1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. 'FASIL 79 GÜNCELLENSİN'
FASIL 79 GÜNCELLENSİN

'FASIL 79 GÜNCELLENSİN'

Gazeteciler Birliği Yönetim Kurulu, İçişleri Bakanı Çavuşoğlu’nu ziyaret ederek, Basın Yasası’na yönelik görüşlerini sundu.

A+A-

 

 

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Yönetim Kurulu, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nu ziyaret ederek, bakanlığın talebi üzerine Basın Yasası’na yönelik görüşlerini sundu.

 

“Fasıl 79 Basın Yasası’na Dair Görüşler” başlığı altında yazılı bir çalışma yapan Gazeteciler Birliği, bakanlığın dikkatine getirmek istediği konuları “Avrupa Birliği’nde ‘basın özgürlüğü’ ve Müktesebat”, “Özgür Basın Beyannamesi”, “Bağımsız ve Çoğulcu Medyanın İleri Götürülmesi UN/UNESCO Semineri (bildiri)” ve “Medya Okur - Yazarlığı” başlıkları altında topladı.

 

MUTLUYAKALI

 

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Cenk Mutluyakalı, bakanlıktan gelen AB uyum yasaları çerçevesindeki talep doğrultusunda yaptıkları çalışmada, AB içerisinde basın yasası olmamasına rağmen bazı ülkelerin Kopenhag kriterlerinde belirlenen “temel insan hakları ve demokratik kriterler” başlığı altında “ifade özgürlüğü ve basın” adı altında bu maddeleri uyguladığını söyledi.

 

Basınla ilgili düzenlemelerde özellikle Maastricht Anlaşması’na dikkat çekildiğini kaydeden Mutkluyakalı, herkesin kendi düşüncesini özgürce düşünme ve kendini ifade etme hakkına sahip olduğunu, bu hakkın sınırlara bağlı kalmaksızın müdahalesiz görüş sahibi olma, herhangi bir medya aracıyla bilgi arama alma ve yayma hakkını da içerdiğini ifade etti.

 

Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu’nun 10. Maddesi’ne de işaret eden Mutluyakalı, bu özgürlüğün “Kamu otoritesinin müdahalesi olmadan gerçekleşmesi” maddesinin dikkati çektiğini ve AB’ye uyum çerçevesinde güncellenecek yasanın buna da vurgu yapması gerektiğini söyledi.

 

ÇAVUŞOĞLU

 

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, basın çevreleri ve tüm ilişkisi olan kesimlerin fikrini alarak ilkel durumda kalmış basın yasasının güncellenmesinin Avrupalı vizyona sahip hükümetin amaçlarından birisi olduğunu bildirdi.

 

Kamu otoritesinin müdahalesinin veya böyle bir niyetin bulunmadığını kaydeden Çavuşoğlu “Buna karşın ifade özgürlüğü herkese çamur atmak özgürlüğü değildir” dedi.

 

Avrupa’da da ifade özgürlüğü bulunduğunu, fakat bunun düşünce ile sınırlı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, bu ülkelerde “dayanaksız şekilde isteyenin istediğine çamur atamadığını, diğer insanların özgürlüğünü elinden alamadığını” ifade etti.

 

Bütün sivil toplum örgütleri ve bu işe emek veren kişilerle işbirliği yapıp, bakanlık hukukçularıyla ortaya güzel bir yasa çıkarmak istediklerini söyleyen Çavuşoğlu, böylelikle KKTC’nin aydınlığa giden yolunda katkı yapmak istediklerini sözlerine ekledi.

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1227 defa okunmuştur