Erhürman: “Somut konuşalım diye bütçe görüşmelerini hevesle bekliyorum”
Başbakan Tufan Erhürman Birinci Boyut’a 2019 Bütçesi, Mali Protokol, Enerji politikaları ve İmar Planına yönelik açıklamalarda bulundu.
Başbakan Tufan Erhürman Birinci Boyut’a 2019 Bütçesi, Mali Protokol, Enerji politikaları ve İmar Planına yönelik açıklamalarda bulundu.
Başbakan Erhürman, 2019 bütçesindeki açığı ve yatırımlara ayrılan payın da düşmesini dengelemek için önümüzdeki yıl içerisinde yapılması gerekenler olduğunu ve bu konuda çalışma yaptıklarını vurguladı.
Erhürman, bütçe açığını ilerde kapatabilmek için teşviklerin doğru alanlara yönlendirmesi ve gelir artırıcı çalışmaları olduğunu, bu konudaki düzenlemelerin Bakanlar Kurulu’nun önüne geldiğini ifade etti.
Başbakan Erhürman, “Bütçe içerisinde şu an görülmeyen bir şey de 2019-2021 mali protokolünde ne olacak meselesidir. Ne olacağı meselesini TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile 15 Kasım’da Ada’ya gelişinde kendisiyle heyetler önünde konuştuk. İkimiz bir noktada hem fikir olduk. Hem fikir olduğumuz noktada; çalışmalar bitirildikten sonra iki tarafça da biz siyasi düzeyde bir araya geleceğiz yani böyle bir teknik çalışma düzeyinde bırakmayacağız. Siyasi düzeyde bir araya gelerek, KKTC’de sosyal ve ekonomik kalkınma için ihtiyaç duyduğumuz kaynakların o alanlara özgülenerek aktarılmasını konuşacağız. Öyle alanlarda artık yatırımlar yoğunlaşmalı ki o alana yatırım yapıldığı zaman hem istihdam yaratsın hem de katma değer yaratsın” dedi.
Mali protokolün ne zaman imzalanacağına ilişkin bir soruya ise Başbakan Erhürman şu yanıtı verdi;
“Sayın Fuat Oktay ile görüşmelerimizde ikimizin de ortaya koyduğu arzu Aralık sonu yani yeni yıl gelmedem bu protokolle ilgili, çalışmaları tamamlamış olmaktı ama Türkiye Cumhuriyeti’ndeki hep söylediğimiz o sistem değişikliği meselesi ve TC’nin bütün dünyada yoğun bir biçimde başka faaliyet içerisinde olması sürekli olarak arzu ettiğimiz hızın gerisine bizi düşürüyor. Biz çalışmalarımızı en hızlı şekilde tamamladık. Biz hazırız aslında siyasi görüşme düzeyinde bu işe start vermeye. Hep şunu söylüyorum bunun teknik düzeyde başlamasını ve ele alınmasını doğru bulmuyorum. Bu arada siyasi bir kararlılık ortaya koymak lazım. Bizim siyasi kararlılığımız Türkiye’den gelecek kaynakların sosyal ve ekonomik kalkınma alanında kullanılmasıdır. Burada siyasi iradenin önce yansıması lazım ve yansıyan siyasi irade teknik heyetlere yol göstermesi lazım. Bugüne kadar aslında bu biraz tersten çalıştı. Teknik heyetler bir anlamda belirledi.
Teknik heyetler belirleyemez çünkü siyasi irade bir vizyon koymak zorundadır ve o doğrultuda teknik heyetlerin talimatlandırılması gerekir. Bunu da Oktay’la ve heyetleri ile yapılan görüşmede aktardım, hem fikir olduk. Şu anda girişimi Türkiye’den bekliyoruz. Ama oradan bize bir protokol taslağı gelmesini de beklemiyoruz. Biz kendi taslağımızı zaten çalışmış durumdayız”
Ülkenin öncü sektörleri turizm ve yüksek öğretimin daha da geliştirileceğini ve elde edilecek gelirin daha fazla tabana yapılmasının hedeflendiğini ifade eden Başbakan Erhürman, öncü sektörlerin yanında Bilişim sektörünün de artık devreye girmesi gerektiğini bunun için de YAGA Direktörünün çalıştığını söyledi.
Erhürman, “Biz Bilişim sektörünü de devreye sokmak istiyoruz. Bu sektörün de çok hızlı gelişebileceğini biliyoruz. Dışardan da yatırım alabileceğini biliyoruz. Önümüzdeki 1 veya 2 yıl içerisinde bu sektör bizim üçüncü öncü sektörümüz olabilecek potansiyele sahip” dedi.
