1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Ev yapımı neşeli içkiler
Ev yapımı neşeli içkiler

Ev yapımı neşeli içkiler

Ev yapımı neşeli içkiler

A+A-

Ulaş Gökçe

En sağlıklı ve lezzetli yemekler evde yapılanlar olduğu gibi en güzel ve sağlıklı içkiler de evde yapılanlardır. Bazı ülkelerde ev şartlarında alkol üretme geleneği var. Ancak alkol üretimi uzmanlık isteyen ciddi bir iş. Latin Amerika’dan Orta Avrupa’ya kadar pek çok ülkede hazır alkolle üretilen ev yapımı meyveli ve otlu içecekler oldukça popüler. Pek çok ülkede güzel restoranlar, barlar ve kafeler kendi ürettikleri içkileri satmayı saygınlık ve ayrıcalık görürler. Bununla birlikte evlerde misafirlere özellikle el yapımı meyveli içkiler sunmak yaygındır.

Nalewka, likör gibi meyveli içkilerin evde üretilmesi hem çok kolay, hem de sağlıklı ve eğlencelidir. Sonuçta ortaya çıkan ise neşeli içkilerdir. Evde meyveli ve otlu içki üretilmesi için göreceli olarak nötr tadı olan, etkileşime açık cin, votka, saf alkol, rom gibi içkiler kullanılır. Ayrıca bu içkilerin %40 olan alkolü meyve ve otların esansını çıkarmaları için gereklidir. %40 ile yapılan ev yapımı içkiler sonuçta azami %30 gibi bir dereceye düşer. Meyvelerin bol kullanılması halinde bu derece daha da düşer. Piyasada satılan saf alkol %96.5 ile %96 arasında bir dereceye sahiptir. Saf, etil, etanol alkolle yapılan içkilere, diğer içkilerde uygulandığından daha fazla su katmak gerekmektedir. Yapacağınız içkide kullanılan şeker ve meyvenin suyu da dikkate alınarak %35’lik bir dereceye ulaşmak için kullandığınız saf alkolün 1.7 katı fazla sıvı kullanmak gerekir. Yani örneğin bir litrelik saf alkole 1.7 litre su (meyvenin suyu, su, şeker) katıldığı zaman derecesi %35’e düşmektedir. Votka ile üretilen içkilere su ve şeker eklenmesi tercihe bağlıdır. Bazı karışımlara şeker yerine, nötr tada sahip incir de eklenebilir. Başlangıç düzeyinde evde içki yapacakların tehlikeden uzak, sağlıklı ve zevkli sonuçlara varması için mayalama tekniklerinden uzak durması gerekmektedir. Yani yapılacak iş sadece meyve ve alkolün karıştırılmasıdır. Bu tür içki yapımında temel prensip meyvenin veya otun alkolde esansını yani özünü, yağlarını bırakacak kadar bekletmektir. Saf alkol dışında ev yapımı içkilerde en fazla votka kullanılır. Kolayca bulunan Absolut, Finlandia ve Cîroc gibi markalar bu iş için idealdir. Rom için Bacardi’nin beyaz renk, Bacardi Superior’u tercih edilebilir. Karışımlar en az bir litrelik, çok temiz, hava almayan kavanozlarda yapılmalı ve ışık görmeyen yerde bekletilmelidir. Hazır olan içkiler tülbentten bir kez geçirilerek filtrelenir ve en az 10 gün, şişelerde dinlendirilir. Bazı ülkelerde içkiler şişelere aktarılmadan, kavanozlarla, meyveler olduğu halde sunulur. Evde meyvelerden yapılan içkilerde, ayrıca hiç şeker katılmasa da, şeker oranı, içeni kolayca alkolün etkisine alacak kadar fazladır. Yani %20 derece meyveli votka, %40 derece saf votkadan daha etkilidir. Bu yüzden evde yapılan içkiler yemek öncesi ve sonrası bir bardak kadar tüketmek daha doğrudur. Şekerin, şerbet haline getirilerek kullanıldığı içkiler likör olur. Ancak likörlerde şekerin fazlalığı yanında meyvenin doğallığının da bastırıldığını bilmek gerekiyor. Bu nedenle yoğun şeker yerine meyve ve otların doğal şekerlerinin ve özlerinin yeterli olduğunu belirtmemiz faydalı olacaktır. Nane, adaçayı ve diğer otlarla üreteceğiniz içkilere fazlaca şeker katmanız gerekecektir. Kullanılacak tüm esmer, organik şekerlerin tavada karamelize edilmesi yararlı olacaktır.

