1. YAZARLAR

  2. Kamil Kolcu

  3. Ercan Taner'e göre maç anlatmak
Kamil Kolcu

Kamil Kolcu

Ercan Taner'e göre maç anlatmak

A+A-

Futbolda sezon yarın başlıyor.

Hiç kuşkusuz maçların oynandığı saatlerde futbolseverler, ilgilendikleri takımların rakipleri ile yaptıkları maçlardaki son durumlarını radyodan dinler.
Gelenek haline geldi bende bu.... Her sezon öncesi Ercan Taner'in "maç anlatmak" yazısını okur, köşemden yayımlanır. Amacım, bu sezon yağmur çamur, sıcak soğuk demeden statlara gidecek ve maç anlatacak arkadaşlara yardımcı olmaktır.
Bu nedenle büyük üstat Ercan Taner'in maç anlatırken nelere dikkat edilmesi gerekir noktasındaki görüşlerini paylaşmak istedim.

*** 

Radyo ve televizyondan maç anlatmak, tamamen bir sanattır.
Bir spor spikeri yayını rezil veya vezir edebilir.
Bu meslekte, olmazsa olmaz denilen şartlar ise "Şu anda yayıncılık dünyasında tam olarak oluştu mu" sorusunu, maddeler halinde siz sayın okuyucularla paylaşmak istedim.

1- Maç anlatırken çok konuşmak seyirciyi yorar.
2- İkili anlatım yapan yorumcular çok tecrübeli olup, kulağa hep tanıdık gelecek ses renklerinden oluşturulmalıdır.
3-Spikerlik sanattır. Sanatta sıra olmaz, bu işi iyi icra eden spikerler kesin tercih sebebidir. Bu benim görüşüm değil, bu mesleğin kanunudur.
4- Spor spikeri branşlaşmalıdır. Olimpiyat kültürü ve dünya kupaları tarihi ve oyun kurallarını bilmeyenler, bu meslekte eninde sonunda infilak eder.
5- İyi bir maç spikeri önce radyoda yetişir. Radyo anlatımında, "eee, ööö, aaaa, şey, galiba" gibi dil sürçmesi hatalarını  ısrarla yapanlar, spiker olamaz!
6- "Ben 35. dakikada söylemiştim, kaleci çok hata yapıyor" türü cümleler, sizi seyirci gözünde antipatik yapar. Bu maddeye bizzat tanık olduğum için sizle paylaşıyorum.
Kalabalık bir ortamda maç seyrederken seyirci bağırdı; "Ulan ben görmüyormuyum, gözümün içine sokuyorsun, kötü kaleci kardeşim işte, uzatma..." Üzüldüm, ama sustum..

***

Radyoda maç anlatacak olan arkadaşlarıma bir tavsiyede benden...
Merkezdeki kişiye maçı anlatmayın.
Maçı halka anlatın.
Çünkü, merkezdeki kişinin de görevi kamuoyuna bilgi vermektir.
Evet Mustafacım şu an dakika 40...
Evet Alicim, Mustafa golü kaçırdı gibi cümleleri kullanmayın.

Bu yazı toplam 1220 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar