Esnaf mevcut yasalar altında 'TANIMSIZ'
KTEZO ülkenin ekonomik, sosyal, siyasal durumu ile ilgili değerlendirmede bulunarak Oda’nın geleceğe yönelik toplumsal hedeflerini açıkladı.
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO) ülkenin ekonomik, sosyal, siyasal durumu ile ilgili değerlendirmede bulunarak Oda’nın geleceğe yönelik toplumsal hedeflerini açıkladı.
Oda Başkanı Mahmut Kanber ve Genel Koordinatör Hürrem Tulga bugün KTEZO merkezinde bir basın toplantısı düzenledi.
KANBER
Kanber yaptığı konuşmada, Odanın yeni görev bölümüyle işbaşı yaptığını ve yeni dönemde mücadele bayrağını daha yukarılara taşıyacağını söyledi.
Esnaf ve zanaatkarların toplam işletme sayısında yüzde 94.6 oranla toplumun temel direği niteliğinde olduğunu kaydeden Kanber, toplumun sorunlarının esnafın sorunlarıyla bütünleştiğinin altını çizdi.
Kanber, Odanın üyelerine daha iyi hizmet verebilmek amacıyla kurumsal yapısını güçlendirdiğini, esnaf kooperatifi ile krediye ulaşımı kolaylaştırdığını, kayıt dışılık ve haksız rekabetle mücadele adına 597 işyerine denetim gerçekleştirdiğini, ayrıca Çıraklık ve Yetişkin Eğitimi Projesi ile işsizlik sorunun kısmen giderildiğini açıkladı.
Ülkede esnaf ve zanaatkârların mevcut yasalardaki tanımlarının günün ekonomik koşullarına uygun olmadığını, AB’nin KOBİ tanımında işletmelerin çalışan sayısı, sermayesi ve cirosuna göre kategorize edildiğini belirten Kanber, Kıbrıs’ın kuzeyinde böyle bir tanımlama olmamasından dolayı bu düzenlemelerin acilen yapılması ve tanımların netlik kazanması gerektiğini söyledi.
KTEZO Yasası’nın 1994’te yürürlülüğe girdiğini ve günün koşullarına yetersiz kaldığını belirten Kanber, bu konuda bir çalışma yapan KTEZO’nun yeni yasa tasarısını Çalışma Bakanlığı’na gönderdiğini, yasa ile Oda’nın federatif bir örgütlenme yapısına kavuşması, esnaf ve zanaatkârlık tanımları ile meslek kollarının çağdaş bir yaklaşımla yeniden belirlenmesinin öngörüldüğünü açıkladı.
Kanber ilerleyen süreçte Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası’nın yapacağı çalışmaları şöyle açıkladı:
“İşyeri denetimlerinin daha yaygın ve daha etkin hale getirilerek devam ettirilmesi, sertifikasyon yani Ustalık Belgesi çalışmalarının yaygınlaştırılması, üyelerimizin sektörel ihtiyaçlarını doğru algılayıp meslek envanterini oluşturmak, Çıraklık ve Yetişkin Eğitimine yön verebilmek ve ülkedeki işsizliğin önüne geçilmesi için ön izinle yurt dışından çalışan getirilmesinin Oda denetimine tabi olması, İhale Yasası’nın ivedi olarak yeniden düzenlenmesi, özelleştirme ile yaratılacak tekelleşmenin önlenmesi, damping ve anti-damping yasalarının ivedilikle çıkarılması, esnaf ve zanaatkarlık tanımları ve meslek kollarının çağdaş bir yaklaşımla yeniden belirlenmesi için KTEZO yasa tasarısının Meclis’ten ivedilikle geçirilmesi, TSE ile işbirliği içerisinde işyerleri standartlarının oluşturulması, İşyeri bulundurma standartlarının derhal belirlenmesi, verginin ödenebilir olması için yasalarda tadilata gidilmesi, ihtiyaca göre işyeri sayısı ve çeşitliliğinin belirlenmesi için Oda üyeliklerinin her yıl düzenli olarak yenilenmesinin Belediyeler Değişiklik Yasa Tasarısı ile güvenceye alınması.”
TULGA
KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga da, yeni dönemde sorunların çözümü için gerekli mücadele gücü ve deneyime sahip olduklarını kaydederek, bencilliğin, üretimden ve hizmet etmekten kopmanın Kıbrıslı Türklerin en büyük hastalığı olduğunu savundu.
Ülkede narenciyenin dalında kaldığını, patatesin satılmadığını, et, süt ürünlerinin tüketimdeki payının azaldığını, verginin ödenemez olduğunu kaydeden Tulga, göçün arttığını, eğitim, ulaşım ve sağlığın normal hane bütçesine sığamadığını söyledi.
Kumarhane ve fuhuş gelirleri dahil kişi başına düşen milli gelirin 15 bin dolar olduğunu, çalışabilir nüfus sayısının 120 bin, bunun yarısının asgari ücretli, yüzde 20’sininse işsiz olduğunu ifade eden Tulga, 10 bin kişin gelirinin 35-60 bin dolar arasında olduğuna işaret ederek, bu ekonomiden ve toplumdan hiçbir şey beklenemeyeceğini savundu.
Yüz sektörün 95’inin iflas noktasında olduğunu, tekelciliğin alıp yürüdüğünü, şehirlerin ve turizm kentlerinin plansızlıktan kaostan ve ranttan düşüp kirlendiğini savunan Tulga, bu yüzden üretimden aldıkları güçle, ülkede yaşamak ve soluk almak, kurumlara sahip çıkmak, her alanda adalet ve eşitlik, planlı projeler üretmek, üretileni güven içinde tüketmek, eğitimi, sağlığı, haberleşmeyi topluma mal etmek, mücadeleyi toplumsal kılmak için harekete geçileceğini kaydetti.
“AYLIK CİROSU 30 BİN TL OLAN İŞLETME, GİDERLERİNİ KARŞILAYAMIYOR”
Tulga basın toplantısında aylık 30 bin TL ciro yapan bir işletmenin gider tablosunu da açıklayarak, örnek işletmenin 2 işçi çalıştırarak 30 bin TL ile giderlerini dahi karşılayamadığını bildirdi.
Sonuç olarak bu ciroya sahip bir işletme aylık kazancı 7500 ortalamasında olabilir Buna göre gider toplamı 8000 tl ortalamasında olan bir işletme her ay en az 500 tl ekside olmaktadır. Gider kalemlerinde amortisman, gelir vergisi ,çalışma izni gideri, yatırımgeliştirme,gelir vergisi ve muhasebe harcı giderlerinin dikkate alınmış olmadığının altını önemle çizeriz. Ayrıca 30000 tl aylık ciro yapan işletme sayısının oldukça az olduğunu da vurgularız.
(TAK)