ORGANİK ÜRÜNLER

Meyvenin çeşidine göre kullanım miktarı değişse de genel prensip bir litre içkiye en az yarım kilo meyvedir. Baştan sona ev yapımı içkiler bir deneysel, kişisel tercih ve zevklere bağlıdır. Meyve oranı, meyvelerin karışımı, şeker ve diğer malzemelerin tercihi dene-yanıl yöntemiyle belirlenir. Doğallığın prensip alındığı bu tür içkilerde kullanılan tüm malzemelerin doğal olması da bu işin en güzel yanı olacaktır. Manavlardan alınacak meyveler yanında kuzey ülkelerinde popüler ve votka ve cinden üretilecek içkilerde çok iyi sonuçlar veren böğürtlen, ahududu gibi ürünler sağlayan Super Fresh ürünleri rahatlıkla tercih edilebilir. Super Fresh’in yüksek kalitedeki ürünleri arasında vişneyi de sıralamak mümkün. Evde ot ve meyvelerden üretilen içkilerin bir yıl içinde tüketilmesine dikkat edilmelidir. Tabii eğer yapacağınız içki bir aydan daha fazla sürede bitmezse…

EV YAPIMI İÇKİ TARİFLERİ

Meyvelerin kolayca özlerini alkole bırakmaları için önceden dondurulup kavanozda çözülmelerini sağlayabilirsiniz. Ayrıca meyvelere çok az şeker katıp, bir-iki saat güneşte tutarak bir gün bekletmek de mümkün. Bu işlemden sonra meyvelere alkol eklenir. Hazırlanan içkilerin serin bir yerde en az 2 hafta bekletilmesi gerekmektedir. Tamamen şekersiz veya az şekerli içki karışımlarının daha uzun süre bekletilmesi gerekmektedir. Az şekerli meyveler özlerini daha uzun sürede alkole bırakırlar. Kavanozlardaki karışımlar günde bir kez çalkalanmalıdır. Kullanılacak meyveler iyice yıkanıp kurutulmalıdır. Bazı meyveleri kavanoz içinde ezmekte fayda vardır. Kavanozların altına üretim tarihini, kullandığınız içkinin adını, meyveleri ve ek maddeleri bir kâğıda yazıp bırakmanız faydalı olacaktır. Filtrelenen içkiler, piyasada ucuz fiyatlara satılan şişelere dökülebilir. Arkadaşlarınıza hediye edeceğiniz içkilere güzel birer etiket hazırlamanızı da tavsiye ederim.

Vişneli, Frenk üzümlü, Mürdüm erikli, böğürtlenli, votka ve rom
0.7 litre votka
0.5 kilo hafifçe tavada pişirilen/güneşte bekletilen meyve
Tercihe göre: 1 dal vanilya çubuğu, 0.1 kilo organik şeker, 10 gram zencefil, 1 gram bahar, 1 gram karanfil, 10 gram portakal veya limon kabuğu
Vişne, frenk üzümü, Mürdüm eriği 2 hafta, böğürtlen ve ahududu 6 hafta bekletilmelidir. Böğürtlen ve ahudududa şeker azdır.

Ayva votkası
1 litre vodka
0.7 kilo ayva kesilerek az şekerle 2-3 gün kavanozda bekletilir
0.5 gram zencefil
Karışım 30 gün bekletilmelidir

Çilekli votka
1 litre votka
1 kilo parçalanmış, iki gün kavanozda, az şekerle bekletilmiş çilek
Karışım 14 gün bekletilmelidir

Dut votkası
0.7 litre votka
0.4 kilo siyah, çok pişmiş ama bozulmamış dut

Tavsiye edilen diğer meyveler ve otlar
Armut, alıç, dut, tatlı elma, kavun, zencefil-bal, adaçayı-(yabani) kekik-bal, tutku meyvesi, yaban turpu-bal, nane, şeftali, kayısı ve tüm kuru meyveler.
Limon ve portakaldan yapılan likör için sitemi ziyaret edebilirsiniz: http://gokceulas.livejournal.com/

Bu haber toplam 266365 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 277. Sayısı

Adres Kıbrıs 277. Sayısı