1. HABERLER

  2. SPOR

  3. “Farkındalık yılı oldu”
 “Farkındalık yılı oldu”

“Farkındalık yılı oldu”

2014 – 2015 futbol sezonunda Dopingle Mücadele Kurulu müsabakalardan toplam 54 numune aldı.

A+A-

YENİDÜZEN Spor Servisi

Geride bıraktığımız futbol sezonunda ilk kez doping kontrolleri uygulaması yapıldı. Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) ile Dopinle Mücadele Kurulu işbirliği ve Spor Dairesi’nin katkıları ile 2014 – 2015 futbol sezonunda 24 Süper Lig maçı, Pepsi Kıbrıs Kupası yarı finalleri ve finalinde toplamda 54 adet numune alındı. Konu ile ilgili olarak sezonu değerlendiren Dopingle Mücadele Kurulu Başkanı Doç. Dr. Cevdet Tınazı, sezonun futbol kamuoyu için farkındalık yılı olduğunu belirtti.

Tınazcı: “Ciddi anlamda futbolcularda farkındalık yarattı”
Sezonun ilk haftasının ardından kontrollere başladıklarını belirten Dopingle Mücadele Kurulu Başkanı Doç. Dr. Cevdet Tınazcı, kurul üyeleri Ahmet Pehlivan ve Ömer Yalçıner ile müsabakalarda kontrolleri yaptıklarını belirtti. Her hafta kura ile belirlenen bir karşılaşmada her iki takımdan yine kura ile belirledikleri birer futbolcudan numuneler aldıklarını dile getiren Tınazcı, kontrollerin olumlu sonuçlar verdiğini ve futbolcularda ciddi anlamda farkındalık yarattığını söyledi.

“Şans eseri aynı futbolcular denk geldi, tepkiler oldu”
Bir kısım futbolcunun tepkilerinin de olduğunu aktaran Tınazcı, doping kontolünün yapılmasına serzenişte bulunanlar olduğunu sözlerine ekledi. Bazı haftalarda üst üste aynı futbolcuların denk geldiğini, hatta şans eseri iki takımdan da aynı futbolcuların kurada çıktığını söyleyen Tınazcı, bununla beraber futbolcuların kendilerine kasıt arandığı gibi tepkileri olduğunu ve numune vermek istemediklerini belirtti. Yaptıkları açıklama ile antrenör ve futbolcuların bu tepkilerden vazgeçtiğini söyleyen Tınazcı “Tepkilerin olması doğal. Onlar da altyapı ve bakış açısı olarak henüz hazır değiller. En önemlisi bilgi noksanlığı var” dedi.

“Bilgilendirebiliriz dedik ama...”
Gerek sezon öncesi yapılan bilgilendirme toplantısında gerekse sezon içerisinde kulüplere konu ile ilgili olarak bilgi vermeye hazır olduklarını belirttiklerini söyleyen Tınazcı, birkaç kulübün buna sıcak baktığını ancak gerçekleşmediğini söyledi. Tınazcı önümüzdeki sezon için Spor Dairesi’ne aynı girişimi yapacaklarını belirtti. Olumlu yanıt almaları halinde ağustos ayı itibarı ile çalışmalara başlayarak tüm kulüplere geçtiğimiz sezonun raporunu sunacaklarını ve yine bilgilendirme toplantısı talebinde bulunacaklarını sözlerine ekledi.

“Numune ücretleri arttı, sıkıntı yaşadık”
Bir sezon boyunca kontrollerin yapılabilmesi için ayrılan bütçenin biraz aşıldığını aktaran Tınazcı, Süper Lig’in yanı sıra kupa yarı final ve final maçlarının kontrollere eklendiğini, ayrıca 1 Ocak tarihinden itibaren Romanya’nın Bükreş şehrinde bulunan laboratuvarlarda numune başına alınan ücretin 120 eurodan 200 euroya çıktığını belirtti. Bunun üzerine önce KTFF’ye ve Spor Dairesi’ne bilgi verdiklerini ve katkıya ihtiyaçları olduğunu aktaran Tınacı, Spor Dairesi’nin yaptığı ek katkı ile açığı kapattıklarını dile getirdi.

58 bin TL’lik bütçe
Kendilerine yapılan katkının 58 bin TL olduğunu, bunu 380 TL gibi bir rakamla aştıklarını aktaran Tınazcı, aşılan miktarın KTFF tarafından karşılandığını dile getirdi. Önceden bütçelerini hazırladıkları için sıkıntı yaşamadıklarını, bir tek numune fiyatlarındaki artışın kendilerini sıkıntıya soktuğunu söyleyen Tınazcı, numunelerin Romanya’ya götürülmesindeki ulaşım ücreti ve konaklamanın ciddi anlamda külfet olduğunu belirtti. Kendilerinin 2-3 ay içerisinde Ankara’daki bir laboratuvarın aktif olacağı bilgisini aldıklarını, bunun da maddi yönden kendileri için iyi olabileceğini sözlerine ekledi.

“Analitik bulgu yok”
Sezon içerisinde her hafta 1 karşılaşmadan 2 numune aldıklarını, gecikmeden dolayı ilk hafta alamadıklarını, ayrıca kupa yarı finalleri ve finallerden numune alımı istenince ligde bazı haftalarda aksama olduğunu söyleyen Tınazcı, 24 lig maçı, 2 yarı final maçı ve 1 final maçı ile birlikte 54 adet numune alındığını söyledi. Alınan numunelerde herhangi analitik bir bulguya rastlanmadığını söyleyen Tınazcı, spor kamuoyunda yer alan kulüplerin ve federasyonların bilgilendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

“İlaçlarda bile yasaklı madde olabilir”
Doping amaçlı kullanılan maddelerden ayrı olarak tedavi için alınan ilaç veya şuruplarda bile yasaklı madde olabileceğini belirten Tınazcı, bundan dolayı bilgilendirmenin önemine dikkat çekti. Tınazcı ayrıca sezon içerisinde Musa Oytun’un kendileri ile birlikte kontrollere katıldığını, ilerisi için kurulun üye yetiştirme gibi bir çalışmanın da içerisinde oldukları için memnun olduklarını sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 1535 defa okunmuştur