1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Emine Ömerağa
Emine Ömerağa

Emine Ömerağa

Emine Ömerağa

A+A-

Burhan Gürkan

Sezonun başlamasına sayılı günler kala takımlar hazırlıklarını sürdürürken bu hazırlıklar içerisinde bilinçli beslenmeye yönelik eğitimler Diyetisyen Emine Ömerağa tarafından birçok takımlara aktarıldı. Sporculara sezon öncesi, müsabaka öncesi, esnası ve sonrası ile ilgili nasıl beslenmeleri gerektiğine dair bilgiler Ömerağa tarafından anlatılırken, yapılan anketlerde futbolcuların beslenme konusunda bilgi seviyeleri liglere göre değişiklik gösterdiği gözlemlendi. Konu ile ilgili olarak Emine Ömerağa ile güzel bir röportaj gerçekleştirdik.

Üç lig ele alındı
Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunu olan Emine Ömerağa, İngiltere’de Chester Üniversitesi’nde yüksek lisansını “Egzersiz ve Sporcu Beslenmesi” üzerine yaptı. Tez aşamasının sonuna doğru ilerleyen Ömerağa çalışmasında “Süper Lig, Birinci Lig ve İkinci Lig takımlarında yer alan futbolcuların sporcu beslemesi konusundaki, bilgi tutum ve davranışlarının belirlenmesi” başlığını inceliyor. Bu bağlamda Ömerağa üç ligden birçok takımla irtabata geçerek, onlara anketler uygulamanın yanında nasıl besenecekleri hakkında bilgliler verdi.

“Beslenme konusunda ikilemler var”
Emine Ömerağa aynı zamanda eski bir basketbolcu. 15 yıllık süre içerisinde Kaner, Girne Amerikan Üniversitesi, Levent Spor, Koop Spor ve genç milli takım gibi birçok takımda forma giydi. “Neden egzersiz ve sporcu beslenmesi konusunu seçtin?” sorumuza Ömerağa şu şekilde cevap veriyor: “Hep fen bilimlerine liseden bu yana ilgim vardı. Adamızda çok değerli, ferdi ve takım sporlarında başarı sağlayan sporcularımız var. Ben de sporcu olduğum dönemlerde hep nasıl beslenelim, nasıl performansımızı arttıralım ikileminde kaldım. Yurt dışında gördüğümüz ama yardım alabileceğimiz biri yoktu. Bu konuda bilgi veren antrenörler, takım doktorları vardı. Ama sporcu beslenmesi konusunda bilgi veren biri yoktu. Hep sporcu olarak merağım vardı ve tercih ederek okudum. Derslerimi tamamladım. Bitirme projemi ülke sporcularına katkı sağlamak adına futbolcular üzerinde yapıyorum”

Önce anket, sonra eğitim
Ülkemizin üç ana ligi sayılan Süper, Birinci ve İkinci Lig’ten 12 takım seçerek onlara iletişime geçtiğini söyleyen Ömerağa, kamp dönemi veya sezon öncesi futbolcuların sporcu beslenmesi ile ilgili bilgilerini, yapılan anketlerle saptadıklarını kaydetti. Bu bilgileri analiz ederek ortaya çıkan talepler doğrultusunda eğitimlerin verildiğini söyleyen Ömerağa, “Veriler hem Spor Bakanlığı’na hem de federasyonlara, sporcular hakkında bilgi sağlanarak, ilerde atılması planlanan adımlar için önemli bir kaynak olabilir” diye konuştu.

Gaziantepspor’dan teklif aldı
Türkiye’de takımlara futbol takım diyetisyenliği zorunluluğu getirildiğini söyleyen Ömerağa, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile Türkiye Diyetisyenler Derneği’nin işbirliği ile kursların düzenlendiğini belirtti. Üç basamaklı bu kursun ilk basamağına katıldığını söyleyen Ömerağa, Gaziantepspor’dan kendisine teklif geldiğini, Türkiye’de takımların bu gibi bir desteğin farkında olduğunu dile getirdi. Takımlara verdiği eğitimlerde genel olarak sporcu beslenmesini anlattığını söyleyen Ömerağa “Besinleri tanıma, onların içerdiği öğeler, daha sonra müsabaka ve antrenman öncesi, sırası ve sonrası beslenme şekilerini izah ettim. Sporcu ürünleri hakkında bilgi verdim. Toparlanma, sakatlıklarda beslenme, sıvıların önemi. Kilo kaybı ve alımı ile ilgili, sporcu takviyeleri ile ilgili önerilerde bulundum” açıklamasını yaptı.
Elindeki verilere göre futbolcuların bilgi seviyelerinin ligler arasında değiştiğini, ancak genel olarak bilgi seviyesinin düşük olduğunu söyleyen Ömerağa “Proje sonunda toplanan verileri, bir farkındalık yaratma ve bilgi seviyelerini arttırma, genel sağlıklarını korumak ve performanslarını arttırma adına paylaşmak düşüncesindeyiz” dedi.

“Umarım spor diyetisyeni sayısı artar”
Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun Kıbrıs Futbol Federasyonu ile işbirliği konusunda çalışmalarının sürdüğünü hatırlatan Ömerağa, Avrupa Birliği ve Dünya’nın diğer ülkesinde takım ve ferdi sporcuların diyetisyeni olduğunu, bu işin multidisipliner bir ekip işi olduğunu vurguladı. “Umarım ilerde bizim değerli takımlarımızın danışabileceği spor diyetisyeni sayısı artar” diyen Ömerağa “Sporcularımızın gerçekten bu konuda bilinçli bireylere danışmasının güzel olacağını, ülke sporunu geliştireceğini düşünüyom” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bu haber toplam 6334 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 177. Sayısı

Adres Kıbrıs 177. Sayısı