1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Ekonomik Program' için ‘Mutabakat Zaptı’
Ekonomik Program için ‘Mutabakat Zaptı’

'Ekonomik Program' için ‘Mutabakat Zaptı’

Ülkenin en önemli gündemlerinden biri olan ‘Ekonomik Paket’ konusunda, yeni hükümetin Türkiye’yle bir “Mutabakat Zaptı” imzaladığı açıklandı.

A+A-

YENİDÜZEN (Özel)

Ülkenin en önemli gündemlerinden biri olan ‘Ekonomik Paket’ konusunda, yeni hükümetin Türkiye’yle bir “Mutabakat Zaptı” imzaladığı açıklandı.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, ‘Ekonomik Program’ üzerinde yapılan değerlendirme toplantıları sonucunda bir uzlaşıya varıldığını ve hazırlanan ‘Mutabakat Zaptı’nın Lefkoşa ile Ankara’da imzalandığını belirtti.
“Mutabakat Zaptı”nda CTP-DP Hükümeti’nin “ekonomi ile ilgili yeni politikalar, projeler ve hukuki düzenlemeler yapma ihtiyacı” dikkate alınıyor.
‘Mutabakat’a göre HÜKÜMET’in Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nda yeniden yapılanma adına atacağı adımlar için Aralık 2014 hedefi çiziliyor.

Yorgancıoğlu: “Türkiye ile bir mutabakat imzalandı”
Bu arada dün akşam BRT yayınına katılan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu:  “Yeni hükümetin alternatif politikalarını uygulama adına Türkiye ile bir mutabakat imzalandı. Türkiye'ye kendi görüşlerimizi anlattık, bir algı yarattık, bu mutabakat da bunun sonucudur” dedi.

 

-------------------------

İşte Mutabakat Zaptı

Özkan Yorgancıoğlu ve Beşir Atalay tarafından imzalanan “Mutabakat Zaptı”nda şu ifadeler yer alıyor:

2013-2015 Dönemi Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş Programı Mutabakat Zaptı

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 28 Temmuz 2013 tarihinde gerçekleştirilen seçim sonrasında Sayın Özkan YORGANCIOĞLU başkanlığında kurulan Hükümet, Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş Programı’nın (2013-2015) temel amacı ile uyumlu bir biçimde KKTC halkının refah seviyesinin artırılması doğrultusunda sürdürülebilir ve rekabet edebilir bir ekonomik yapının istikrarlı büyümesini sağlamak, istihdam artırmak, sağlanan mali disiplini sürdürülebilir kılmak ve cari harcamalar için dış kaynak ihtiyacını azaltmak, yurt içi tasarrufları artırmak, tasarrufların yatırıma dönüşmesini sağlamak ve böylece makroekonomik istikrarı güçlendirmek için çalışmaktadır.

Yapılan seçim sonrası oluşan Hükümetin KKTC ekonomisi ile ilgili yeni politikalar, projeler ve hukuki düzenlemeler yapma ihtiyacı da dikkate alınarak, mevcut Programa ilave yeni çalışmalar yapılması konusunda TC tarafıyla yardımlaşılması ve söz konusu ilave çalışmaların iş bu protokol dönemi içinde uygulanmayan kısımlarının bir sonraki dönem programında girdi olarak kullanılması hususunda mutabık kalmışlardır.

Program matrisinin 8.1.3 kısmının süre bölümüne “Mayıs 2015 (*)” yazılması, sayfanın altına da “(*) T.C ve K.K.T.C devletleri arasında karşılıklı elektrik enerjisi geçişini mümkün kılacak projenin hayata geçirilmesi hususunda mutabık olduklarını teyit ederken; KIB-TEK’in üretim ve dağıtım maliyetlerinin düşürülmesi ve genel olarak mali durumunun düzeltilmesi için KKTC tarafının alacağı tedbirlerin sonuçları 2014 Aralık ayına kadar beklenecektir” ifadesinin eklenmesi hususunda mutabakata varmışlardır.

Ayrıca her iki ülke Teknik Heyetleri arasında yapılan istişareler sonucunda Program eki matriste yer alan yapılacak işlerin sürelerine ilişkin güncellemeler uygun bulunmuştur.”

Bu haber toplam 4192 defa okunmuştur