1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. 'Emekli maaşları BÜTÇEYE YÜK'
Emekli maaşları BÜTÇEYE YÜK

'Emekli maaşları BÜTÇEYE YÜK'

Maliye eski Bakanı Ersin Tatar: “Ekonominin büyütülmesi için üretim şart”

A+A-

 

• “Ada ekonomisi için en büyük katkı turizm ve eğitimdir”
• “Yatak kapasitesi 40 binlere çıkartılmalı, turist sayısı artırılamalı”
• “Öğrenci sayısı 55 binlere ulaşmalı”
• “Yerli sanayi desteklenmeli”
• “İthalat fazla, ihracat da artırılmalı”
• “Ülkenin kalkınması için dış sermaye önemli”
• “İç ve dış yatırımlar desteklenmeli”
• “Emekli maaşları çalışanlardan fazla”

Didem MENTEŞ


Maliye eski Bakanı Ersin Tatar, ekonominin düzelmesi için üretimin artması gerektiğine dikkat çekti, turizm ve eğitim sektörlerinin ekonomiyi daha güçlü kılacağını vurguladı.
Ersin Tatar, ülkedeki ithalatın fazla olduğuna değinerek, yerli sanayinin desteklenmesi gerektiğini buna bağlı olarak ihracatın artması gerektiğinin şart olduğunu dile getirdi.
Ekonominin büyümesi için ayrıca yatırımların da önün açılması gerektiğini vurgulayan Ersin Tatar, “sadece iç değil dış yatırım ikliminin de sağlanması gerekir” dedi.
Ülkenin kalkınması için yerli sermayenin desteklenmesine vurgu yapan Tatar, dış sermayenin teşvik edilmesinin önemli olduğunu ifade etti.
Maliye eski Bakanı Ersin Tatar, ülkedeki emeklilik maaşlarının da yüksek olduğunu belirterek, mali açıdan emeklilerin çalışanlardan daha fazla yükü bulunduğunu ifade etti.
YENDÜZEN, eski Maliye Bakanlarına “Ekonomi nasıl düzelir” diye sordu, atılması gereken adımları paylaştı.

“Emekli maaşları bütçeye yük”
Maliye eski Bakanı Ersin Tatar, emeklilik maaşlarının yüksek olduğunu belirterek, emeklilerin çalışanlardan fazla yükü bulunduğunu ifade etti. Sistemdeki aksaklıklardan dolayı kaos yaşandığını emeklilik maaşlarının fazla olduğuna dikkat çeken Tatar, 18 binin üzerinde devlet çalışanı olduğunu ve net olarak 750- 800 bin TL maliyenin yükü olduğuna vurgu yaptı.  Sosyal sigorta emeklilerinin de yüksek oranda devlet bütçesini etkilediğini söyleyen Tatar, “yapılacak bir şey yok. Mahkeme kararını vermiştir, verilen haklar geri alınmaz” dedi.

“Turizm ve eğitim önemli”
Ada ekonomisine en büyük katkının ise turizm ve eğitim sektörlerinin sağlayacağına vurgu yaptı. Turizmde 20 binlik yatak kapasitesini 40 binlere çıkartılmasını buna bağlı olarak turist sayısının da daha fazla artırılmasının önemli olduğuna değinen Ersin Tatar, ülkeye gelen bu turist sayısının tatil günlerinin uzatılmasının getirecek olan kâr hedefini de 2 milyon dolarla ulaştırılabileceğini ifade etti.
Eğitim sektörünün de ülke ekonomisi için büyük katkı sağlayan sektörlerden olduğuna vurgu yapan eski Maliye Bakanı, 50- 55 bin civarında olan öğrenci sayısını 75 bine çıkarılmasının ülkeye sağlayacağı katkının büyük olacağını ifade etti. Vergi oranlarının aşağı çekilmesi durumunda öğrenci ve turist sayısında da artış görülebileceğini kaydetti.

