'Eksikliklerle yüzleşmeliyiz'
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu kabul ederek görüştü.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu kabul ederek görüştü.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ziyaretinin, Cumhuriyet Halk Partisi’nin öteden beridir Kıbrıs’a olan yakın ilgisinin yeni bir göstergesi olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Sizin şahsınızda, bütün Cumhuriyet Halk Partisi camiasına teşekkür ediyorum” dedi.
“PLANLI BİR GELİŞMEYİ SAĞLAMANIN YOLLARINI BULMALIYIZ”
Konuşmasında, kötü hava koşullarının neden olduğu su baskınları sonucu yaşanan can kayıpları ve mağduriyetlere değinen Cumhurbaşkanı, sel felaketi sonucu üç gencin sel sularına kapılarak can verdiğini, bir gencin ise kayıp olduğunu hatırlattı. Bu denli büyük bir felaketin ülkede bugüne kadar yaşanmadığını dile getiren Cumhurbaşkanı
Akıncı, şöyle devam etti:
“Kısa sürede çok ciddi bir yağış oldu. Bu felaketin yaşanmasında bahsettiğim bu büyüklüğün önemli rol oynamasıyla birlikte, bir de insan eliyle doğaya karşı yaptığımız yanlışların da rolü vardır. Acılar sarılır sarılmaz hemen daha planlı bir gelişmeyi sağlamanın yollarını bulmalıyız.”
“GELİŞMELERİN SAĞLIKLI OLMASI; PLANLI OLMASINA BAĞLI”
Ülkesel gelişmenin sağlıklı olmasının önemine konuşmasında dikkat çeken Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, gelişmenin sağlıklı yürütülebilmesi için planlı olunması gerektiğine vurgu yaptı.
“EKSİKLİKLERLE YÜZLEŞİP BU EKSİKLİKLERİN MASAYA YATIRILMASI GEREK”
Ülkede, geçtiğimiz yıla kadar sadece başkent Lekfoşa’da bir imar planı olduğunu, Girne-Çatalköy İmar Planı’nın yakın bir geçmişte yürürlüğe girdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, Mağusa ve İskele bölgelerinde henüz imar planları bulunmadığını anımsattı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yaşanan acıların ve mağduriyetlerin bertaraf edilebilmesi için eksikliklerle yüzleşip bu eksikliklerin masaya yatırılması gerektiğinin altını çizdi.
“VERİLEN SÖZLER TUTULMADI”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kıbrıs sorunu bağlamında ve Avrupa Birliği çerçevesinde söylediklerine katıldığını belirten Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün 14 yıldır, söz verildiği halde yapılmadığını, yapılmakta olanların ise durdurulduğunu hatırlattı.
“MÜZAKERE VAR YA DA YOK, BURADAKİ TOPLUMUN, AVRUPA BİRLİĞİ MÜKTESEBATINA UYUM SAĞLAMASININ NE MAHSURU VAR?”
Kıbrıs Türk toplumunun kendi kurumlarıyla AB müktesebatına uyumunu hızlandırmak hedefiyle Avrupa Birliği AD-HOC Komitesi’nin kurulduğunu, bu komitenin çalışmalarına Crans Montana’da müzakerelerin kopmasıyla son verildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı, şöyle konuştu:
“Avrupa Birliği AD-HOC Komitesi’nin kurulmasındaki hedef; gün gele Kıbrıs’ta bir çözüm olursa, ona paralel Kıbrıs Türk toplumunun kendi kurumlarıyla AB müktesebatına uyumunu hızlandırmaktı. Crans Montana’da müzakerelerin kopmasının ardından Avrupa Birliği AD-HOC Komitesi’nin çalışmalarına son verildi. Müzakere var ya da yok, buradaki toplumun, Avrupa Birliği müktesebatına uyum sağlamasının ne mahsuru var?”
“ÜLKE KURUMLARININ DAHA İYİYE GİTMESİ, ÜLKE EKONOMİSİ VE DEMOKRASİSİNİN DAHA ÜST SEVİYEYE ÇIKMASI İÇİN UĞRAŞLAR DEVAM EDECEK”
Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Türk toplumunun AB müktesebatına uyum sağlamasının herkesin yararına bir durum olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurumlarının daha iyiye gitmesi, ülke ekonomisi ve demokrasisinin daha üst seviyeye çıkması için uğraşların devam edeceğini de kaydetti.
CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU: “SİZİN VERDİĞİNİZ MÜCADELENİN DE DESTEKÇİSİYİZ”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, görüşmede yaptığı konuşmada, AB yetkililerine, Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün söz verilmiş olmasına rağmen neden bugüne kadar uygulamaya konulmadığını hemen hemen her ortamda dile getirdiklerini belirtti. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, görüşmede şunları söyledi:
“Sayın Cumhurbaşkanı kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Ben ve arkadaşlarım saygılarımızı sunuyoruz. Bir doğal afet yaşadınız, üç vatandaşı kaybettiniz… Geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz, ölenlere Allah’tan rahmet diliyoruz. İlk başından beri Kıbrıs davasına sahip çıkan bir partiyiz. Kıbrıs’ın uluslararası alanda da tanınmasını arzu ederiz. Avrupa Birliği (AB) yetkilileri ile yaptığımız hemen hemen bütün görüşmelerde, bütün konuşmalarda gerek Avrupa’da gerek Türkiye’de bize geldiklerinde, Kıbrıs’ı bir şekilde dile getiriyoruz; Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün söz vermiş olmalarına karşın, neden bugüne kadar uygulamaya koymadıklarını hemen hemen her ortamda dile getiriyoruz. Dolayısıyla sizin verdiğiniz mücadelenin de destekçisiyiz, destek oluyoruz. Kıbrıs’a uzun yıllar gelip gidiyorum, bürokrat olarak da geldim, siyasetçi olarak da geldim. Bizi memnun eden, Kıbrıs’taki hızlı ekonomik büyüme, gelişme, sosyal hayatın çok gelişmesi ve pek çok ülkeden kişilerin Kıbrıs’a gelmeleri yerleşmeleri, tatillerini burada geçirmeleri. Zengin bir üniversite kapasitesi var, bu da olağanüstü güzel bir şey, buradan mezun olan yabancı öğrenciler kendi ülkelerine gittikleri zaman Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde eğitim aldıklarını, oradaki üniversitelerde okuduklarını ifade edeceklerdir, bu da Kıbrıs’ın uluslararası alanda daha fazla tanınmasına, daha fazla kabul görmesine yol açacaktır. Sayın Cumhurbaşkanı bizleri kabul ettiğiniz için sizlere teşekkür ederiz.”