1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. EL-SEN: “KIB-TEK’in yasal olarak Ercan’ın elektriğini kesme yetkisi vardır!”
EL-SEN: “KIB-TEK’in yasal olarak Ercan’ın  elektriğini kesme yetkisi vardır!”

EL-SEN: “KIB-TEK’in yasal olarak Ercan’ın elektriğini kesme yetkisi vardır!”

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Paşa’nın YENİDÜZEN’e yaptığı “Ercan Havalimanı’nın elektrik enerjisini kesme yetkimiz yoktur” açıklamasına EL-SEN’den “yalanlama” geldi, KIB-TEK’in, Ercan’ın elektrik enerjisini kesme yetkisi olduğu belirtildi.

A+A-

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Paşa’nın YENİDÜZEN’e yaptığı “Ercan Havalimanı’nın elektrik enerjisini kesme yetkimiz yoktur, limanlar ve hastanelerin enerjileri yasa ile korunuyor” açıklamasına EL-SEN’den “yalanlama” geldi, KIB-TEK’in, Ercan’ın elektrik enerjisini kesme yetkisi olduğu belirtildi.

EL-SEN Başkanı Ahmet Tuğcu’nun imzasını taşıyan açıklamaya göre, KIB-TEK’e borcu 120 milyon TL’ye ulaşan Emrullah Turanlı’nın işlettiği Ercan Havalimanı’nın elektrik enerjisi, herhangi bir yasa ile korunmuyor.

Açıklamada, KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Paşa’nın ifade ettiği “yasanın” aslında Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası ile KIB-TEK arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesindeki bir maddeden ibaret olduğu belirtildi.

Açıklamada, TİS’deki söz konusu maddenin, sendikanın grev hakkını kullanırken, iyi niyetle uyacağını taahhüt ettiği kurallardan biri olduğu vurgulandı, ilgili maddenin, KIB-TEK yönetiminin, kimin elektriğini kesip kimin kesemeyeceğiyle uzaktan yakından alakası olmadığı kaydedildi.

EL-SEN açıklamasında ayrıca, Paşa’nın yine YENİDÜZEN’e yaptığı “T&T’ borcunu ödemezse mahkeme yolu açıktır” sözleri de eleştirildi, “Bundan böyle borçların tahsil edilme yeri mahkemelerse, o zaman halk da faturalarını ödemeyip, mahkeme sürecini mi beklesin? Yeni yöntem bu mudur?” sorusu soruldu.

EL-SEN’in açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Paşa’nın dün basına yaptığı;   “Ercan’ın elektriğini kesme yetkimiz yok- Sendika Başkanı bu konuda yalan söylüyor” şeklindeki açıklamasını, hayretle okumuş bulunmaktayız.

“’Sendika Başkanı bu konuda yalan söylüyor. Ülkede genel grev bile olsa hastane ve limanların elektrikleri kesilmez. Zamanında böyle bir yasa çıkarılmış. Ercan’ın elektriğini kesme yetkimiz yok’ diyen Paşa, ya yasalarla toplu iş sözleşmeleri arasındaki farkı bilmeyecek kadar dünyadan habersizdir, ya da yüzü hiç kızarmadan yalan söylemekte hiçbir sıkıntı görmemektedir” …

Paşa’nın ‘YASA’ diyerek insanları kandırmaya yeltendiği metin, KIB-TEK Yönetimi ile kurumda yetkili sendikamız EL-SEN arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi’nin (TİS) ‘Grev Hakkı’ başlıklı 9’uncu maddesidir.

Söz konusu 9’uncu madde aynen şöyledir:

‘42/1996 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası’nda var olan haklardır. Bu hak, askeri bölge, hastane ve havaalanı gibi elzem servisleri, elektrik enerjisiz bırakılmaları yönünde kullanılamaz. İşveren vekilleri ve bekçi kadrosunda bulunan personel, görev saatlerinde bu haktan yararlanamaz. Greve katılacak olan personel/sendika, iş yeri emniyetini almak zorundadır’.

Okuma-yazması olan bir çocuğun dahi rahatlıkla anlayacağı üzere, TİS’in bu maddesi,  sendikanın grev hakkını kullanırken, iyi niyetle uyacağını taahhüt ettiği bazı kuralları düzenlemektedir. Yani sadece ve sadece grev durumunda sendikayı bağlamakta olup, KIB-TEK yönetiminin, kimin elektriğini kesip kimin kesemeyeceğiyle uzaktan yakından ilgisi ve ilişkisi yoktur.

