En sıcak hafta!
10 milletvekiline sahip UBP’deki muhaliflerin en az 8’i güvensizlik önergesine imza atma hazır konuma geldi.
HÜKÜMET GİTTİ GİDER/ PEKİ BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Mert ÖZDAĞ (HABER-YORUM)
UBP’deki iç kriz, İrsen Küçük hükümetinin icraatları ve muhalefetin ısrarı hükümetin düşmesine yol açıyor. Yarından sonra ülke siyaseti çok daha hareketli bir döneme giriyor. 10 milletvekiline sahip UBP’deki muhaliflerin en az 8’i güvensizlik önergesine imza atma hazır konuma geldi. Bir tek Kemal Dürüst ile Mehmet Tancer’in tutarsız davrandığı öğrenildi. Kemal Dürüst’ün kesinlikle hükümetin düşmesine onay vermeyeceği belirtilikten, Mehmet Tancer’in 'özel nedenlerini' öne sürerek tereddüt yaşadığı söyleniyor.
Peki bundan sonra ne olacak? Hükümetin düşmesini sağlayacak güvensizlik önergesine ya CTP, DP, TDP ve UBP’deki muhaliflerden seçilecek 9 vekil grubu imzasıyla Pazartesi meclise sunulacak. Yasaya göre bu önergenin mecliste oylanması bir hafta alacak. Önümüzdeki 1 hafta siyasetin sarsıldığı hafta olacak.
ABD ziyaretini yarıda keserek apar topar bugün adaya gelecek olan Başbakan İrsen Küçük muhtemelen muhalefet partilerinden randevu isteyecek ve ikna turlarına başlayacak. Ve yine muhtemelen kimi pazarlıkları da gündeme taşıyacak. Siyasi gözlemciler bu pazarlıklarda kimi koalisyon önerilerinin bile olabileceğine dikkat çekiyor.
Öte yandan önümüzdeki hafta UBP’deki muhaliflerin üzerine gidecek olan Küçük cephesi pazarlık yapmaya çalışacak. Lakin muhalif milletvekillerinden gelen hava İrsen Küçük’ün moralini bozacak cinsten… Şu ana kadar 8 muhalif UBP’li kesin tavrını belirlemiş görülüyor. Yani Küçük ile herhangi bir pazarlığa kapalı olduklarını belirtiyorlar.
Muhtemelen yarın hükümeti düşürmek için güvensizlik önergesi meclise gelecek. Yasal süreç de bu sunumdan sonra işlemeye başlayacak. Önergenin yarın sunulması halinde 2 gün sonra yani Çarşamba gün konu 'görüşmeye açılacak. Görüşmenin tamamlanmasının ardından 2 gün sonra ise (Cumartesi) oylamaya sunulacak. Eğer plan herhangi bir engele takılmazsa güvensizlik önergesinin oylanması 25 Mayıs Cumartesi yapılacak. Bu oylamadan sonra da herhangi bir pürüz çıkmazsa hükümet düşecek ve İrsen Küçük istifasını Cumhurbaşkanı’na sunacak. Ve plan bundan sonra yürürlüğe girecek.
Planın ilerlememe şansı var mı? Evet var!.. İrsen Küçük’ün bugün adaya gelmesi ile başlayacak süreçte Küçük’ün önerileri de pazarlığa açılacak. Hükümetin istifası, ya da UBP’nin de desteğiyle erken seçim tarihinin belirlenmesi bunlardan bazıları… Ancak bu konuda net bir şey söylemek zor… Çünkü İrsen Küçük’ün planının ne olduğu bilinmiyor.
Çeşitli senaryolar konuşuluyor. Büyük ihtimalle Eylül sonu ya da Ekim başı bir erken seçime gidilmesi üzerinde partilerin uzlaşısı ilerleyecek. Hükümet düşerse seçim sürecinin yürürlüğe girmesi için bir seçim hükümetinin kurulması gündeme gelecek. Ve muhtemelen Cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini ana muhalefet partisi CTP’nin başkanına verecek.
Cumhurbaşkanı, 26 yeter sayısına ulaşabilecek herhangi bir milletvekiline hükümeti kurma görevi verebilir. Siyasi tahammüller, bunun seçimi ikinci bitiren partiye vermesini ön görüyor. Bu sürecin ilerlemesi ile muhalefet partileri ülkeyi seçime götürecek seçim hükümetini kuracak. Hükümette kim yer alacak, kim yer almayacak bilinmiyor. Bilinen tek gerçek yarın CTP, DP, TDP ve UBP’deki muhalif 8 milletvekilinin güvensizlik önergesi sunma konusundaki kararı… Geriye kalanlar bu hafta netleşecek…