1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Eide'nin belgesi çalışma için kılavuz'
'Eide'nin belgesi çalışma için kılavuz'

'Eide'nin belgesi çalışma için kılavuz'

Cumhurbaşkanlığı Diplomasi ve AB Özel Danışmanı Erhan Erçin, Kıbrıs Rum tarafının Cenevre konferansıyla ilgili artık, kısır tartışmaları bırakıp sonuç odaklı bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini söyledi.

A+A-

Cumhurbaşkanlığı Diplomasi ve AB Özel Danışmanı Erhan Erçin, Kıbrıs Rum tarafının Cenevre konferansıyla ilgili artık, kısır tartışmaları bırakıp sonuç odaklı bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini söyledi.

Erçin, Cenevre Konferansı “yapılır mı yapılmaz mı, hangi ön koşullarla yapılabilir, gider miyiz gitmez miyiz” tartışmalarının artık bir yana bırakılması gerektiğini ifade ederek, “Bu noktadan sonra Kıbrıs Rum tarafı da artık kendini kısır tartışmaların çıkmazından kurtararak, Cenevre’de kaldığı yerden 28 Haziran’da devam edecek Kıbrıs Konferansı’ndan olumlu sonuç elde edilmesine katkı yapmaya yoğunlaşmalıdır” dedi.

Erçin, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin hazırlamak için çalıştığı söz konusu kılavuz belgenin amacının, 28 Haziran’da başlayacak konferansın çalışma sistematiğini yapılandırmak olduğunu hatırlattı.

Cumhurbaşkanlığı basın bürosunun açıklamasına göre, Erçin bu sabah Kanal Sim’deki Radyo Gazetesi programında konuştu.

KONFERANSIN ÇALIŞMA SİSTEMATİĞİ

Cumhurbaşkanlığı Diplomasi ve AB Özel Danışmanı Erçin, Eide’nin hazırlayacağı belge konusunda şunları söyledi:

“Bu belge bir müzakere pozisyonu ortaya koyan BM belgesi değildir. 28’inde başlayacak konferansın çalışma sistematiğini belirleyecek bir kılavuzdur. Konuların özlü bir şekilde müzakere edileceği yer Cenevre Konferansı’dır ve açıklandığı gibi bu belge, sadece konferansın çalışmalarına yol gösterici bir rehber niteliğinde olacaktır. Mont Pelerin’da 5 tarafın da katıldığı teknik çalışmada, katılımcılar, bir tarafın güvenliğinin diğer taraf için tehdit algısı oluşturmayacağı kendi yaklaşımlarını ortaya koydu. Cenevre’deki çalışmalarda garanti ve güvenlik konusu bu çerçevede ilerleyecek” dedi.

KONFERANSIN OLUMLU SONUÇLANMASINA ODAKLANILMALI

Sadece geçtiğimiz son iki yılda 70 liderler, 170 müzakereciler toplantısı olduğunu, Mont Pelerin’da 3, New York’ta 2 toplantı yapıldığını, 40’tan fazla yakınlaşma kağıdı üretildiğini anımsatan Erçin, “Cenevre’de kaldığı yerden devam edecek Kıbrıs Konferansı’nda sadece garanti-güvenlik konularının ele alınması ve tek başına sonuçlandırılması yönünde tek taraflı bir talep vardı. New York’ta BM Genel Sekreteri Guterres ile yapılan son toplantıda, bunun mümkün olmadığı net bir şekilde anlaşıldı. 28 Haziran’da, iki farklı masada tüm konuların eş zamanlı ve paralel olarak ele alınacağı bir format söz konusu olacak. Bu saatten sonra yapılması gereken, 28 Haziran’da bu zeminde başlayacak Cenevre’deki Kıbrıs Konferansı’nın olumlu tamamlanmasına yoğunlaşmaktır” dedi.

GELİNEN NOKTA

Cenevre’deki Kıbrıs Konferansı’nda yönetim, güç paylaşımı, AB, mülkiyet ve ekonomi konularının Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarınca bir masada, 5 tarafı da ilgilendiren güvenlik ve garanti konularının ise ikinci bir masada ele alınacağını ifade eden Erçin, “Yaklaşık 6 aydır, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, tek tek başlıkların üzerinde çalışılarak belli bir noktaya gelindiğini, konuların artık kapsamlı paket halinde ele alınması ve tüm konuların eş zamanlı olarak müzakere edilerek ilerlenmesi yönünde çağırılar olmuştu. Gelinen nokta budur” şeklinde konuştu.

KISIR TARTIŞMALAR YERİNE, SONUÇ ODAKLI YAKLAŞIM

Erhan Erçin, “Kıbrıs Türk tarafı neden önce güvenlik ve garanti konusunu konuşmayı kabul etmiyor?” sorusunu da şöyle yanıtladı:

“Önce sadece güvenlik-garantileri ele alarak tamamlayalım yaklaşımının karşılığı, siyasi eşitliği sağlayacak dönüşümlü başkanlık ve etkin katılımdan başlayıp yönetim ve güç paylaşımı başlığını bitirelim, diğer başlıklara öyle devam edelimdir. Ancak bu tartışmaların zamanı  geçti. Şimdi zaman, BM tarafından net bir şekilde açıklandığı gibi, 28 Haziran’da başlayarak tüm konuların eş zamanlı olarak ele alınması ve çözüme ilerlemek için çalışılmasının zamanıdır.”

 

Bu haber toplam 2037 defa okunmuştur