1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Salgın değil, ekmek kavgası
Salgın değil, ekmek kavgası

Salgın değil, ekmek kavgası

14 Aralık’tan bu yana işlerine gidemeyen güneyde çalışan işçiler, dün yaklaşık 150 kişilik bir grupla Meclis’e yürüdü. Yürüyüşleri polis tarafından engellenen işçi ve polis arasında arbede de yaşandı…

A+A-

Devrim DEMİR

Kapanma kararının alındığı 14 Aralık’tan bu yana işlerine gidemeyen güneyde çalışan işçiler, dün yaklaşık 150 kişilik bir grupla Meclis’e yürüdü. Yürüyüşleri polis tarafından engellenen işçi ve polis arasında arbede de yaşandı.

Yaklaşık 150 işçinin katıldığı eylemde, Üsler bölgesinde çalışan işçilere ve Pile’de yaşayan Kıbrıslı Türklere uygulanan prosedürün uygulanmasını talep edildi.

Uygulamaya göre, Pile’de ikamet eden veya Pile’de çalışan kişiler ile BM, AB, İngiliz Üstleri, Ara Bölge, Kayıp Şahıslar ve Barış Gücü çalışanları son 72 saat içinde yapılmış negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmeleri kaydı ile karantinasız olarak ülkeye giriş yapabiliyor. Sabah saatlerinde Kuğulu Park’ta toplanan işçiler, Meclis’e yürümek istedi.

İşçi temsilcileri ile Kuğulu Park’ta kısa bir görüşme yapan Lefkoşa Polis Müdürü Hüseyin Kadir Çete, işçi temsilcilerini Meclis’e yönlendirdi.

Başbakan işçi temsilcileri ile görüşme talebinde bulundu ancak eylem gerçekleşmeyecekse temsilcileri kabul edeceğini Lefkoşa Polis Müdürü aracılığı ile iletti.

 

Kendi aralarında gerginlik yaşadılar…

Sabahın erken saatlerinde Kuğulu Park’ta seslerini duyurmak için toplanan işçiler, Başbakan’ın talebinin doğru olmadığını öne sürerek, temsilciler ile beraber Meclis’e gitmek istedi.

Temsilcileri ile aralarında kısa bir gerginlik yaşayan işçiler, uzlaşı sağladı.

İşçi temsilcisi 3 kişi Başbakan ile görüşmek için gittiği Meclis kapısından içeriye alınmadı.

 

İşçilerin yürüyüşü engellendi, arbede yaşandı…

Kuğulu Park’ta bekleyen işçiler, temsilcileri ile birlikte meclis’e yürümek istedi.

Polis kordonu ile karşı karşıya kalan işçi ve polis ararsında arbede çıktı, fenalaşanlar oldu.  Polis kordonunu aşarak Meclis önüne gelen eylemciler, "Koltuk kavgasından başka bir şey yaptığınız yok" diyerek Hükümet’e isyan etti.

Güneyde kapatılan sektörlere ilişkin önlemler alınırken, kendilerinin hiçbir destek görmediğine işaret eden eylemciler, alınan kapatma kararıyla mağdur edildiklerini ileri sürdü.

Polis eylemcilerin dağılmasını istedi, eylemciler geri adım atmadı tansiyon saatlerce düşmedi.

 

Bazı Milletvekilleri eylemcilere destek verdi…

Polisle yaşanan arbede esnasında fenalaşan bazı eylemciler için ambulans çağrıldı. Kısa sürede Meclis önüne gelen ambulans fenalık geçiren eylemcilere müdahale etti.

Meclis yolunu kapatan polis, eylemcilerin geçişine izin vermedi.

Saatlerce yetkililerden açıklama bekleyen eylemcilerin yanına, TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, CTP Milletvekilleri Salahi Şahiner, Armağan Candan, Sıla Usar İncirli, Erkut Şahali ve Doğuş Derya geldi.


Kararlar sonrası eylem planlarını değiştirecekler…

Sabahın erken saatlerinde Meclis önünde toplanan eylemciler, öğlene kadar Başbakan’dan yanıt bekledi. Sağlık Üst Kurulu kararlarına göre eylem planlarını şekillendireceklerini belirten işçiler, kararların değişmemesi halinde bugün yeniden araçlı eylem yapacaklarını belirttiler.

 

DEV-İŞ Emekli Büro sorumlusu Ali Gülle:

‘Hükümetin sosyal ve insani yanı eksik’

DEV-İŞ Emekli Büro Sorumlusu Ali Gülle, güneyde şuan 3 haftalık bir kapanma olduğunu ancak inşaat sektörünün açık olduğunu ifade etti.

