1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. “Ekonomik Protokol hukuka aykırı ve geçersiz”
“Ekonomik Protokol hukuka aykırı ve geçersiz”

“Ekonomik Protokol hukuka aykırı ve geçersiz”

Mamalı, muhalefette iken ekonomik paket nedeniyle UBP’yi eleştiren şimdiki Hükümet’in bugün ekonomik paketi benimsemiş göründüğünü ileri sürdü. .

A+A-

Lefkoşa bağımsız milletvekili adayı Barış Mamalı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Türkiye arasında imzalanan ekonomik protokolün ‘hukuka aykırı ve geçersiz olduğunu’ iddia etti.

Hükümet’in protokolle ilgili tavrını eleştiren Mamalı, protokolün imzalandığı dönemde muhalefette olan şimdiki Hükümet’in Ulusal Birlik Partisi (UBP) Hükümeti’ni eleştirdiğini hatırlattı. Mamalı, muhalefette iken ekonomik paket nedeniyle UBP’yi eleştiren şimdiki Hükümet’in bugün ekonomik paketi benimsemiş göründüğünü ileri sürdü. .

Mamalı tarafından bugün, yapılan yazılı açıklamada, ekonomik protokole ilişkin görüşleri de yer aldı.

“TEPKİLER YUMUŞADI”

Mamalı, dönemin muhalefet partilerinin, protokolün iptalini, yeniden yazılmasını talep ettiklerini söyleyerek, “Eski muhalefet partileri hükümet olunca ekonomik paket konusundaki fikirlerini değiştirmiş veya çok yumuşatmış görünmektedir. Bu partiler şimdi esasta bu ekonomik paketi benimsediklerini söylemekte ve imkan olursa bazı yerlerinde rötuş yapabileceklerini ifade etmektedirler” dedi.

“Bu Meclis’i içi siyasetin samimiyetsizliği yanında halka karşı güven vermeyen bir yapıda olduklarını ortaya çıkartmıştır” diyen Mamalı, protokolün hukuka aykırı düzenlendiğini iddia etti.

“HUKUKA AYKIRI”

Uluslararası sözleşmelerin, devletlerarasında bir hukuki ilişki doğurmak veya mevcut bir ilişkiyi değiştirmek, ortadan kaldırmak üzere, karşılıklı irade beyanlarının örtüşmesiyle yapılan hukuki işlemler olduğunu anlatan Mamalı, taraf devletleri hukuken bağlayabilmesi için yetkili temsilciler tarafından imzalanması ve usulüne uygun şekilde yürürlüğe konması gerektiğini kaydetti.

Türkiye ve KKTC tarafından imzalanacak ekonomik protokollerde KKTC’yi hangi makamların temsil edeceği, hangi usulle yürürlüğe gireceğinin ülke hukuku tarafından belirlendiğini söyleyen Mamalı, “Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş Programı 2013-2015 başlıklı protokol açık olarak hukuka aykırıdır ve bu manada geçerliliği de yoktur” dedi.

Protokol’ün, yetkisiz makamca imzalandığını, süresi 3 yıllık olduğu ve KKTC Yasalarında değişiklik getiren hükümleri bulunduğu için Meclis onayı gerektiğini ileri süren Mamalı, bu nedenle protokolün hukuka aykırı ve geçersiz olduğunu iddia etti.

(tak)

Bu haber toplam 1917 defa okunmuştur