Dolayısıyla da Sayın Hüseyin Paşa, bizi ‘yalancılıkla’ suçlamaya yeltenmeden önce, aynaya bakmalı ve acemice hem bizim hem de halkın aklıyla oynamaya çalışmaktan vazgeçmelidir.

‘Sayın PAŞA; Yalancının Mumu Yatsıya Kadar Yanar! Bu hedef şaşırtma çabanız, sizi halkımızın gözünde KOMİK duruma düşürmekten öteye bir sonuç vermez. Kendinize saygınız yoksa da, en azından siyasi torpille işgal ettiğiniz o koltuğa saygınız olsun!’

KIB-TEK’in yasal olarak Ercan’ın elektriğini kesme yetkisi vardır!

Enerji akımının borçtan dolayı kesilmesi konusunda Sayın Paşa’nın yürütmekle mükellef olduğu ilgili yasa maddesi, KKTC Bakanlar Kurulu’nun 2015 yılında, Fasıl 171 Elektrik İnkişaf Yasası’nın 44’üncü maddesinin kendisine verdiği yetkiye dayanarak onayladığı Elektrik İnkişaf (Değişiklik) Nizamnamesi’nin 19’uncu maddesidir.

19. madde aynen şunu der:

‘Herhangi bir elektrik ücreti ile ilgili olarak İdareye borç olan paralarla ilgili tüm hesaplar veya elektrik akımı verilmesine karşılık veya herhangi bir kira, hizmet veya onlarla ilgili herhangi bir konu veya şey için İdarenin alacağı olan başka herhangi bir para miktarı, hesabın teslim tarihinden 15 güne kadar veya İdarenin kararlaştıracağı başka vakitlerde ödenmelidir ve ödenmemesi halinde İdare duruma göre, tüketiciye verilen elektrik akımını ı kesme veya vermeyi reddetme hakkına sahiptir ve bunu yapmakla, alacağı olan miktarın istirdatı için başka herhangi bir hak veya başvuracağı çıkar yola halel gelmez. Bu elektrik akımını kesme veya vermeyi reddetme hakkı sadece ilgili bina veya yere elektrik akımı verme ile ilgili olarak değil, ilgili kişinin tüketici olduğu veya olabileceği Kıbrıs'ın herhangi bir yerinde bulunan tüm veya başka herhangi bir yer veya binaya verilen elektrik akımı ile ilgili olarak da uygulanır. Ve bu gibi başka herhangi bir bina veya yerin tümüne veya herhangi birine verilen elektrik akımı için borç olan ücret ve başka paraların ödenmiş olabilmesine bakılmaz. Yukarıda söz konusu durumlarla ilgili olarak İdarenin alacağı olan tüm paralar ödenene kadar elektrik akımı, duruma göre bağlanmaz veya tekrar verilmez’.

Sayın Paşa, softa şaşırtmasını bırakıp görevini yapmalı ve Emrullah Turanlı’ya ait T&T Şirketi’nin işletmeci olduğu Ercan Havalimanı’nın bugün itibarıyla 120 milyon TL’ye ulaşan borcunu ya derhal tahsil etmeli ya da vatandaşa uygulanan prosedürü aynen devreye sokup, elektrik enerji akımını kesmelidir.

Paşa’nın arkasına saklanmaya çalıştığı bir diğer yalan ise, T&T’nin borcunun yapılandırılması konusudur. Bu konuyla ilgili yapılan açıklamalar da gerçekleri yansıtmamaktadır.

‘Borç ödenmezse, Mahkeme yolu açıktır’ diyen Sayın Paşa’ya soruyoruz:

“Bundan böyle borçların tahsil edilme yeri mahkemelerse, o zaman halk da faturalarını ödemeyip, mahkeme sürecini mi beklesin? Yeni yöntem bu mudur?”

Bu halkın karnı artık bu yalanlara toktur.

AKSA’ya geçilen Kalecik 3 kıyağının, Emrullah Turanlı’ya geçilen Ercan kıyağının bedelini, fahiş faturalarla halka ödetiyorsunuz.

Yazıktır, günahtır!

Haftalardır söylüyoruz; bu ay gelen faturalar halihazırda %13 eksiktir! Ama sırf EL-SEN’i haksız çıkarmak için faturalara yansıtmadığınız o %13’lük zam oranı, görev zararı olarak kurumun hanesine işlenmiştir.

Yazıktır, günahtır!

Elinizi KIB-TEK’in kasasından çekin!

Elinizi halkın cebinden çekin!

Yalanlarınızı da alın ve bir an önce gidin!”

Bu haber toplam 1267 defa okunmuştur