1. YAZARLAR

  2. Salih Sarpten

  3. Eğitimin Niteliği ve Bugünün Gençleri
Salih Sarpten

Salih Sarpten

Eğitimin Niteliği ve Bugünün Gençleri

A+A-

Bugün dünyada meydana gelen hızlı değişim, bireyleri ve toplumları derinden etkilemektedir. Hiç kuşku yok ki değişimin gerisinde kalmamanın temel koşulu, donanımlı olmaktır. Ancak bireylerin kendilerini sadece bilişsel açıdan donanımlı hale getirmeleri elbette ki yeterli olmayacaktır.  Çünkü bu sadece ezbere bilginin altında ezilmekten başka bir işe yaramayacaktır.

Öğrencileri önceden belirlenmiş ifadeler ışığında, şablon yanıtlara göre eğitmenin hiçbir anlamı yoktur. Çünkü her geçen an; çalışma ortamları, kişisel sorumluluklar ve bilgisayar teknolojisi değişmektedir. Diğer birçok ülkede olduğu gibi Kuzey Kıbrıs da çok kültürlü bir yapıya bürünmekte ve tanınmış bir ülke olmasak bile küresel anlamdaki tüm değişimler bizi de derinden etkilemektedir…

Örneğin şu soruya yanıtınız ne olurdu: “iPhone” hangi ülkenin malıdır?  Hiç kuşku yok ki, ezbere bilginin oluşturduğu şablona göre yanıt ABD gibi görülüyor ancak doğru yanıt bu değil… Elbette bu ürünün ortaya çıkış fikri ve teknolojisi ABD’dendir. Ancak yazılımları Hindistan’da, elektronik çipi Tayvan’da, diğer teknolojik aksamları Güney Kore’de, montaj üretimi ise Çin’de yapılmaktadır… Yani tek bir ülkenin değil, bir dünya malından bahsediyoruz. Alıştığımız bir ifadeyle; “Made in World”…

Bütün bu unsurlar ülkeler için eğitim sisteminin önemi her geçen gün daha katlanarak artırmaktadır. Eğitim sistemi sadece bir toplumun kendini tekrar etme ya da yaşatma aracı olarak görülmemelidir. Eğitim, o toplumun sosyal, siyasal ve ekonomik gelişmelere ayak uydurmasının, yani toplumun çağa ayak uydurmasının da en önemli aracıdır.

Ancak ne yazık ki, Kıbrıs Türk Eğitimi’ne de hakim olan geleneksek eğitim sistemleri her anlamda eleştiri almaktadır. Çünkü bu tür sistemler kalıp yargılar, şablon öğretiler ve ezbere bilgi bombardımanından daha fazlasını kazandırmıyor. Oysa bugünün gençleri;
• Etkileşimcidirler, dijital okur-yazar ve sanılığından çok daha fazla sosyaldirler…
• Çok sayıda mültimedya aracından kısa sürede birçok bilgiye ulaşabilirler…
• Yazılı metinlerden önce görselliğe önem verirler…
• Aynı anda pek çok kişiyle iletişim kurabilirler…

Dahası bu gençler 5 yıllık bir süre içinde ortalama;
• 200 bin kısa mesaj ya da e-posta gönderirler…
• 20 bin saat TV izlerler
• 15 bin saat telefonda konuşurlar
• 40 bin saat bilgisayar ya da tablet kullanırlar…

Öte yandan Dünya geleninde yapılan birçok araştırmada işe yeni başlayan gençlerin en çok ihtiyaç duyguyu yeterlilikler şöyle sıralanıyor: “İş ahlakı”, “işbirliği”, etkili iletişim”, “sosyal sorumluluk”, “eleştirel düşünme”, “problem çözme” ve “inisiyatif alma”…
Kısacası ya geleneksel eğitim uygulamalarına sıkı sıkıya sarılarak ezbere bilgi öğretmeye devam edeceğiz ya da teknolojiyi okulda daha çok kullanarak takım çalışması, işbirliği, eleştirel düşünme, yaratıcılık, iletişim gibi üst düzey becerileri işe koşarak eğitim sistemimizin niteliği yükselteceğiz…

 

---------------------
Buraya Dikkat

Kolej Sınavı Kayıt İşlemlerinde Değişiklik

Kolej Giriş Sınavları kayıt işlemlerinde önemli bir değişiklik yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada kolej kayıt işlemlerinde yer alan “okul tercihi” uygulamasının kaldırıldığı duyuruldu. Değişikliğe göre; sınava girecek aday öğrencilerin, öğrenim görmek istedikleri kolejde kayıt yaptırmaları gerektiği vurgulandı.

Kırsal bölgelerde okuyan öğrencilerin daha fazla oranda kolej eğitiminden yaralanabilmesinin önünü açan bu uygulamaya göre öğrenciler; Türk Maarif Koleji, Gazimağusa TMK, 19 Mayıs TMK, Güzelyurt TMK, Bekirpaşa Lisesi Kolej Sınıfı ve Hala Sultan İlahiyat Koleji okullarından hangisinde öğrenim görmek istiyorlarsa, o okulda kayıt yapmaları gerekiyor. Ayrıca yapılan değişiklikle beraber, bugün başlaması duyurulan Kolej Giriş Sınavı (KGS)  kayıt işlemlerinin de bir hafta süreyle ertelenerek 23 Aralık 2013 – 10 Ocak 2014 tarihleri arasında yapılacağı belirtildi.

--------------------
Anlayana - Gülmece

Uçak Teknolojisi

  Amerikalılar 2 motorlu yeni bir uçak geliştirmişler...  Uçağı hem denemek hem de Arabistan'daki yetkilere satmak için bir grup Arap pilot eşliğinde gösteri uçuşu için havalanırlar.
Uçuş esnasında motorlardan biri durur...  Telaşlanan Arap pilotlar göstergeler üzerindeki "Don't panic. This is American technology" yazısını görünce biraz rahatlarlar. Ancak ardından 2’inci motor da arızalanıp durur... Daha da kaygılan Arap pilotların ne yapacağını bilememektedirler. Ancak göstergelerde aynı yazı belirir; "Don't panic. This is American technology" ve gerçekten de uçak kendi başına sorunsuzca iniş yapar…
Arap pilotlar hem şaşkın hem de hayretler içerisindedir. O andan itibaren aynı teknolojiye sahip bir uçak yapmak için kolları sıvarlar. Kısa sürede benzer özelliklere sahip bir uçak üretirler ve Amerikalılara satmak üzere yola çıkarlar…
Bir grup Amerikalı pilotla birlikte deneme uçuşuna çıkarlar. Uçuş esnasında uçak motorlarından birinde arıza olur ve hemen göstergelerde şu mesaj belirir: "Don't panic. This is Arabic technology.” Bir süre sonra 2’inci motorda da benzer bir arıza olur…
Bu kez ekranda farklı bir mesaj vardır: "Don't panic. This is Arabic technology. Please repeat after me; Eshedu enla ilahe İllallah, ve eshedu..."

Bu yazı toplam 2434 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar