Enver Davulcu ile Kettlebell
Enver Davulcu ile Kettlebell
Filiz Uzun
İlkokul yıllarımdan beri çok çeşitli sporlar yaptım. Atletizm, 100 metre engel, dağ yürüyüşleri, dans step, schwinn scylinn, bisiklet sporu, dans sporu, dalma, kangoo jump, zumba, salon sporları, yoga gibi. Her sporu denemek ve yapmak en büyük keyiflerimdendir. Son bir iki aydır aktif spor yapamamanın verdiği arsızlıkla Eylül ayına hızlı başladım. Açılışı 45 km. bisiklet sürüşü ile yaptım. Haftada iki gün yoga ve bir gün de koşu yapıyorum. Ancak yeni sporlar keşfetmek ve sizlere de bu sporları tanıtmayı görevim sayıyorum. Küçük bir araştırmadan sonra Exell spor salonunda Kettlebell sporu yapılmakta olduğunu duydum ve hemen bir randevu ayarladım.
Bu sporu sekiz yıldır yapan Enver Davulcu ile tanıştım. Spor kıyafetlerimi giyip salona giderken, ağırlık kaldırarak kol kaslarımı güçlendireceğimi düşündüm. Ancak fena çuvalladım. Gördüklerim beni şaşırttı açıkçası. Enverle karşılaştığımda ‘wawww adamın vücuduna bak’ demekten kendimi alamadım. Dimdik bir postür. Body çalışan erkeklerinki gibi değil, ancak iyi spor yaptığı yürüyüşünden belliydi. Açıkçası sadece üst bölgesini şişirenler pek dikkatimi çekmez. Spor yaparken tüm vücudun orantılı olması gerektiğine inanırım. O yüzden Kettlebell’i denemek istedim.
Röportajdan sonra sporu yapmaya başladık. Önce ısınma hareketleriyle başladık. Daha sonra sırayla herkes ip atladı ve ardından benim en çok keyif aldığım alete geldi sıra. Boks torbası ortaya çekildi. Ve herkes yumruklarıyla boks torbasını yumrukladı. Tanrım bu nasıl bir rahatlama. Boks torbasını en çok da ben sevdim sanırım. Yılların öfkesini çıkardım torbadan. Aklımdan kimleri geçirerek yumrukladım buradan yazamayacağım ama inanılmaz iyi geldi bana. Tabii ki bir sisteme göre çalışılıyor boks torbasında da. Önce serbest vuruşlar daha sonra bir koordinasyona göre vuruyorsunuz. Hem sağ hem sol tarafı çalıştırmak amacıyla. Sol-sağ-sağ-sol ve sağ kroşe. Bu koordinasyonu başta karıştırsam da fena yumruklamadım torbayı doğrusu. Daha sonra eğitmenin yönlendirmesine göre savruldu yumruklar. Bir boksörü çalıştırır gibi. Burada amaç boksör yetiştirmek değil. Denge, kas gücü ve koordinasyon becerisini artırmak. Ben bu sporu daha fazla yaparsam dışarıda bu deneyimi paylaşmayacağımın sözünü veremeyeceğim doğrusu. Beni kızdıranlar korksun diyorum.
Daha sonra Kettlebell ile çalışmaya başladık. 2,5 kiloyu elime aldığımda benim için az bir ağırlık diye düşünsem de hareketle birlikte ağırlık kullanmak sandığım gibi değilmiş. Yıllardır spor yapan biri olarak ertesi gün; bacak kaslarım, ön kol kaslarım, sırt kaslarım ve göğüs kaslarım tutuldu. Ne yalan söyleyeyim ben bu sporu çok sevdim. Sanırım uzunca bir süre bisiklet ve yoga sporunun yanında Kettlebell de devam edecek spor hayatımda. Sadece 2 ayda bisiklet ve yoga ile 6 kilo verdim. Sanırım Kettlebell ile 20 yaşlarıma geri döneceğimi düşünüyorum.
Bence siz de denemelisiniz! Özellikle boks torbasına yapılan vuruşlarla haftanın stresini atarken, Kettlebell ile vücut kaslarınızı güçlendirip postürünüzü düzeltin. Kısacası inin arabalarınızdan ve biraz hareket edin. Biliyorsunuz sağlıklı bir yaşam için size sağlıklı vücutlar gerekmektedir. Enver Davulcu ve Kettlebell ekibindeki herkese bana gösterdikleri samimiyet için teşekkür ederim. Yakında görüşmek üzere… Sanırım Kettlebell’i bırakamayacağım…
OSMANLI GÜLLESİ KETTLEBELL
Sizi tanıyabilir miyiz?
