1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “EKONOMİ İÇİN 8 AYDA 40 UYGULAMA BAŞLATTIK”
“EKONOMİ  İÇİN 8 AYDA  40 UYGULAMA  BAŞLATTIK”

“EKONOMİ İÇİN 8 AYDA 40 UYGULAMA BAŞLATTIK”

Başbakan Tufan Erhürman, Kıbrıs Genç TV’de Baykan Gürses Özdağ’ın hazırlayıp, sunduğu ‘Merhaba Yeni Gün’ Programı’nda ve sosyal medya üzerinden önemli açıklamalar yaptı, ekonomide gelinen son aşamaya ilişkin bilgiler verdi

A+A-

Başbakan Tufan Erhürman, Kıbrıs Genç TV’de Baykan Gürses Özdağ’ın hazırlayıp, sunduğu ‘Merhaba Yeni Gün’ Programı’na katıldı, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Erhürman, petrol ve dövizdeki artış nedeniyle elektriğe yapılması planlanan yüzde 18 zam ile ilgili geri adım atıldığını, yılbaşına kadar elektrik ücretlerinde artış olmayacağını dile getirdi.

Bu konuda ortaya çıkacak mali yükün, yılbaşına kadar Maliye Bakanlığı tarafından üstleneceğini ifade eden Erhürman, yılbaşından sonrası için bir şey öngörülmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Erhürman, kamuoyunda tepki toplayan tüp gaz zammında fiyatların nasıl belirlendiğine ilişkin de Ekonomi Bakanlığı’nın çalışma yapacağını söyleyerek, bu konuda kar marjının genişlemesi halinde Hükümetin ‘narh koyma’ yetkisini kullanacağını ifade etti.

Erhürman,  “Tüp gazın 76.41 TL’ye mal olduğunu söylediler. Bu gerçekten böyle mi, Ekonomi Bakanlığı’nın elde edeceği rakamlardan öğreneceğiz.” şeklinde konuştu.

 

BAŞBAKAN ERHÜRMAN’IN AÇIKLAMALARININ SATIRBAŞLARI:

  • 8 ayda ekonomi ile ilgili 40’ın üzerinde uygulama yaptık
  • Elektrikte yılsonuna kadar zam yapılmamasını sağlamak için uzun bir süreden beri sürdürdüğümüz çalışma sonuçlandı.
  • Elektrikte yüzde 18 zammı, Maliye Bakanlığı üstlenecek, yılbaşına kadar zam yok.
  • Şirketler, tüp gazın 76.41 TL’ye mal olduğunu söylüyor, inceleyeceğiz.
  • Bu süreç içerisinde elektriğe Türkiye’de yüzde 50 zam, bizde de yüzde 52 zam yapıldı.
  • 2019 kolay bir yıl olmayacak.
  • Tüketici kredilerinde sabit faiz uygulanması ile ilgili çalışma yapılmasını istedim, KKTC Merkez Bankası Başkanı ile görüştüm…
  • Müteahhitlerin birikmiş alacaklarına ilişkin ödemeler yapılmaya başlandı
  • Ekonomi Bakanlığımıza bağlı Ticaret Dairemiz Eylül ayında ülke çapında 524 iş yerinde denetleme yaptı. 37 iş yerine 16,244 TL tutarında ceza kesildi.

 

Tüp gaz fiyatına yapılan zam…

“76.41 TL’ye mal olduğu konuşuluyor, bu gerçekten böyle mi göreceğiz”

“ Tüp gaz; elektrik, akaryakıta benzemiyor. Serbest piyasada fiyatı oluşan bir şeydir. Bu süreç, Hükümet olarak çok duyarsız kalacağımız fiyat belirleme süreci değil. Tüp gaz, son derece önemli bir tüketim maddesidir. Dün gece uzun bir süre, Maliye Bakanımız aracılığıyla bu sürece müdahale etmeye çalıştık. Ekonomi Bakanlığı’ndan fiyatın belirlenmesine ilişkin tüm rakamlar, bugün itibariyle elimize ulaşacak.  Tüp gazın hammaddesi dışardan gelen bir şey. Bu fiyattaki değişim ne kadar oldu, bunun üzerine ne kadar kar marjı konuldu bunu görmek istiyoruz. Dün gece itibariyle yaptığımız araştırmalar; çok dar kar marjı olduğu bilgisini aktardı. Rakamları gördüğümüz zaman fiyatı yeniden belirleyecek değiliz,  çünkü fiyatı belirleyen biz değiliz. Ama eğer rakamlar ile elde edilen kar marjı genişliyorsa narh koyma yetkisini kullanmamız gündeme gelebilir.  Kar marjı genişliyorsa bu yetkiyi kullanabiliriz. Rakamları kamuoyu ile de paylaşacağız… Dün gece yarısı yaptığım görüşmelerde; tüp gazın 76.41 TL’ye mal olduğunu söylediler. Bu gerçekten böyle mi, Ekonomi Bakanlığı’nın elde edeceği rakamlardan öğreneceğiz.”

 

Elektrik zammı:

“Yüzde 18 zammı, Maliye Bakanlığı üstlenecek”

“Elektrikte çok uzun süredir çalışma yapıyoruz. Yılbaşına kadar elektriğe zam yapmamak suretiyle insanları ve üreticileri rahatlatmaya yönelik çalışmayı dün itibariyle tamamladı. Petrol ve dövizdeki artış nedeniyle elektriğe bugünlerin içinde elektriğe yüzde 18 zam yapmamız gerekiyordu. Bu süreç içerisinde elektriğe Türkiye’de yüzde 50 zam, bizde de yüzde 52 zam yapıldı. Mali yükü, Maliye Bakanlığı yılbaşına kadar bunu üstlenecek. Yılbaşından sonrası için bir şey öngörmemiz mümkün değil. 2019 kolay bir yıl olmayacak…”

Döviz…

“8 ayda ekonomi ile ilgili 40’ın üzerinde uygulama yaptık”

“Şubat ayından bugüne dövizde yüzde 80 artış oldu. Beğenilsin, beğenilmesin Hükümet ekonomi ile ilgili 40’ın üzerinde uygulama yaptı. Bir tane daha hükümet gösterin ki, böyle bir dönemin içerisinde 40 tane karar üretmiş olsun… Muhalefet partilerinin Hükümet ile ilgili yaptığı eleştiri nedir? Sadece ‘dövizi mazeret olarak gösteriyorsunuz’ diyorlar.”

 

Faiz uygulaması…

“Tüketici kredilerinde sabit faiz uygulanması için çalışma istedim”

“TL faiz oranlarında artış oldu… TC Merkez Bankası faiz artışları yaptı. Döviz, kredi faizler artırıldığı için düştü. Türkiye Cumhuriyeti bankaları, tüketici kredilerinde sabit faiz uyguluyor. Ancak KKTC’de böyle bir yasa yok. Kredi faizlerinde artış olduğunda, yüzde 8 olan faiz oranı, bankalarda yüzde 12-13 oldu diyorlar… Aynı şey, mevduat faizlerinde de oluyor. Merkez Bankası ile görüştüm, tüketici kredilerinde de sabit faiz uygulanması ile ilgili çalışma yapılmasını istiyorum. Bu yapılmazsa, tüketici kredileri Türkiye bankalarına kayacak.”

 

“Müteahhitlerin birikmiş alacaklarına ilişkin ödemeler yapılmaya başlandı”

Erhürman, sosyal medya hesabından da çeşitli konularla ilgili açıklama yaptı.

Erhürman’ın açıklamaları şöyle: “Müteahhitlerin birikmiş alacaklarına ilişkin ödemeler Maliye'nin olanakları çerçevesinde yapılmaya başlandı. İhalelerde dövizdeki hareketlilikten kaynaklanan fiyat farkları ile ilgili olarak Müteahhitler Birliği ile birlikte yürütülen çalışmalarda da önemli ölçüde yol alındı. En kısa zamanda sonuç almak için çalışıyoruz.”

Denetimler…

“Ekonomi Bakanlığımıza bağlı Ticaret Dairemiz Eylül ayında ülke çapında 524 iş yerinde denetleme yaptı. Yapılan denetimlerde 52,658 TL'lik mal müsadere edildi. 37 iş yerine 16,244 TL tutarında ceza kesildi. Üç ayrı iş yerinde satılan altı farklı ürünle ilgili olarak Tüketicilerin Fahiş Fiyatlardan Korunmasına İlişkin Yasa Gücünde Kararname tahtında bilgi istendi. Elde edilen bilgi ve belgeler Rekabet Kurulu'na gönderiliyor. Tüketiciler şikayetlerini ALO 171 hattına bildirebilir.”

