"Emirname"ye red, 12 KAT TALEBİ
Mağusa-İskele-Yeniboğaziçi bölgesi emirnamesi ile ilgili Mağusa’da dün akşam yapılan toplantıdan ret kararı çıktı
Sevgi YALMAN
Mağusa’da, Mağusa-İskele-Yeniboğaziçi bölgesi emirnamesi ile ilgili yapılan toplantıda, 10 Aralık tarihinde çıkarılan emirnamenin tümüyle reddedilmesi kararlaştırıldı. Kültür ve Kongre Merkezinin 800 kişilik salonunun tümüyle dolduğu toplantıda K.T İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın ‘geri adım atmayacağız’ sözüne atıfta bulunarak "biz de geri adım atmayacağız. Hiç bir önerimizin yer almadığı bu emirnameyi toptan reddediyoruz. Hiç bir önerimiz dikkate alınmadı. Üç tane facebook kahramanının bizi kurban etmesine izin vermeyeceğiz. Hükümete gelecek Salı gününe kadar 5 gün süre veriyoruz. Onları akıl yoluna davet ediyorum. Aksi halde halkımızla birlikte bir sarı yelekliler gösterisi ile karşılaşabilirler” dedi.
Ne istiyorlar?
12 KAT İZNİ İSTENİYOR
- Müteahhitler “Yüksek Yapılaşma Bölgeleri” oluşturularak Mağusa ve İskele’de bina-cephe uzunluğunun 25m’yi aşmasını: ayrıca arazi büyüklüğüne göre 12 kat izni verilmesini istiyor.
- Mağusa Gölet Karşısı - İskele Boğazı Yarköy Yanı’nın yeni gelişim bölgesi olarak açılması isteniyor.
(KT. İnşaat Müteahhitleri Birliği'nin taleplerinden)
Tüm örgütler ve halkla başlatılan bu mücadelenin son noktasının emirnamenin kalktığı gün olacağının altını çizen Gürcafer, bugün (dün) saat 14.30 da Ticaret Odasında ‘Ekonomik Örgütler Platformu’nun kurulması amacıyla bir toplantı düzenlendiğini, tüm örgütlerin yanlarında olduğunu belirterek bir yürütme kurulu oluşturulacağını, kurulda ilgili Belediye Başkanları ve köylerden de temsilciler olacağını söyledi.
Düzenleyenin belli olmadığı ancak halk toplantısı olarak nitelenen toplantıda KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, UKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof Dr. Tahir Çelik, DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof Dr. Salih Katırcıoğlu, Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Belediye Başkanları adına Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, KT Sanayi Odası Yönetim Kurulu sekreteri Taner Yolcu, İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca, K.T İşadamları Derneği Başkanı Dengiz Kürşat ve Genç İşadamları Derneği Başkanı Muhit İnce konuşma yaptı.
“Fiyasko”
Toplantı sunucusunun ‘Doğayı ve geleceğimizi katleden emirnameye hayır toplantısı’ nitelemesinin ardından ilk konuşmayı yapan Gürcafer, diğer tüm emirnameler gibi yeni bir fiyasko ile karşılaştıklarını vurgulayarak ’Bu son emirnameyi kökten reddediyoruz, insanımıza katil muamelesi, rant düşkünü insan muamelesi yapılıyor. Biz birçok ülkedeki imar planlarını inceledik. Çağdaş bir imar planı çıkması için yıllardır çaba sarfediyoruz, öneriler sunuyoruz. Önerilerimiz ilgili bakan tarafından da büyük oranda olumlu bulundu. Ancak sel felaketinden sonra inşaat sektörü bir anda katil ilan edildi. Bazı kesimler hükümetin üzerinde etkili oldu ve önerilerimiz çöpe atıldı, ilk yapılan ucubeye geri dönüldü” dedi.
‘Katılımcı, şeffaf, demokratik’
Müteahitler Birliğinin önerilerinin sunumunu yapan Prof Dr. Tahir Çelik konuşmasında kendi görüşlerini de paylaşarak bu güne kadar çıkarılan 6 emirnamenin de değiştirildiğini, yanlış olduklarını, son emirnamede de 93 görüş alındığını ancak hiçbirinin dikkate alınmadığını söyledi. Katılımcı, şeffaf ve demokratik bir imar planına ihtiyaç olduğunu ifade eden Çelik, uzmanlardan da destek alınarak imar planının çıkarılmasını istedi.