YENİDÜZEN’e konuşan Gülle, işçilerin taleplerinin üç veya bir haftalık PCR test şartı ile gidiş geliş yapmak istediklerini ifade ederek, “Bu insanlar kuzeyde iş bulamadıkları için güneyde çalışıyor. Özel sektörde çalışanlar pamuk ipliğine bağlı. Testlerini haftada bir yaparak işlerine gidip gelsinler. Sosyal devlet yok bu yüzden insanlar isyan içinde. Evlerine ekmek götürmek zorunda olan bu insanların borcu var, sorumlulukları var. Hükümetin sosyal yanı, insani yani eksik kaldı. Bu bağıran insanların acılarına cevap versinler, çözüm bulunmadığı takdirde bu kaos büyüyerek devam edecek. Sağlık en başta geliyor ama sağlıkla beraber ekonomide çöktü. Bu süreçten herkes çok etkilendi.”


İŞÇİLER YENİDÜZEN’E KONUŞTU…. 

Osman Sesli: “Adaletli dengeli bir çözüm isteriz”

Eylemlerinin amacının işlerini kaybetmeme olduğunu ifade eden Osman Sesli, 14 senedir güneyde çalıştığını söyledi.

Aileleri olduğunu ve sağlığı onlarında ilk planda tuttuğunu kaydeden Sesli, “Biz işimize gidip gelmek isteriz. Çözüm bulsunlar, bizimde ailemiz var, sağlığımızı bizde düşünürüz. Biz çalışmazsak evimize ekmek girmiyor. Adaletli dengeli bir çözüm isteriz, orada kalmak evimizden uzakta ne kadar çözüm olur bilmiyorum. Bizi o noktaya getirdiler. Bizim istediğimiz, kontrollü gidip gelmek.”


Gürcan Osmanbuba: “Bu ülkede her şey görmezden geliniyor”

Üç günlük PCR testi uygulaması ile işlerine gidip gelme talebi olduklarını ifade eden Gürcan Osmanbuba, 17 yıldır güneyde yatırımlı işçi olduğunu söyledi.

Şuan güneyin 3 haftalık bir kapanma sürecinde olduğunu anımsatan Osmanbuba, buna rağmen inşaatların açık olduğuna dikkati çekerek, “Biz en kötü ihtimalle 3 günde bir test uygulaması ile işimize gidip gelmek isteriz. En temassız inşaat sektörü, açık tutuyor. Bizim virüs bulaştıracağımızı düşünenler neden yılbaşı gecesi casinoları görmezden geldi. Bunun üzerine de yapılan açıklamalar trajik komik açıklamalardır. İki toplumun arasında ezilen işçilerin yolunu açsınlar açlık sınırı altına geldik ve bizi açlığa mahkûm ettiler. Geçinecek gücümüz kalmadı, bıçak kemiğe dayanmadı, kemiği parçalar. 7 kişinin toplanıp bütün toplumun geleceğine karar vermesi dünyadaki en büyük hatadır. Bilimsel olarak açıklama yapsınlar o zaman tüm yasaklara razı oluruz.”


Soydan Bora Borakan: “Ayrımcılık istemiyoruz”

Güney Kıbrıs’ta Çalışanlar Derneği Genel Sekreteri Soydan Bora Borakan, 10 yıldır güneyde çalıştıklarını söyledi.

Üstlerde çalışan ve Pile köyünde yaşayan Kıbrıslı Türkler için alınan son karaların kendileri içinde geçerli olması talebinde olduklarını ifade eden Borakan, “Son alınan kararlarda üstlerde çalışanlara 3 günlük PCR  testi ile müsaade ettiler Pilede yaşayan Kıbrıslı Türklerde aynı işlem uygulanırken bize neden bu ayrımcılık yapılmakta. Bizim talebimiz, bu sistem bize de uygulanmalı. Başka bir talebimiz yok. Otel karantinası bize uymaz.”


Kudret Azizoğlu: “Ekmek kazanmak isteriz”

Bulaşıcı Üst Kurulu’nun son alınan kararlarında Üsler ve Pile köyünde yaşayanlar için alınan karar ve uygulanan sistemin kendileri için de uygulanmasını istediklerini kaydeden Kudret Azizoğlu, ” 18 yıldır güneyde çalışırım, işimize gitmek isteriz. Uygulanan sistem neyse bizde onu isteriz. Biz güneye geçince sokakta dolaşmıyoruz. İş yerlerimiz denetleniyor, ateşimiz ölçülür, kişilerin çalışma programları var kalabalık çalışmıyoruz. Ekmek kazanmak isteriz. Hakkımızı aramak için buradayız.”

y2-118.jpg

y3-073.jpg

y1-138.jpg

gg-111.jpg

g4-024.jpg

k-016.jpg

g9.jpg

g3-051.jpg

g1-106.jpg

Kıbrıs’ın güneyinde çalışan işçiler eylem yapıyor. İşçiler, Pile köyünde yaşayan Kıbrıslı Türklere ve Üstler bölgesinde yasayan işçilere uygulanan prosedürün uygulanmasını istiyor.

g2-086.jpg

 

Fotoğraflar Burçin Aybars

 

 

Bu haber toplam 4436 defa okunmuştur
İlgili Haberler