Adım Enver Davulcu. 35 yıldır spor yapan ve hayatında her zaman spor olan biriyim. Birçok çeşit sporla ilgilendim. Ağırlık sporları yaptım, dövüş sanatları yaptım, serbest dalış yaptım, bisiklet sürüyorum, dans sporları yaptım ve en son da kettlebell ile devam ediyorum.
Nasıl bir spordur kettlebell?
Kettlebell Osmanlı’nın kulplu güllesidir aslında. Günümüzde bu sporun adına Kettlebell deniliyor. 1000 senelik bir spordur aslında, yeni çıkmış değildir. Osmanlı döneminde askerler güç kazanmak için bu aletle çalışırlarmış. Osmanlılardan sonra bu aletin esas amacı dövüş sporlarında güç kazanmaktır. 1917 yılında Rusya’da KGB ajanları çalışırken bu aleti kullandılar. Bu alet halter gibi kas yapmak amacıyla değil vücudu güçlendirmek için kullanılıyor. Görüntü olarak kas yapmak maksatlı değil, tamamen güç kazanmaktır amaç. Yakın dövüş yapanlar dayanıklılık ve güç kazanmak için kullanıyorlar.
Siz bu sporu hangi amaçla yapıyorsunuz?
Ben bu alet ile çalışırken egzersizleri yumuşatarak insanların dayanıklılığını artırmak, yağ yakımını sağlamak ve kasları uzatarak sürat kazanmalarını sağlamak amacıyla kullanıyorum. Bu sporda çeşitli aletlerle ısınarak daha sonra da Kettlebelle çalışıyoruz. Örneğin ısınma hareketlerinden sonra boks torbası ile başlıyoruz çalışmaya. Boks torbası ile çalışmaktaki amaç insanların boksör olması değil… Güç kazanmalarını ve çeviklik kazanmalarını amaç ediniyoruz. Boks torbasında vuruşlar yaparak karın bölgesindeki yağları yakıyoruz. Sadece kas çalışmak sürati yavaşlatır, biz farklı egzersizler de yaparak sürati de artırıyoruz.
AMAÇ KASI UZATMAK
Özellikle kası şişirmek değil amacınız yani?
Hayır biz kası uzatıyoruz. Şişirmiyoruz. Özellikle yaşam boyunca stresler ve hareketsiz yaşamın getirdiği hantal duruşu ve postür eğriliklerini düzeltmektir amacımız. Dik duruş sağlanıyor. Çünkü kas uzunluğu elde ediliyor dolayısı ile de dik bir postür elde ediliyor. 1 saatlik sporumuz boyunca barfix aletinde asılma egzersizleri de yapıyoruz çünkü.
Ağırlık kaldırarak nasıl oluyor da kas şişmeden uzuyor?
Eğer ağırlık kaldırarak ritmik hareketlerle halterci gibi kullanırsanız kettlebell’i kas genişler ve büyür. Bu tüm ağırlıklar için geçerlidir. Bizim amacımız kas büyürken kasın hareketini ve süratini de kaybetmemektir. Eğer kasın hareketi kaybolursa sadece kas görüntü olarak şişer. Biz bunu engellemek için yaptığımız egzersizlerle kasa hareketlilik de sağlıyoruz. Benim istediğim bu sporu yapan kişilerin sağlam, sağlıklı bir şekilde kası kullanılır hale getirmelerini sağlamak.
TÜM KASLAR ÇALIŞIR
Alt bölge(bacak) kasları nasıl çalışıyor?
Dünyada aerobik ile birlikte kullanılabilen tek ağırlık aleti Kettlebell’dir. Yaptığımız tek kası çalıştırmak değildir. Bir saatlik ders boyunca tüm vücut kaslarımızı çalıştırırız. Bu da tüm vücut kaslarımızın eşit şekilde çalışmasını ve güç kazanmasını sağlar. Sadece kol kasları değil ağırlıkla bacakları da harekete katarak çalışıyoruz.
Bu sporu bayanların da yapabildiğini görüyorum.
