1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Federal Çözüm için Zeytin Dalı
Federal Çözüm için Zeytin Dalı

Federal Çözüm için Zeytin Dalı

Federal Çözüm için Zeytin Dalı

A+A-

Feminist Atölye
[email protected]


Kıbrıs’ı yurt bilen insanları yıllardır etnik kimliği, doğum yeri veya siyasi görüşü dolayısıyla kategorilere ayıran statükocu zihniyet yeniden iş başında. İnsanların ekmeğini şantaj aracı olarak kullanan, oturdukları koltuklardan bir türlü kalkamayıp bulundukları mevkilerle halkı baskı altına alan, vatan – millet – sakarya anlayışı ile adadaki bölünmüşlüğü kalıcı hâle getirmeye çalışanları değiştirmeye kararlıyız.
  Kıbrıs’taki siyasi bölünmüşlüğün son bulması, yurdumuzu etnik, dini, milli, militarist ve cinsiyetçi bir şekilde ayıran faşizan zihniyetlere karşı iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayanan federal çözüm getirmek için Feminist Atölye (FEMA) aktivistleri olarak, oyumuz Mustafa Akıncı’ya.
 

-------------------------------------

Mağusa'daki KİHEP Grubunun Ardından

FEMA olarak 2010 yılından beridir yürüttüğümüz KİHEP (Kadının Insan Hakları Eğitim Programı) atölyelerimizden bir tanesini daha tamamladık. 29 Kasım 2014- 21 Mart 2015 tarihleri arasında Mağusa'da yürüttügümüz 6. KİHEP Grubu, dolu dizgin geçen 4 ay sonucunda geçtiğimiz hafta sertifikalarını aldı. Bu haftaki sayfamizda, KIHEP katılımcılarının eğitim hakkındaki görüşlerini sizlerle paylaşmak istedik.

Hafize Huz: KİHEP eğitiminin ilk günü farklı meslek, farklı yaş grubu, farklı inanç ve yetiştiriliş...Bu kadar farklılığın nasıl ortak bir sesi olacağını düşünmeden edmedim. Konuştukça, paylaştıkça ortada hiçbir farklılık kalmadı. Aynı sorunları konuşuyorduk... Nerede nasıl yaşıyor olursak olalım, ekonomik statümüz, eğitim durumumuz ne olursa olsun 'KADIN' doğmanın insani yaşam sürdürme olanağının önüne geçtiğini gördüm. Sorunlarımız vardı, hem de normalleştirip günlük hayatımızın rutini haline getirdiğimiz. Kadınlığımıza susamış ve öyelece eli kolu bağlı izlemişiz... Değişmesi gereken yanlışları sezinliyordum ama neydi bilemiyordum. Eğitimin başında kendimi görmekten korkmuş ve utanmıştım. Ayıplarla kayettiğim zamanımı 'toplum ne der' baskısı altında ezip bıraktığımı farketmem acı oldu.
KİHEP eğitimi süresince farkına vararak, bilinçlenerek birçok kez kendimle yüzleştim. Sonunda yalnışlarımı cesaretle kabul ettim. Kadın olmanın onuru gururu ve mutluluğuyla egitimimi tamamladım. Bu sadece yolun başında atılmış güvenilir bir adım oldu benim için... KİHEP  ve yönlendiricisi ve FEMA aktivisti Fezel Nizam'a bu yolda bana fedekarca ışık tutup, destek olduğu için teşekürü borç bilirim.

Derya Ekensoy: Bu program sırasında, kendimle ve çevreyle ilgili farkındalığım gelişti. Kendime olan güvenim arttı. Değerli arkadaşlar edindim. Bilmediğim, farkında olmadığım haklarımı öğrendim. Gelecekte bilgilendiğim konularla ilgili bir durumla karşılaştığımda artık ne yapacağımı, nasıl davranmam gerektiğini  biliyorum. Programın sonunda ise MAKAMER'e aktif katılmaya başladım. 
Elhamiye Tankı: KİHEP’e başlamadan önce şöyle düşünmüştüm: 'Biz haklarımızı  bilmiyor muyuz? Gidip de ne yapacağım.. Boşa zaman kaybı’’ gibi  sorular kafamda geçip duruyordu… Eğitim başladı, bir iki hafta sonra ne kadar yanıldığmı anladım… Eğitimler o kadar verimli geçiyordu ki 4 saat süre nasıl geçip bitiyordu anlamıyordum… Eğitim süresince bildiğim birçok şeyin kalıplaşmış,  bilinçsiz bir şekilde öğretilmiş olduğnu fark ettim.. Her eğitimde zaman zaman düşündük, zaman zaman oyunlar oynayıp gülüp eğlendik..Yönlendiricimiz herkesle çok iyi iletişim kurup bizleri çok iyi yönlendirdi…. Sosyal ve hukuksal haklarmı öğrenmenin yanında, toplumumda hüküm süren aterkil yapının içinde kadın olarak güçlü ve ne istediğini bilen, bunun arkasında korkusuzca durabilen bir kadın olmayı öğrendim… Kadınların dayanışmasından büyük güç doğabildiğne yürekten inandım…
KİHEP sayesinde bir çok kadınla tanışıp onların yaşanmışlıklarını ve deneyimlerini paylaşıp dinlemek, bir yürek olmayı hissetmek bugüne kadar yaşadığım hiçbir deneyime benzemediğini öğrendim… Iyi ki KİHEP'e katılmışım, iyi ki Fezel gibi bir eğiticimiz olmuş, iyi ki bu eğitimdeki güzel kadınlarla tanışmışım…

Hiybeti Kadı: Aldığım bu eğitimden sonra hayata bakış açım değişti. Şimdiye kadar bilip farkında olduğum düşunceleri bu eğitim sayesinde, daha bilinçli bir şekilde korkusuzca dışa vurmama yardımcı oldu. Beni cesaretlendirdi. Bize verdiği eğitimden dolayı Fezel Nizam'a çok teşekkür ederim.

Aygen Refikoğlu: KİHEP eğitiminde farkında olmadıklarımızı fark etmeyi, farkında olup da dile getiremediklerimizi dile getirmeyi deneyimledim. Yani bu eğitimle kendimizde farkındalık yarattık diyebilirim. Bu eğitime başlamadan önce insanlarla iletişim konusunda iyi değildim aslında. Evden işe, işten eve hayatım akıp gidiyordu .Eğtimin başlamasıyla hafta içi olmasa da Cumartesi günleri bu eğitime katılmakla kendime zaman ayırıyordum. Bundan da çok mutluluk duyuyordum.Şu anda bir sivil toplum örgütünde görev yapmaktayım. Ve bundan da zevk alıyorum. Bu eğitimde erkek düşmanlığı aşılanmıyor. Sadece kadınlar ve erkeklerin eşit haklara sahip olabilmesi için neler yapılması gerektiğini, var olan tabuların yıkılması için neler yapmamız gerektiğini, kadınların iş hayatında ve evdeki sorunları ve çözümleri, insanlarla iletişim, cinsellik, şiddet vb gibi konuların işlendiğini vurgulamak isterim. Sonuç olarak bu eğitimi alan bir kadın olarak ben, kadın erkek ayırımının yapılmamasın, birey  olarak düşünülüp ona göre davranılmasını istiyorum.
Serap Akalınlar: Çocukluğum ve gençliğim tutucu bir çevrede geçmiş, cinselliğin kesinlikle konuşulması bile ayıp sayılan bir toplumda büyümüş birisi olarak elbette bunların izini davranışlarıma ve yaşantıma yansıttım. Eğitimden önce herşeyin farkında olmama rağmen serbest olarak düşüncelerimi dışarı aktarmıyordum. Hak etmediğim davranışları bile bile karşılık vermeden içime atıyordum. Eğitimden sonra bu değişti mi? Evet. Daha rahatım, daha çok kendimi güveniyorum ve daha çok istediğimi yapıyorum. Eğitimde gerekli konular işlenirken her defasında o hafta içinde; sosyal yaşantımızda, çevremizde, kadınlarla ve konumuzla ilgili olaylar varsa onları yorumladık. Kendi aramızda gruplar oluşturarak sunumlar yaptık. Ayrıca Fezel arkadaşımız çok özverili bir şekilde bizi sıkmadan, incitmeden konuları işlerken hepimizin konuşarak eğitime katılmasını sağladı. Bu eğitimi bize sağladığı için FEMA'ya ve Fezel'e çok teşekkür ederim. KİHEP grup arkadaşlarımla bağlantımı koparmayıp daha sonra da görüşeceğimizi biliyorum.


Toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinin ve kadın örgütlenmesinin çok önemli yapı taşlarından biri olan KİHEP' e katılmak isterseniz bize ulaşın.
Tel: 0533 862 50 69 / 0548 862 77 57

Bu haber toplam 2135 defa okunmuştur
Gaile 315. Sayısı

Gaile 315. Sayısı