadar iyi bir planlama ile sorunların çözümünün istendiğini söyledi.

Meselenin çocukların nitelikli eğitim alma hakkı olduğunu hatırlatan Maviş, mali disiplin ve kamusal harcamalardan kesinti mazeretlerini kabul etmeyeceklerini de dile getirdi.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Selma Eylem ise orta eğitimde de bazı okullardaki yeni derslik ve tadilat çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Çok ümidim yok ama umarım okullar başlamadan yetişir” dedi. Eylem, müdür ve müdür muavinleri için kriter puan hesaplamalarının geç yapıldığı gerekçesiyle atamaların henüz netleşmediğini vurgulayarak, biran önce atamaların gerçekleşmesi gerektiğini söyledi. Eylem, 9- 10 Eylül’de öğretmenlik sınavı yapılacağını, bu sınavın ardından öğretmen ihtiyaçlarının da önümüzdeki günlerde netlik kazanacağını dile getirdi.

Ülke eğitimi yine ‘sorunlarla’ boğuşmaya hazırlanırken, Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova okulların açılmasına kısa bir süre kala ‘tatil’e giderek, “telefonlara cevap veremeyeceğini” sosyal medyadan açıkladı.

 

Eğitim Bakanı Berova, “tatile” gitti!

ber.jpg

Sendikalar eğitim sistemindeki eksikliklere ve plansızlığa dikkat çekerken, Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova ise “tatile” gitti. Berova, okulların açılmasına kısa bir süre kala ‘tatil’e giderek, “telefonlara cevap veremeyeceğini” sosyal medyadan açıkladı. Berova’nın yaptığı paylaşım şöyle: “Bir hafta izin kullanıp yurtdışında olacağımdan 28 ağustosa kadar telefonlara cevap veremeyeceğim. Arayıp ulaşamayanlar tatil dönüşü görüşmek üzere”

 


Maviş: “Mesele çocukların nitelikli eğitim alma hakkıdır”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Eğitim Sekreteri Burak Maviş, Haziran ayında Eğitim Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde okulların alt yapı ve kadro ihtiyacı tespitlerini ilettiklerini ve acil ihtiyaçlardan başlamak üzere 15 Eylül’e kadar iyi bir planlama ile sorunların çözümünün istendiğini söyledi.

Maviş, bu talepler arasında Mağusa’da 3, Lefkoşa 1, Girne’de 2 ve Karpaz’da 1 yeni okul ihtiyacı ve 52 tane okulda da çeşitli sebeplerle tadilat ve tamirat ihtiyacı olduğunu aktardıklarını belirtti.

Eğitim Bakanlığı’nın birkaç okul dışında ihale süreçlerini tamamlayamadığı için okulların tadilat ve tamiratlarını geciktirdiğini söyleyen Maviş, “Şht. Tuncer İlkokulu’nda tamiratlar halen devam ederken, Eğitim Bakanlığı bazı okullar için ihale süreçlerini yeni tamamlamıştır. Karaoğlanoğlu İlkokulu, Lapta İlkokulu, Çamlıbel Aysun İlkokulu, Karşıyaka İlkokulu, Çağlayan Cumhuriyet İlkokulu, Hamitköy İlkokuluı, Gönyeli İlkokulu, Vadili İlkokulu, Yeni Boğaziçi, Alasya İlkokulu, Şht. Hüseyin Akil İlkokulu ile ilgili tadilatlar halen başlamamış veya yeni başlamıştır” dedi. Maviş, bunun tamiratların okullar açıldığı zaman devam edeceği, çocukların güvenliği açısından tehlike oluşturacağı ve eğitim-öğretim faaliyetleri sağlıklı bir ortamda gerçekleşmeyeceği anlamına geldiğini ifade etti.

Meselenin çocukların nitelikli eğitim alma hakkı olduğunu hatırlatan Maviş, mali disiplin ve kamusal harcamalardan kesinti mazeretlerini kabul etmeyeceklerini de dile getirdi.

 

 


 

Eylem: “Atamalar bir an evvel gerçekleştirilmeli”

Müdür ve müdür muavini sınavı gerçekleşmesine rağmen atamaların henüz yapılmadığını aktaran Selma Eylem, şunları söyledi: “Müdür, müdür muavinlerinin kriter puan hesaplamaları geciktirildiği için, yasada ki gibi 1- 15 Temmuz tarihleri arasında nakiller gerçekleşmedi. Nakil görüşmeleri sınav yapıldıktan sonra yani 14 Temmuz’dan sonra görüşülmeye başlandı. Cuma günü sonuçlandırılıp ilan edildi, şuan itiraz sürecidir. İtiraz süreci tamamlanınca kesinleşecek. Bu arada da öğretmen ihtiyaçları belirlendi. Müdür, müdür muavinlerinin kesin münhal yerlerinin kamuya bildirilmesi lazım. Kamuya bildirdiği takdirde biran önce atamaların gerçekleşmesi lazımdır. Hatta bayramda önce gerçekleşmesi lazım çünkü bayramdan sonraya kalırsa çok geç olacak. Bayramdan sonra 9- 10 Eylül’de öğretmenlik sınavı gerçekleştirilecek. 18 Eylül’de öğretmen kadrosunun tamamlanması için tüm bunların biran evvel yapılması gerekir. Bazı okullarda inşaatların başlatıldığını ancak şuanda hangi aşamada olduklarını birebir görmek amacıyla yerinde görüşme ve görüntüleme çalışmalarımız sürüyor.  İnşaat tadilatlarının okullar açılmadan tamamlanmasını dilerim. Çok ümidim yok ama umarım yetişir. Okullardaki çalışmaların şuan hangi boyutta olduğunu ilerleyen günlerde belirleyeceğiz. Şuanda aklımda olanlar Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi’nde Tapu-Kadastro Bölümü açıldığı için ek derslikler yapılıyor. Mağusa’da Canbulat Özgürlük Ortaokulu ve Ticaret Lisesi’nde tadilatlar devam ediyor. Canbulat Özgürlük Ortaokulu’nda büyük bir tadilat çalışması var, henüz bitmedi”

 

 

Bu haber toplam 2701 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,