“Üretim kaçınılmaz”
Ekonominin büyütülmesi için “üretim şart” diyen Ersin Tatar, ülkeye gelecek olan su projesinin tarım alanında katkılar sağlayacağını ve ekonomiye yansıyacağını dile getirdi.
Ersin Tatar, ülkedeki ithalatın fazla olduğuna değinerek, yerli sanayinin desteklenmesi gerektiğini buna bağlı olarak ihracatın artması gerektiğine vurgu yaptı. Dövizdeki artışın piyasaya pahalılık getirdiğini dile getiren Ersin Tatar, “dışa bağlı ekonomi olduğu için ithalat 1 milyar dolara denk geliyor, ihracat ise yok denecek kadar az” şeklinde konuştu. Ülkede ekonomik olarak iyi bir noktaya gelinebileceğini özellikle hizmet ihracatının önemine değinen Tatar, mobilya, temizlik, gıda ürünü gibi bazı malların ihracat edilebileceğini söyledi. ancak turizm ve eğitim sektörünün daha önemli olduğunu söyledi.

“Yatırım iklimi önemli”
Ekonominin büyümesi için ayrıca yatırımların da artması gerektiğine vurgu yapan Ersin Tatar, “sadece iç değil dış yatırım ikliminin de sağlanması gerekir” diye konuştu. Kendi hükümetleri döneminde bazı dış yatırımcılara olanak sağladıklarını ancak bunların iptal ettirildiğini söyleyen Ersin Tatar, “bir önceki hükümetin verdiği yatırım kararları bir sonraki hükümet döneminde bozulursa bu dıştan gelen yatırımcıda devlet açısından güvensizlik sağlar” dedi. Ülkenin kalkınması için dış sermayenin de önemli olduğuna vurgu yapan Ersin Tatar, yerli sermayenin de desteklenmesi gerektiğini yineledi.
Diğer ülkelerde birçok dış yatırımcının desteklendiğini ve bunun ülke ekonomisine büyük gelir sağladığını söyleyen Ersin Tatar, dış yatırımcıların ülkeye gelmesi için teşvik sağlanması gerektiğini söyledi.

“Mevduatlar”
Kıbrıs Türk toplumunun bankalarda 9 milyara yakın mevduatı bulunduğunu söyleyen Ersin Tatar, bankalardaki mevduatların iyi olduğunu, 1 buçuk aylık mevduatı uzun vadeli kredi ile verilmesinin ciddi sorun yaşatacağını ifade etti. Vadenin uzatılması için daha uzun ve stopajın düşürülmesi gerektiğini ifade eden Ersin Tatar, bu durumun da uzun bir süre alacağını dile getirdi.

“Mali ve bütçe disiplini önemli”
Mali bütçenin dengede tutulması gerektiğini ifade eden Tatar, bütçenin hiçbir zaman zorlanamayacağını söyledi. Kazanan kişilerden vergi alınmasına değinen Ersin Tatar, çok kapsamlı çalışmalar yapıp “harcamalara dur demek lazım” dedi. Tatar, bütçe fazlasıyla iç borçlanmanın ödenmesi ve farkın aşağıya indirilebileceğini söyledi. ‘Mali disiplin ve bütçe disiplini çok önemlidir diyen Ersin Tatar, “bütçe disiplini devlet bütçesini ilgilendirir, mali disiplin ise devlete bağlı Belediyeler, BRTK, Cypfruvex, DAÜ gibi kurumların içindeki disiplinleri ilgilendirir. Örneğin belediyelere katkılar artmıştır. Bu kurumlarda maliye bakımından disipline girmesi gerekir. Kamuda başka kurum ve kuruluşların da açıklarının kapanması gerekir” şeklinde konuştu.
Ekonomin artmasıyla sağlık sistemi gibi birçok sistemdeki eksiklerin giderilebileceğini ifade eden Tatar, mali bütçenin artırılmasının şart olduğunu dile getirdi.

Bu haber toplam 4927 defa okunmuştur