EROĞLU: VATANDAŞLARININ HAKKINI KORUMAK ASLİ GÖREVİMDİR
Eroğlu, KKTC hükümetlerinin verdiği vatandaşlıkların reddedilmesi gibi bir düşüncenin olamayacağını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü yönünde devam etmekte olan müzakere sürecinde masada KKTC devleti ile vatandaşlarının hakkını korumanın asli görevi olduğunu vurguladı.
Güney Kıbrıs ile yeni bir ortaklık devleti kurmaya çalıştıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bunu başarmaları halinde KKTC hükümetlerinin verdiği vatandaşlıkların reddedilmesi gibi bir düşüncenin olamayacağını kaydetti.
Eroğlu, vatandaşlık konusuna değinirken de şunları söyledi:
“Kıbrıs Türk halkı bu topraklarda egemenliğini devam ettirirken, kendi kendini yönetirken kuracağı ortaklığın da yeni bir ortaklık olmasını istemektedir. Çünkü şu anda iki ayrı halk ve bölge vardır. Bizi tanısalar da tanımasalar da neticede halkı, toprağı, hükümeti, parlamentosu ve demokratik kurum ile kuruluşlarıyla bir devlette olması gereken tüm unsurlara sahip KKTC devleti vardır. Dolayısıyla KKTC olarak bu coğrafyada varlığımızı devam ettirmeye başladığımız günden itibaren hükümetlerimizin icraatları olmuştur. Müzakere masasında da söylüyorum; 1974’de saatler ve hayat durmamış, hayat devam ediyor. Bir anlaşma oluncaya kadar bu ülke hükümetlerinin icraatları olacak, iktidara gelecek olan siyasi partiler programlarını uygulayacak. Ve bu icraatların bir tanesi de vatandaşlık konusudur. Her ülkenin olduğu gibi KKTC’nin de vatandaşlık yasası var ve bu yasalara göre hareket edecektir.”
KKTC’nin tanınmasa da devlet olduğuna vurgu yapan Eroğlu, şunları ekledi:
“Birçok konularda ilerleme sağlamakla beraber henüz bir anlaşma noktasında olduğumuzu söyleyemem. Temennim dünden bugüne yaşanan gerçekleri komşularımızın kabullenmesi, bugün var olan gerçekler ışığında geçmişi yaşatmayacak bir anlaşmanın yollarını bulmamız… Bunun için iyi niyet ve samimiyetle uğraştığımı sizin adınıza söyleyebilirim. Ama elbette müzakere masasında bir taraf konuşacak, diğeri kafa sallayacak ve olay bitecek gibi düşünce içerisinde müzakere olmaz. Olursa bunun adı teslimiyet olur. KKTC devleti bir gerçektir; halkı, parlamentosu, hükümet, yargı ve ordusuyla bağımsız bir devlettir. Evet, bizi tanımıyorlar, sadece Anavatan Türkiye tanıyor ama bu bizi yok saydırmaz. Uluslararası hukuka göre KKTC devleti bir gerçektir…”