FAİZ AFFI TAMAM
Bakanlar Kurulu, kamuoyunda “faiz affı yasası” olarak bilinen, “Borç ilişkilerinden kaynaklanıp tahsili geciken ve/veya tahsil edilemez hale gelen borçların ekonomik iyileştirme kapsamında yeniden yapılandırılması yasa tasarısını bugün g
Bakanlar Kurulu, kamuoyunda “faiz affı yasası” olarak bilinen, “Borç ilişkilerinden kaynaklanıp tahsili geciken ve/veya tahsil edilemez hale gelen borçların ekonomik iyileştirme kapsamında yeniden yapılandırılması yasa tasarısını bugün görüşerek onayladı.
Yasa tasarısına göre, borçlarını peşin olarak ödemeyi talep edenlere indirim sağlanacak; bir plan dahilinde borcunu ödemeyi tercih eden kişilere ise 9 yıl vade uygulanabilecek.
Bakanlar Kurulu’ndan bugün geçen yasa tasarısının yarın Cumhuriyet Meclisi’nde ivediliği istenecek.
Yasa tasarısı uyarınca, 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla, borcunu ödemesi için hakkında yasal takip başlatılmış ve/veya mahkeme hükmü alınmış kişiler veya kefilleri, müracaat etmeleri halinde düzenlenecek ödeme planını imzalayıp bir plan çerçevesinde borçlarını ödeme hakkına sahip olabilecek.
Yasanın amacı, “tüm gerçek veya tüzel kişiler ile bankalar veya kredi sağlayıcıları arasında bulunan borç ilişkilerinden kaynaklanıp, tahsili geciken ve/veya tahsil edilemez hale gelen ve bu sebeple alacaklı tarafından hakkında yasal takip başlatılmış veya mahkeme hükmü alınmış, kredi kartı kullanımından doğan borçlar da dahil, tüm borçları yeniden yapılandırmak” olarak açıklandı.
BAŞVURULAR 30 HAZİRAN 2012’YE KADAR YAPILMALI
Başvuruların, kredi sağlayıcısına veya alacaklı bankaya 30 Haziran 2012 tarihine kadar yazılı olarak şahsen veya yasal vekilleri aracılığıyla yapılması gerekiyor.
Bugün öğleden sonra toplanan Bakanlar Kurulu’nda alınan kararı, basına, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı, Bakanlar Kurulu Sözcüsü Nazım Çavuşoğlu açıkladı.
Çavuşoğlu, uzun zamandan beridir halkı rahatsız eden, belli noktalarda sıkıntıya sokan ve son dönemlerde mazbata olaylarıyla aşırı derecede gündeme gelen bankalarda birikmiş faiz borçları ya da birikmiş kredi borçlarıyla ilgili olarak hükümetten bir beklenti olduğunu söyledi.
Yapılan çalışmaların bir neticeye vardığını ve ortaya çıkan yasa tasarısının bir mutabakat şeklinde olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, tasarının anlaşılmamış ve uzlaşılmamış herhangi bir noktası olmadığını kaydetti.
PEŞİNE İNDİRİM
Borçlunun, yeniden yapılandırma sonrası oluşacak yeni borç bakiyesinin tamamını 30 gün içinde ödemeyi talep etmesi halinde peşin ödeme yapmış sayılacak ve indirim uygulanacak.
Türk Lirası borçlar için yüzde on; döviz cinsinden borçlar için ise yüzde beş indirim yapılacak. Bu durumda, başka faiz yürütülmeden borç ödenmiş ve kapatılmış kabul edilecek.
9 YIL VADE
Borcun peşin olarak ödenmemesi halinde ise, faiz indirimi yapılmış borcun ödenmesi için kişiye 9 yıllık vade tanınacak. Kişi, borcunu eşit taksitlere bölünmüş ve azalan bakiye şeklinde 9 yılı aşmayacak şekilde ödeyebilecek. Borçlar, yılda bir kez her bankanın ya da kredi sağlayıcısının en düşük cari kredi faiz oranını uygulamasıyla yapılandırılacak.
AZAMİ FAİZ ORANI
Azami faiz oranı ise, Merkez Bankası’na endekslenmiş durumda olacak. Yıllık azami faiz oranı, Merkez Bankası’nın açıkladığı dönemsel ticari reeskont faiz oranlarının Türk Lirası borçlarda bir buçuk katını; döviz cinsi borçlarda ise üç katını aşamayacak.
Bankalar herhangi bir hesabı makul bir sebep göstermeksizin 9 aydan fazla bekletip de mahkemeye vermemiş ise, yani hesabı yasal sürece götürmemiş ise, bu durum da yasa ile güvence altına alınıyor. Bu durumda faiz hesaplamaları borç sahiplerinin lehine olacak şekilde yapılacak.
İPOTEKLİ MALLAR…
İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, öte yandan bankaların ipotek aldıkları malların satışını uzun bir süredir beklettiklerine dikkat çekti ve faiz indirimine gidildikten ve hesaplar yeniden yapılandırıldıktan sonra, ilgili kişinin ödeme planına uymaması ya da ödeme yapmaması halinde ipotek satışların yapılmayı planlandığını, bununla ilgili tüzüğün hazırlandığını ve ilerleyen günlerde yürürlüğe gireceğini de söyledi. Çavuşoğlu, finans kurumlarını korumak adına bunun şart olduğunu da vurguladı.
Çavuşoğlu, borç sahiplerinin yasa çıktıktan sonra en erken zamanda yükümlülüklerini yerine getirmek için gelir seviyelerine uygun şekilde borçlarını yapılandırmalarını ve ödemelerini isteyerek, borç sahiplerine gerçekten büyük kolaylıklar sağlandığını vurguladı.
Konuyla ilgili açıklama ya da daha detaylı bilgi isteyen vatandaşların Maliye Bakanlığı, Başbakanlık ya da Bankalar Birliği’nden yardım alabilecekleri de belirtildi.