Bu sporda bayan erkek fark etmiyor. Ağırlıklar çeşit çeşittir. Her kişi kendi gücüne göre başlangıç seviyesinden artırarak kaldırabileceği ölçüde ağırlıkla çalışır. Bayanlar daha hafif ağırlıklarla çalışırken gücüne göre erkekler daha yüksek ağırlıkla başlayabilir. Başlangıçta bayanlar 2,5 kg ile başlayarak bir süre sonra 6-6,5 kg ile devam edebilirler. Erkekler ise 10-12 kg ile başlayıp 17-18 kg’a çıkabilirler. İlerledikçe bu ağırlıklar da artıyor.
Siz kaç yıldır Kettlebell yapıyorsunuz?
8 yıldır Kettlebell yapıyorum.
Nerede öğrendiniz Kettlebell’i?
İngiltere’de öğrendim. Çok yakın bir arkadaşım sayesinde öğrendim. Aikido masterdir arkadaşım. Birlikte ağırlık çalıştığım bir arkadaşımdır. Kettlebell’in daha verimli olduğundan bahsetti bana. Ben de merak edip öğrendim.
TENİSTE, BOKSTA, GOLFTA KETTLEBELL
Dövüş sporları ile uğraşıp gelip senden Kettlebell’i öğrenen var mı?
Benimle birlikte çalışan biri yok ancak dünyada ağır siklet boks şampiyonları ve dövüş sanatları ile uğraşanlar veya güreş sporu yapanların Kettlebell ile çalıştıklarını biliyoruz. Ancak şu da bilinmelidir ki Kettlebell sadece dövüş sporlarıyla ilgilenenlerin kullandığı bir spor değildir. Tenisçiler de bu aletle çalışıyor. Güç kazanmak veya kasa hareketlilik kazandırmak için. Golf yapanlar da aynı hareket sisteminde vuruş yapar, boks yapan da tenis yapan da. O kas grubunu çalıştırmak ve güçlendirmek için Kettlebell ile çalışabilirler.
Bayanların ilgisi nasıl bu spora?
Sadece bayanlar değil erkekler de yeni yeni ilgi duymaya başladılar. Çünkü ülkemizde çok yeni başlayan bir spordur. Tüm dünyada zaten yeni bir spor. KGB ajanları sadece kendileri kullanırdı. 1991 yılında birçok spor dalında çalışan kişiler kullanmaya başladı. Ben inanıyorum ki doğu bloku sporcularının atletizm ve jimnastik sporlarında başarılı olmalarının en önemli nedeni Kettlebell’dir. Bu benim kişisel fikrim.
SÜRAT, DİK POSTÜR, GÜÇLÜ KAS, DENGE, ENERJİ
Bu spora başlayan kişilerde birkaç ay sonra ne gibi farklılıklar gözleniyor?
Biz Kettlebell ile çalışırken dediğim gibi öncesinde birçok materyal de kullanıyoruz. Örneğin ip atlama, Barfix, boks torbası, aerobik gibi. Çalışmamız bir bütündür. Kettlebell merkezde olup diğer aletlerle de tüm kaslarımızı çalıştırıyoruz. Bu yüzden tüm vücutta değişiklikler gözleniyor. Yağ yakıyoruz, dik bir postür elde ediliyor, kaslar güçleniyor, atiklik ve sürat kazanıyoruz, denge sağlanıyor, daha enerjik oluyorsunuz.
Ağırlığı artırması gerektiğine nasıl karar veriyorsunuz?
Çalışma boyunca kas güçlendikçe ağırlık az gelmeye başlıyor. Ağırlık onu zorlamıyorsa hafif hafif artırıyoruz. Kişi kendi anlıyor zaten. Çünkü ona hafif gelmeye başlıyor. Bu sporu yaparken ürün almak lazım. Bunun için de kasın biraz zorlanması gerekir. Tabii amacımız kası fazla zorlayıp kasa zarar vermek değil. Ağırlık ve aerobik hareketleri senkronize olmak zorundadır. Bunun için de önce hareketleri öğrenip sonra ağırlıklar giderek artırılır.
Gördüğüm kadarıyla yaptığınız hareketlerle bacak kasları da çalışıyor.
Evet. Egzersizleri seçerken tüm kas gruplarının çalışmasını sağlamaktır. Oturup kalkarken ve elimizde Kettlebell ile çalışırken aynı zamanda aerobik hareketleri de yapıyoruz, bu nedenle tüm kasları çalıştırıyoruz. Ekstra karın kasları için de çalışıyoruz.
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için, şimdi dersinize katılarak ben de göreceğim.
Biz teşekkür ederiz. Sporumu tanıttığınız için.