Erhürman: Sendikal örgütlülüğü güçlendirmeliyiz
Erhürman, sendikaların örgütlülüğünün özellikle özel sektörde artırılması gerektiğini söyledi.
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, sendikaların örgütlülüğünün özellikle özel sektörde artırılması gerektiğini söyledi. Genel Başkan Erhürman, beraberindeki heyetle birlikte Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu’nu (Dev-İş’i) ziyaret ederek sendika başkanı Hasan Felek ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü. Erhürman’a Dev-İş ziyaretinde Genel Sekreter Erdoğan Sorakın, MYK Üyesi Çiçek Göçkün Bayramoğlu ve Çalışma Dairesi eski Müdürü İsmet Lisaniler eşlik etti. Görüşmede UBP-DP Azınlık Hükümetinin sendikalara karşı başlattığı saldırıların yanı sıra, özel sektörde sendikalaşma ve işçilerin çalışma hayatında yaşadıkları problemler masaya yatırıldı.
ERHÜRMAN: SENDİKALAŞMAYI BÜTÜNSEL OLARAK YENİDEN ELE ALMALIYIZ
Genel Başkan Tufan Erhürman, özel sektörde çalışanların sendikalaşıp örgütlü hayata geçmesi için yolların bulunması gerektiğini, uzun bir süreden beri kendilerinin de üzerinde çalışmakta oldukları sektörel toplu sözleşme, emek kooperatifleri gibi yöntemlerin geliştirilebilmesi için DEV-İŞ ile birlikte çalışmak istediklerini, bu arada hükümetin sendikalara ve sendikalaşmaya karşı ciddi bir saldırı başlattığını, yürütülen kampanyayla bir yandan CAS çalışanları örneğinde olduğu gibi işçilerin sırf sendikalı olmak istedikleri için işsiz bırakıldığını, diğer yandan da algı operasyonlarıyla sendikalı olmanın ve tüm sendikaların kötü ve adeta kamuya zararlı olduğu algısının yaratılmaya çalışıldığını söyledi.
Kamuoyunda sendikalarla ilgili algının olumsuza dönmesinde bazı sendikaların ve sendikacıların tutumlarının da bir rolü olabileceğini, bu konuda da gerekirse özeleştiri yapılıp, sendikalaşmayı bütünsel olarak yeniden ele almak gerektiğini, çalışanların ancak güçlerini birleştirmeleri halinde haklarını koruyabilecekleri, kamuoyunun ve işverenlerin de sendikalar olmaksızın çalışma barışının, etkili iş yeri denetimlerinin, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin ve verimliliğin tam olarak sağlanmasının mümkün olmadığını fark etmeleri için yöntemler belirlenmesi gerektiğini söyledi.
“30 KİŞİ ÖRGÜTLENDİ DİYE İŞSİZ KALDI”
CAS çalışanlarının yaşadığı sıkıntılara da değinen Genel Başkan Tufan Erhürman, 30 işçinin örgütlenmek istediği için işsiz kaldığını hatırlattı. Konunun yargıya taşındığını bildiğini belirten Erhürman, “Bu konuda hukuk ve anayasa ayaklar altına alınmıştır. CAS çalışanlarının örgütlenme hakları ellerinden alınmış ve 30’a yakın insanımız işsiz kalmıştır. Dahası, hükümetin en yetkili ağızları işçilerin işten çıkarılmasının sebebinin sendikalaşma arzuları olduğunu açıkça itiraf etmiştir. Bu hükümetin gitmesi, bir an önce gitmesi en büyük talebimizdir çünkü insanların bu kadar hukuksuzluğa tahammülü kalmamıştır” diye konuştu.
FELEK: SENDİKALAŞMA CİDDİ BİR SORUN OLARAK GÖRÜLÜYOR
Dev-İş Genel Başkanı Hasan Felek, 1974 yılından beridir Kıbrıs’ın kuzeyinde sendikalaşmanın ciddi bir sorun olarak görüldüğünü ve hükümetin de sendikalara başlattığı saldırılar sonucunda sendikaların problemlerinin iki kat daha arttığını söyledi. Dev-İş’in kurulduğu günden itibaren özel sektörde sendikalaşmanın yollarını aradığını kaydeden Felek, buna rağmen herhangi bir sonuç alamadıklarını ifade etti. Çalışma hayatı haricinde yaptıkları çalışmalardan bilgiler aktaran Felek, en önemli sorunlarından birinin belediyelerin içerisinde bulunduğu sıkıntılar olduğunu vurguladı. 2018 yılından itibaren neredeyse 18’e yakın belediyenin maaş ödeyemeyecek duruma düşeceğini kaydeden Felek, bunun toplumsal anlamda da bir tehdit olduğunu ve kaos yaşanacağını sözlerine ekledi.