1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Eğitimde ‘genelge’, Kimlik-pasaport için ‘bakanlık talimatı’!
Eğitimde ‘genelge’, Kimlik-pasaport için ‘bakanlık talimatı’!

Eğitimde ‘genelge’, Kimlik-pasaport için ‘bakanlık talimatı’!

Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde ‘başı örtülü’ diploma fotoğraflarına yönelik tartışmalar, hem okullarda uygulanan diploma prosedürünü hem de kimlik ve pasaportlardaki ‘fotoğraf uygulamasını’ gündeme taşıdı.

A+A-
Diplomada ‘baş açık’… Kimlik ya da pasaportta zorunluluk yok

GENELGE’DEN: BAŞ AÇIK VE KEPSİZ… Daha önceki yıllarda da yürürlükte olduğu ifade edilen, Eğitim Bakanlığı tarafından tüm okullara gönderilen genelgeye YENİDÜZEN ulaştı. Genelgede Haziran ayında hazırlanacak diplomalardaki fotoğraflarda öğrencilerin başlarının açık ve kepsiz olacağı ifade edildi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: “KİMLİK YA DA PASAPORTTA BAŞIN AÇIK OLMA ZORUNLULUĞU YOK”…Kamuoyunun gündemindeki tartışmalar, gözleri kimlik ya da pasaportlarda kullanılan fotoğrafa çevirdi. YENİDÜZEN’e bilgi veren İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı, ne kimlik ne de pasaporttaki fotoğrafta ‘başın açık olması’ zorunluluğunun bulunmadığını, kişilerin yüzünün karakteristik özelliklerinin kapanmadığı sürece başörtü ya da yemeni ile fotoğraf çekilmesinde sakınca olmadığını belirtti.

EYLEM: “SİYASİ İSLAM DAYATMASI YAPILIYOR”… KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, yayınlanan genelgeye göre öğrencilerin diploma fotoğrafı çekerken ‘kepsiz ve başın açık olması’ zorunluluğu olduğunu ifade etti. Eylem, “Burada eğitim ve yaklaşıma karşı çıkmamız gerekiyor. Siyasi İslam dayatması yapılıyor” dedi.

ICAO STANDARTLARI… Chicago Konvansiyonu’na imza atan, 52 ülke tarafından da kabul edilen evrensel kuralların yer aldığı ICAO standartları, kimlik belgesindeki fotoğraf koşullarını düzenliyor, “başörtülü fotoğraflarda yüz çene ucundan alına kadar görünür olmalı, yüzün üzerinde gölgeler oluşmamalıdır” deniliyor.

Ayşe GÜLER

Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde ‘başı örtülü’ diploma fotoğraflarına yönelik tartışmalar, hem okullarda uygulanan diploma prosedürünü hem de kimlik ve pasaportlardaki ‘fotoğraf uygulamasını’ gündeme taşıdı.

Daha önceki yıllarda da yürürlükte olduğu ifade edilen, Eğitim Bakanlığı tarafından tüm okullara gönderilen genelgede, Haziran ayında hazırlanacak diplomalardaki fotoğraflarda öğrencilerin başlarının açık ve kepsiz olacağı ifade edildi.

Kamuoyunun gündemindeki tartışmalar, gözleri kimlik ya da pasaportlarda kullanılan fotoğrafa çevirdi.

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı, kimlik ya da pasaportlarda kullanılan fotoğrafta ‘başın açık olması’ zorunluluğunun bulunmadığını açıkladı.

YENİDÜZEN’e bilgi veren bakanlık, kişilerin yüzünün karakteristik özelliklerinin kapanmadığı sürece başörtü ya da yemeni ile fotoğraf çekilmesinde sakınca olmadığını belirtti.

İlahiyat Koleji’ndeki tartışmalarla ilgili konuşan KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, genelgenin son 3 yıldır aynı şekilde yayınlandığını belirtti.

Eylem, kamuoyunda genelgenin tartışıldığını ancak 18 yaşından küçük çocukların başının bağlanarak, dini eğitim verilmesinin çocuk hakları ihlali olduğunu söyleyerek, bu ihlalin konuşulması gerektiğini vurguladı.


ICAO STANDARTLARI NEYİ İÇERİYOR?

“Yüz çene ucundan alına kadar görünür olmalı, yüz üzerinde gölgeler oluşmamalı”
 

fotograf.jpg

Chicago Konvansiyonu’na imza atan, 52 ülke tarafından da kabul edilen evrensel kuralların yer aldığı

ICAO standartları, kimlik belgesindeki fotoğraf koşullarını düzenliyor.

15 maddelik koşullarda ‘başörtülü fotoğraflarla’ ilgili düzenlemeler de yer alıyor, bu tip fotoğraflarda “yüz çene ucundan alına kadar görünür olmalı, yüzün üzerinde gölgeler oluşmamalıdır.” deniliyor.

 

Diğer kurallar…

Diğer kurallar ise özetle şöyle: “Fonda gölgeler oluşmamalıdır, kişi tarafından en son halini göstermesi bakımından son 6 (altı) ay içinde çekilmiş olmalıdır.

 Yüz, fotoğraf üzerinde ortalanmış olarak saç modeliyle birlikte tamamen görünür olmalıdır.

 Fotoğrafta leke ve bükülmeler olmamalıdır. Renkler nötr olmalı ve yüzün doğal renklerini yansıtmalıdır.  Kontrast iyi ayarlanmalı, ayrıntılar yeterince keskin ve net olmalıdır.

 Gözler açık konumda olmalı ve net olarak görünmelidir. Saçlar gözleri kapatmamalı ve fotoğraf çekilirken doğrudan kameraya bakılmalıdır.

 Işık yüze eşit ölçüde yansıtılmalı, yansıma veya gölgeler bulunmamalıdır. Fotoğrafta "kırmızı-göz” bulunmamalıdır.  Gözler net bir şekilde görünmeli, gözlük camı üzerinde yansımalar bulunmamalı, renkli cam veya güneş gözlüğü kullanılmamalıdır. Gözlük camının kenarı veya çerçevesi gözleri kapatmamalı ya da gözleri kapatacak ölçüde kalın olmamalıdır.

 Küçük çocukların fotoğraflarında başka kişi veya nesneler bulunmamalıdır.


OKULLARA SON 2 YILDIR GÖNDERİLEN GENELGE NE İÇERİYOR?

Genelge 31 Mayıs’ta gönderildi…

genelge-001.jpg

Eğitim Bakanlığı’na bağlı, Genel Ortaöğretim Dairesi Müdürlüğü tarafından hem kamu hem de özeldeki okullara geçmiş iki yılda olduğu gibi 31 Mayıs 2018 tarihli genelge gönderildi.

Genelgede; Haziran ayında hazırlanacak diplomalarda dikkate alınacak hususlar madde madde sıralandı, açıkça ifade edildi.

 

“Baş açık, kepsiz”

Genelgede diplomalardaki fotoğraflarda öğrencilerin başlarının açık ve kepsiz olacağı ifade edildi.

Bununla birlikte diploma defterinde her öğrencinin resminin ayrı ayrı mühürleneceği belirtildi.

 

Diğer maddeler…

Müdür Aktan Erdoğa imzasıyla paylaşılan genelgedeki diğer maddelerle ilgili şöyle denildi: diplomalarda, diploma üzerindeki fotoğrafın sağ alt köşesine soğuk mühür vurulacaktır.

Diplomalarda fotoğraf üzerinde sadece soğuk mühür kabul edilecektir. Okul müdürü ve daire müdürü imzaları üzerinde ıslak mühür kullanılacaktır. Diploma üzerindeki resimler yapıştırma olabileceği gibi portaldan çıkışlı da olabilir.

Diploma ve diploma defterlerinde bulunan ‘doğum yeri’ hanesine öğrencinin kimlik bilgilerini gösteren resmi evrak üzerindeki bilgi birebir aynı yazılacaktır.


KİMLİK VE PASAPORTLARDAKİ UYGULAMA NE?

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı:

“Başın açık olması zorunlu değil”

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı ise kimlik ya da pasaportlarda kullanılan fotoğrafta ‘başın açık olması’ zorunluluğunun bulunmadığını açıkladı.

YENİDÜZEN’e bilgi veren bakanlık, kişilerin yüzünün karakteristik özelliklerinin kapanmadığı sürece başörtü ya da yemeni ile fotoğraf çekilmesinde sakınca olmadığını belirtti.

Açıklamada, söz konusu uygulamanın bakanlık talimatı olduğu da belirtildi.


SENDİKA NE DÜŞÜNÜYOR?

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem:

“Genelgeden ziyade, çocuk hakları ihlali konuşulmalı”

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, genelgenin son 3 yıldır aynı şekilde yayınlandığını belirtti.

Eylem, yayınlanan genelgeye göre öğrencilerin diploma fotoğrafı çekerken ‘kepsiz ve başın açık olması’ zorunluluğu olduğunu ifade etti.

Kamuoyunda genelgenin tartışıldığını ancak 18 yaşından küçük çocukların başının bağlanarak, dini eğitim verilmesinin çocuk hakları ihlali olduğunu belirten Eylem, genelgeden ziyade, bu ihlalin konuşulması gerektiğini söyledi.

Eylem, “Burada eğitim ve yaklaşıma karşı çıkmamız gerekiyor. Siyasi islam dayatması yapılıyor” dedi.

diploma.jpg


yeniduzen-satin-aliniz-566.jpg

Bu haber toplam 5204 defa okunmuştur
İlgili Haberler