“Özel sektör genelinde çalışanların % 59'u yabancı uyruklu”

“Turizm sektöründe çalışanların % 78'i, özel sektör genelinde çalışanların % 59'u yabancı uyruklu. Genç işsizliğimiz ise % 19 civarında. Bu rakamlar sekiz aylık hükümet döneminde oluşmadı. Çalışma Bakanlığımızla yürüttüğümüz özel sektörde vatandaş istihdamının özendirilmesine ilişkin çalışma on günlük bir süre içerisinde tamamlanacak ve açıklanacak. Vatandaş işsizliğini azaltmaya ve ülkede elde edilen gelirin çok daha büyük bir miktarının ülkede harcanmasını sağlamaya yönelik çalışmalarımız devam edecek.”

Vergi mevzuatında düzenlemeler

“Vergi mevzuatında düzenlemeler yapılması gerektiği söyleniyor sürekli olarak. Tamamen katılıyorum. Yıllardır var olan ama sadece sıkıntılı dönemlerde hatırlanan bu ihtiyaçla ilgili, sekiz aylık hükümet çok yönlü çalışmalar yürüttü. KDV'de kayıt dışılığı önlemeye yönelik vergi iadesi, yüksek öğretimdeki ve turizmdeki teşvikler ve emlak vergilerinde lüks yapılardan daha fazla vergi alınması ile ilgili çalışmalar tamamlanmak üzere. Bu çalışmalar daha önce yapılmış olsaydı, şu anda maliye de belediyeler de daha fazla gelir elde edecek, bu sıkıntılı dönemi aşmak daha kolay olacaktı. Ama geriye değil ileriye bakıp bu çalışmaları hızla tamamlayarak maliyenin gelirlerini artıracağız.”

Kıbrıs sorunu…

“Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak Sayın Anastasiadis'in öncülüğünde başlayan "merkezi yanı değil kanatları güçlü federasyon" tartışmaları iyi niyetle yürütülüyorsa sorun yok. Bu tartışma, bizim önerdiğimiz, bir an önce, yeni ve doğru bir yöntemle, sonuç odaklı ve ucu bucağı belli bir süreçle çözüme ulaşma formülünü değiştirmez. Yetkiler başlığı altında iki tarafın üzerinde uzlaşacağı birtakım eksiltmelerle bu ihtiyaç hızla giderilir. Ama ortada Crans Montana'da varılan aşamayı unutturma, süreci zamana yayarak statükoyu koruma yönünde bir kötü niyet varsa, böyle bir oyuna gelmemiz söz konusu değildir.”

“KOBİGEM kapatılmadı”

“Kimileri KOBİGEM'in Bakanlar Kurulu kararıyla kapatıldığına dair iddialar ortaya atıyor. Bugüne kadar son derece yararlı çalışmalar yaptığı herkes tarafından bilinmesine karşın yasal bir statüye kavuşturulmayan KOBİGEM kapatılmadı. Yasal statüsü olan YAGA'nın altına, Başbakanlığa alındı. Böylece KOBİGEM'e ve YAGA'ya birer kişi atayıp iki maaş ödemek yerine devlet tek maaş ödeyerek yasal statü altında KOBİGEM ve YAGA çalışmalarının bir bütün halinde sürdürülmesini sağladı. YAGA'nın ve KOBİGEM'in faaliyetlerinin bundan sonra çok daha işlevsel biçimde başarıyla yürütüleceğini çok kısa zamanda herkes görecek...”

Elektrikte yılsonuna kadar zam yok…

“Elektrikte yılsonuna kadar zam yapılmamasını sağlamak için uzun bir süreden beri sürdürdüğümüz çalışma dün akşam sonuçlandı. Maliyeye ek bir külfet yüklese de, hem yurttaşlarımızın bu sıkıntılı dönemde daha da pahalı bir biçimde elektrik kullanmak zorunda kalmasının, hem de elektrik fiyatlarındaki artışın diğer ürünlerin fiyatlarını da artırmasının önlenmesi açısından son derece önemli...”

 

yeniduzen-satin-aliniz-946.jpg

 

 

Bu haber toplam 3617 defa okunmuştur