Turizm sektöründe yerli istihdamı daha fazla sağlamak yönünde de uzun süreden beridir çalışma yaptıklarına değinen Başbakan Erhürman, “turizm teşviklerini yerli ürün kullanımı ve yerli insan çalıştırma meselesi ile bir biçimde örtüştürmeye çalışıyoruz. Artık bundan sonra turizmde belli bir noktadan sonra teşvik almaya devam edecekseniz bu yanınızda çalıştırdığınız vatandaş olan işçi sayısı ile de ilintili olacak. Kullandığınız yerli ürün miktarı ile de ilinti olacaktır. Bunlar 2019 bütçesindeki açığın kapatılması yönündeki adımlar anlamına gelir. Ama şuanda hangi hükümet olsa hiç fark etmez 2019 bütçesi aslında bu şekilde çıkacaktı. Çünkü geliriniz, gideriniz ve kaynağınız bellidir. Sanki böyle birileri başka ülkeden gelmiş gibi Meclis’te, komitelerde konuşmalar yapıyor ama bunları samimi söyleyim çok da fazla dikkate almıyorum. Bütün mesele hepimizin artık bu memleketteki ekonomik dönüşümü, sosyal ve ekonomik kalkınma hamlesini nasıl gerçekleştirebilirse odaklanması lazım” diye konuştu.
Tufan Erhürman, enerji konusunda istediği çalışmaların tamamlandığını ve değerlendirme aşamasında olunduğunu da söyledi.
Erhürman, “Elektrikte köklü çözüm hep Enterkonnekte bağlantı kurulabilecek mi? senaryosu ile ele alınıyor. Enerji Bakanı göreve geldiği ilk günden bugüne kadar her türlü seviyede her türlü teması yaptı. Ben de TC yetkilileri ile bir araya geldiğimizde böyle bir şeyin bizim için önemli olduğunu ve bunu istediğimizi ama isterken de doğal olarak fizibilitesini görmemiz gerektiğini bunun enterkonnekte yani iki taraflı olduğunu görmek istediğimizi ve çalışmaların bu çerçevede yürütülmesi gerektiğini hep aktardık. Şuanda çok somut şu tarihte bu çalışma başlıyor diyebileceğimiz bir durumda değiliz” dedi..
Başbakan Erhürman Kıb-Tek Yönetim Kurulu’ndan 20-25 gün önce enerji konusunda istediği çalışmanın İstanbul’a gitmeden önce eline ulaştığını söyledi.
Erhürman, “Ekonomi ve Enerji Bakanı Nami’nin yurtdışından dönmesini bekliyorum. Oturup bütün bu senaryoları çalışacağız. Bu ülkenin enerji politikasının devlet politikası olarak belirlenmesi gerekiyor. Biz artık şu mantıktan uzaklaşmalıyız gelecek yıl enerji ihtiyacımız şudur hadi bunu yapalım yani bir tür yamalama yapalım olmaz. Ülkede iki temel ihtiyaç var. Daha ucuz elektriğe ulaşmak ve ikincisi de daha temiz enerjiye ulaşmak. Bu ikili vizyon çerçevesinde bu çalışmayı yapacağız” diye konuştu.
Kıb-Tek Yönetim Kurulu’nun enerji üzerine yaptığı çalışmasını ayrıntılı ve ciddi olarak değerlendiren Başbakan Erhürman, söz konusu çalışmayı Ekonomi ve Enerji Bakanı ve Kıb-Tek yönetimi ile gerçekleştireceği toplantıda detaylı olarak konuşacaklarını ifade etti.
Enerji konusunda basında yapılan tartışmaların çok kısa vadeye ilişkin olduğunu belirten Erhürman, enerjide bugünün ihtiyaçlarını büyük fotoğrafın içerisinde bir yere yerleştirmek adına çalışma içerisinde olduklarını kaydetti.
Başbakan Erhürman, “Günü birlik yaşamaktan artık vazgeçmeliyiz. Sadece yarına bakarak büyük yatırım yapamazsınız. Büyük yatırım yapacaksanız gerçekten ekonomide bir farklılık yaratacak yatırımlar içerisine girecekseniz sadece yarını düşünerek bunu yapamazsınız. Bunları planlamak zorundayız. Bizden önce bunları hiç yapmamış olanlar da sanki ilk defa bugün bu problemler çıkmış gibi davranmamak zorunda. Onlar yanlış yaptı diye bizde yanlış yapmak zorunda değiliz” dedi.
Konuşmasında Mağusa-İskele ve Yeniboğaziçi emirnamesine yönelik yapılan tartışmaların bir kenara bırakılması çağrısında da bulunan Erhürman, “imar planının nasıl olması konusuna herkes samimi ise hep beraber odaklanıp, enerjimizi bu yönde harcayalım. Ben insanların ağzından çıkana bakarım. Çok fazla kafanın gerisinde ne var beni ilgilendirmez. Birilerinin kafasının gerisinde birşey var ise ve farklı söylüyorsa o da onun sorunudur. Benim görebildiğim herkes imar planının biran önce hazırlanması ve yürürlüğe konmasından yanadır” ifadelerini kullandı.
Bir soru üzerine hükümetin kamu reformu ile ilgili çalışmalarını tamamladığını da söyleyen Başbakan Erhürman, “Bu hükümet işte şunları yapmayı öne sürmüştü de yapmadıklarının ne olduğunu da çok merak ediyorum. O yüzden somut konuşalım diye bütçe görüşmelerini hevesle bekliyorum. Biz işimizi yapıyoruz. Konuşmaktan ziyade iş yapmakla uğraşmak istiyoruz. Kendi halkımın özgüvenini sağlamlaştırmak zorundayım” dedi.