1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. ‘Enerji işbirliğinin’ kapısı açılıyor
‘Enerji işbirliğinin’ kapısı açılıyor

‘Enerji işbirliğinin’ kapısı açılıyor

Simerini gazetesi, Kahire ile Atina arasındaki deniz alanlarının belirlenmesi anlaşmasının, önümüzdeki haftalarda imzalanmasının beklendiğini, böyle bir gelişmenin Kıbrıs’ın güneyi, Yunanistan, Mısır ve İsrail arasındaki enerji işbirliğinin kapısını açac

A+A-

Kahire Hükümet kaynaklarına göre, Kahire ile Atina arasındaki deniz alanlarının belirlenmesi anlaşmasının, önümüzdeki haftalarda imzalanmasının beklendiği haber verildi.

Simerini gazetesi yukarıdaki başlıkla yer verdiği haberinde, Yunanistan’la MEB belirlenmesine ilişkin kritik meselesinin tamamlanması konusunda, Kahire’den iyimser mesajlar gelmekte olduğunu yazdı.

“Al Shorouk” isimli Mısır gazetesinin atıfta bulunduğu Mısırlı Hükümet kaynağına göre, bu çok beklenen anlaşmanın muhtemelen önümüzdeki hafta imzalanacağını yazan gazete, haberde ifade edildiği üzere, böyle bir gelişmenin Kıbrıs’ın güneyi, Yunanistan, Mısır ve İsrail arasındaki enerji işbirliğinin kapısını açacağını kaydetti.

Aynı hükümet kaynağının, Kahire’nin Yunanistan’ın talepleri karşısındaki pozisyonunu yumuşatma kararına işaret eden ifadesinin ise çok önemli olduğunu aktaran gazete, bu durumun Akdeniz’deki iki ada konusundaki Türk-Yunan anlaşmazlığıyla alakalı olduğunu belirtti.

Bu iki adanın Yunanistan’a ait “Kastelorizo (Meis) ve Megisti” adaları olduğunu ve Türkiye’nin, bu iki adaya ait MEB’leri ve kıta sahanlıkları olduğunu kabul etmediğini kaydeden gazete, bilindiği üzere, Türkiye’nin itirazlarının Mısır, Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasında üçlü bir (MEB) sınırlandırma anlaşması yapılmasını önlemeyi amaçladığını öne sürdü.

Böyle bir durumda Ankara’nın Doğu Akdeniz’deki herhangi bir hak talebinden mahrum kalacağını ileri süren gazete, Mısır, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İsrail arasındaki dörtlü bir işbirliğinin, Türkiye’yi oyunun dışında bırakacağını iddialarına ekledi.
Mısır gazetesi “Al Shorouk’a” göre, Kahire’nin Atina ile MEB belirlenmesine dair arzusunun, denizaltındaki zenginliğin araştırılması ve bunun işletilmesi prosedürlerinin hızlandırılmasını amaçladığını yazan gazete, gazeteye ait kaynakların, doğal gazdan ortaklaşa istifade edilmesine dair anlaşmaların, bölgede işbirliğinde bulunmaları için, ilgili dört tarafı (Güney Kıbrıs, Yunanistan, İsrail, Mısır) da memnun edeceğini ifade etti.

Gazeteye göre, “diplomatik bir kaynak” ise, bahse konu dört ülkeden ihraç edilecek doğal gazın işlenmesi ve sıvılaştırılması için Mısır’a gönderileceğini, bunun akabinde de Mısır’ın LNG tesisleri aracılığıyla da Avrupa’ya gönderileceğini ifade etti.
Gazeteye göre aynı kaynak, Mısır’ın hayalinin bölgesel bir enerji merkezi haline gelmek olduğunu da ekledi.

(TAK)

Bu haber toplam 1438 defa okunmuştur