640 milyon TL ekonomik kayıp
Prof Katırcıoğlu da emirnamenin bir yıllık kaybının yüzeysel rakamlarla hesabını yaparak inşaat sektörünün Gazimağusa ve İskelede yüzde 40’ını oluşturduğunu, bu rakamın inşaat sektöründe yüzde 80’lik daralma meydana getireceğini ve 2019 sonunda 640 milyon TL tutarında bir ekonomik değer kaybının söz konusu olacağını ifade etti. Bu rakamın ekonomi için vahim olduğunu kaydeden Katırcıoğlu bu durum ,yüzde 3.5’luk büyüme oranını önce yüzde birlere sonra da sıfırlara düşürecektir. Döviz dalgalanmaları ve enflasyon ile de ekonomi hızla krize sürüklenebilir’ dedi. İnşaat sektörünün devlete katma değer sağladığını da ifade eden Katırcıoğlu, işsiz sayısının yüzde 59 artacağını, Sosyal Sigortalar Dairesinin işsizlik ücreti için8.9 milyon TL ödeme yapacağını, işveren yatırımları ile Sigortalara bir yılda 174 milyon TL ek külfet getireceğini söyledi.
‘Rahatsızlık var’
Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, konuşmasında İmar planı için Kasım 2016 da yola çıktıklarını, teknik çalışmaların yapıldığını ancak bitirilemediğini belirtti ve ‘ansızın emirname ile karşılaştık. İmar planı yol kazasına uğramasın diye emirname çıkarıldı. Bu emirnameyi hep görmek istedik. Ancak biz de 19 Kasım akşamı halkı bilgilendirme toplantısında görebildik. Biz Belediye olarak bunun dışında kaldık. Bakanlıkla aramız gerildi. Sonra yeniden görüşmelere başladık. Gürcafer’in söylediklerine aynen katılırım. Büyük rahatsızlık var. Hiçbir görüş dikkate alınmadı. Binlerce insanı işsiz bırakarak kutuplaştırarak bir yere varamayız. Umarım bu geceki kalabalıktan bir mesaj alınır’ dedi.
‘Fatura iş insanlarına kesilmek isteniyor’
Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, konuşmasında olumsuzlukların faturasının iş insanlarına kesilmek istendiğini, sosyal medyadaki şikayetler üzerine emirnamenin aniden, apar topar yayınlandığını ifade ederek ekonomik kaygılardan uzak, yatırımları kısıtlayan, ekonomik ve sosyal gelişmeleri dikkate almayan bu emirnamenin kabul edilemez olduğunu kaydetti. Sanayi Odasını temsilen konuşan Taner Yolcu da Bafra bölgesi örneğinden yola çıkarak örnekle eylem planına tam destek verdi ve oluşturulacak platforma katılacaklarını, alınan kararları uygulayacaklarını belirtti. İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca emirnamelerin her şekline karşı olduklarını ifade ederken İşadamları Derneği Başkanı Dengiz Kürşat, İmar planının bir an önce çıkarılmasını istedi. Genç işadamları Derneği Başkanı Muhit İnce de liberal ekonomide sermaye düşmanlığı yapıldığını, inşaat sektörünün hızını kesmek yerine bir an önce İmar Planının geçirilmesini istedi ve eylem planına tam destek verdiklerini açıkladı.
NELER SÖYLENDİ?
• “Mağusa iki taraftan da hapsoldu ve denize ulaşımı yok. Asker 7-8 km sahilden çekilsin.”
• “Serbest liman dışarıya çıkarılsın.”
• “Mağusa-Yeniboğaziçi-İskele arasındaki bölünmüş yolun paralelinde başka bir yol yapılsın.”
(Cafer Gürcafer - İnşaat Müteahhitleri Başkanı)
• “Emirnamelerim tümü yanlıştır, tümüne hayır denmelidir.”
• “Girne 1. Bölge emirnamesi 2005 yılında yayınlandığı ve 4 kez değiştirildi.”
• “Girne 2. Bölge Emirnamesi 2006 yılında yayınlandı ve 2018 yılına kadar 8 kez değiştirildi.”
• “Karpaz Emirnamesi 5 kez, Girne Boğaz Emirnamesi 4 kez, Tatlısu Emirnamesi 4 kez ve Bafra Çevre Emirnamesi 4 kez değiştirildi.”
(UKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof Dr. Tahir Çelik)
• “Mağusa-İskele-Yeni Boğaziçi Emirnamesi sonucu 2019 yılı sonu itibariyle KKTC genelinde 640 milyon TL tutarında bir ekonomik faaliyet kaybı hesaplıyoruz”
• “640 milyon TL bir daralma ve işsiz sayısında % 59 artış olacaktır.”
(DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Salih Katırcıoğlu)