Estonya Cumhurbaşkanı’nın İlk Evliliğinden Kaç Çocuğu Var?
Yenidüzen’in 4 Ekim 2016 tarihli sayısında “iyi” bir dış haber yayınlanmış. İyi haber diyoruz çünkü, bir kadının üst düzey bir siyasi sorumluluğu üstlenmesi dünyanın neresinde olursa olsun önemlidir. Ayrıca “hak haberciliği”, “kadın odaklı habercilik” ve “barış gazeteciliği” gibi gazeteciliğe yeni tip toplumsal sorumluluklar yükleyen arayışlara da uygundur.
Ne yazık ki isabetle yakalanan bu dış haberin ayrıntıları soru işaretleri yaratıyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminin kaç turda yapıldığı, kimin kaç oy aldığı, seçim kurulunun kararı okuru ne kadar ilgilendiriyor? Ya da yeni Estonya Cumhurbaşkanı’nın kaçıncı evliliğini kiminle yaptığı, ilk evliliğinden kaç çocuğu olduğu gibi bilgiler ne kadar önemli?
Belli ki haber başka bir kaynaktan alınmış(bu arada kaynak belirtilmemiş) ve pek incelenmeden sayfaya yerleştirilmiş. Dış haberlerin zor okutulduğunu biliyoruz. Ancak gazeteciler yeterli özeni göstermezse okurdan nasıl ilgi bekleyeceğiz.
Halbuki bu haber daha kısa tutularak, sayfada açılacak yere (mesela) çok yakınımızdaki Suriye ile ilgili bir haber yerleştirilebilinirdi.
Dış haberlerin önemini tekrar tekrar hatırlamalıyız. Geleneksel medya, (geleneksel siyasete uygun olarak) dünyayı iç ve dış diye ikiye ayırmaya, aradaki bağlantıları ve benzerlikleri koparmaya kodlanmıştır. Halbuki dış dünyayı anlamak, ülke içini de anlamak anlamına geliyor. Medyamız, gazetecilerimiz (elbette olanaklar ölçüsünde) dış dünya realitesini okurun önüne getirmeyi ihmal etmemeli.
-------------------------------------
Medya ve KKTC Sporuna İlgi Çekmek
“Kendi takımlarımız, kendi sporcularımız değil de Türkiye takımlarının peşinden gidiyoruz”…
Bu tür şikayetler (veya eleştiriler) çok sık yapılıyor. Öncelikle şunu saptamak gerekir ki, Türkiye veya başka ülke takımlarını desteklemek, taraftarı olmak Kıbrıs Türk sporu ile ilgilenmeye bir engel değil. Ben kendimi bildim bileli, Kıbrıs’ta futbolseverler bir Kıbrıs, bir Türkiye bir de İngiltere takımı tutuyordu. Dünyada da aslında böyle bir eğilim var.
Belki son zamanlarda İngiliz takımlarıyla fazla ilgilenmiyoruz, Türkiye takımlarına ilgimiz ise belli. Sorun Kıbrıs takımlarına gereken ilginin gösterilmemesi. Maçlara giden seyirci sayısındaki azalma bunun en önemli belirtisi idi. Gazetelerde son haftalarda gece maçlarıyla birlikte seyirci sayısının arttığı yazıldı. Umarız bu kalıcı hale gelir.
Öte yandan KKTC’deki futbol ve öteki spor dallarının gerekli ilgiyi görmesinin medyaya da bağlı olduğu bilinmelidir. Standartlaşmış spor haberleri ile standartlaşmış TV stüdyo programlarının spora ilgiyi ne kadar artırdığını bilemiyoruz. Ancak “analitik” türde yaratıcı medya spor ürünlerinin daha çok ilgi yaratacağından emin olabiliriz.
Yenidüzen’in “Haftanın Panoraması” yıllardır istikrarlı şekilde yayınlanıyor ve sanırım spor camiasından iyi de ilgi görüyor. Ancak bu sayfanın da standartların ötesine geçememesi ilgi çekiciliğini sınırlıyor.
Yenidüzen spor ekibi, panorama ve diğer başarılı çalışmalarını başka yaratıcı ürünlerle geliştirmenin yollarını aramalıdır. Spor dünyamızın renkli arka planı ile “özellikler” ve “özgüllükler” spor ekibini bekliyor.
Maç sonuçları ve Yenidüzen
Hafta sonu oynanan maçların sonuçlarını öğrenmek bazen sıkıntı oluyor. Maçları radyo ve TV’den canlı izlememişseniz, bitiş saatinden sonraki 2-3, bazen 4-5 saat maç sonuçlarını medyadan öğrenme şansınız olmuyor. Bu bir zamanlar tabii ki normaldi.
Halbuki bugün spor izleyicisi canlı skor siteleri veya internet gazetelerinde Türkiye ve dünyadaki maçların sonuçlarını anında öğrenmeye alıştı. KKTC internet medyasında sonuçlar anında servis edilmiyor(veya ediliyorsa bile izleyici kolay ulaşamıyor).
Yenidüzen internet sitesinin dün öğleden sonra maç sonuçlarını ve puan durumunu yayınlaması bu açıdan çok olumlu. Bunun ne derece istikrarlı yapıldığını doğrusu bilmiyorum. Ayrıca sanki ana sayfada daha anlaşılır bir yönlendirme yapılabilirdi. Dünkü web sayfasında sürmanşetteki anonsta bir futbol topu yer alıyor ve altta çok küçük yazılarla “Süper ligde 4. Hafta tamamlandı” yazıyordu. Logo, yazı ve yazı boyutu, okurun haberi yakalayabilmesi açısından biraz sönük kalmış gibi.
--------------------------------------
Başlık ve Fotoğraf Başka Haber Başka
Yenidüzen’de 4 Ekim 2016 Salı günü 20. sayfada yayınlanan bu haberin başlığı “Özersay: Menfaatlerin koalisyonu ile karşı karşıyayız” şeklinde belirlenmiş. Haberin soluna yerleştirilmiş fotoğrafta da HP Başkanı Kudret Özersay’ın bir vatandaş ile ile tokalaşması yansıtılıyor ve başlıkla uyumlu görünüyor.
Ancak sayfaya yerleştirilen haberin tamamı başlıkla alakası olmayan bir metinden oluşuyor. Belli ki yanlışlıkla başka bir haberin metni kullanılmış. Gazetecilikte bu tür hatalar elbette olur, özellikle zamanla yarışılan anlarda hatalar artar. Ancak dijital teknolojinin ciddi bir zaman tasarrufu sağladığı günümüzde bu basit hatalara artık yer olmaması gerekiyor. Özellikle örneğini verdiğimiz gibi “son dakika” özelliği olmayan bir haberde.
Basılı gazeteler medyada hala daha önemli bir işlevi yerine getiriyor. Gün içinde “Son dakika”, “şok” ve benzeri anonslara TV, internet ve sosyal medya haber bombardımanına maruz kalan okur, basılı gazeteyi eline alınca rahatlayabiliyor ve gözden kaçan haberlere gözatabiliyor.
Okuru basılı gazeteden soğutmamak gerekir.