Eski Eserler’de “pazarlama” örgütlenmesi iddiası
Dayanışma “Kurumlarımız ve kültürel mirasımız tehdit altında” dedi
Dayanışma, Anıtlar Yüksek Kurulu’nda (AYK) “kaygı verici gelişmeler” yaşandığını ifade ederek, ülkedeki eski eserlerin, kurumların, kültürel ve doğal mirasın tehdit altında olduğunu açıkladı.
Dayanışma’dan yapılan yazılı açıklamada, Eski Eserler Müdürlüğü’nde de “pazarlama” örgütlenmesi bulunduğu ileri sürülerek, ülkedeki eski eserlerin, kültürel mirasın ve doğal miras niteliğindeki arazilerin zapt edildiği öne sürüldü.
Dayanışma, eski eserlerin restorasyon işlerinin belli şirketlere verildiğini, bu şirketlere usulsüz ek iş yaptırılarak rant sağlandığını, şimdi de Gazimağusa tarihi surlarının restorasyonu için elzem olan taş ocaklarının ihalesiz bir şirkete devrinin söz konusu olduğunu kaydetti.
Daha sonra bu taş ocağının kullanım alanlarının maksimize edilerek sadece Mağusa değil tüm ülke piyasası çapına dağıtım yapılmasına Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından izin verildiğini savunan Dayanışma, bunu “rant alanlarının genişletilmesi” olarak niteledi.
“Kültürel miras kıyımının” merkezinde Eski Eserler Dairesi’nin de olduğu suçlamasında bulunan Dayanışma, Mağusa’daki eski eserlerin restorasyonu için kullanılan taş ocağının bir şirkete verildiğini öne sürdü.
Söz konusu şirketin Kıbrıs’ın güneyinde 8 Euro’ya satılan taşı kuzeyde 35 Euro’ya sattığını ifade eden Dayanışma, bu yüzden pek çok restorasyon projesinin durdurulduğu belirtti.
Tarihi eserlerin korunmasından sorumlu kurum ile AYK içindeki bir grubun sivil toplum örgütlerini ve ilgili paydaşları devre dışı bırakmaya çalıştığını savunan ve bunun ortak geleceği tehdit ettiğin ifade eden Dayanışma, kaygı belirtti.