‘FEDERASYON, EN İYİ YOL’
Farklı politik görüşten Kıbrıslı Rumların oluşturduğu Omada Kypros – Kıbrıs Takımı’nın kurucularından Kriton Dionysiou YENİDÜZEN’e konuştu, Kıbrıslı Rumlara çözümün faydalarını ve çözüm modeli olarak “federasyonun en iyi yol” olduğunu anlatmayı amaçladıkl
• “Hem iç, hem de dış ortam olumlu. Federasyon üzerinde anlaşılabilecek ortak model. Tarihte yaşananlar nedeniyle korkular ve endişeler var ama artık Kıbrıslılar kalıcı barış, demokrasi, çok kültürlülük ve refah olan yeni bir döneme girmek istiyor. Biz de bu bakış açısı desteklenmeli ve hepimizin hayal ettiği Kıbrıs’a bizi götürmeli diye düşündük”
• “Sıradan insanlara çözümün sağlayacağı yararları ve federasyonun ne olduğunu anlatıyoruz. Müzakerelerin sorumluluğu iki liderde ve siyasi liderlikte, ancak barış sürecinin sıradan vatandaş için daha anlaşılır olmasını sağlamayı amaçlıyoruz”
• “Değişik kesimlerden, sadece Kıbrıslı Rumlardan oluşan bir grubun federasyonun ne olduğunu anlatmasının ve bu konuda bir vizyon oluşturmasının daha etkili olacağına inanıyoruz. Bunu kesinlikle milliyetçi bir bakışla yapmıyoruz, Kıbrıs Rum toplumunun çözümü anlama ve kabul etme noktasında sıkıntısı var. Bu noktada sadece Kıbrıslı Rumların olmasının takıma güven duymaları açısından daha iyi olacağını düşünüyoruz”
• “Kıbrıs Rum tarafında ilk defa AKEL, DISY, DİKO, EDEK, Ekologlar ve sivil toplumdan insanlar ortak bir amaç için bir araya geldi. Takımımız Rum toplumunun küçük bir modeli gibi. Hepimizin ortak bir vizyonu var, birleşik Federal Kıbrıs”
Ödül AŞIK ÜLKER
Kıbrıslı Rumlara çözümün faydalarını ve çözüm modeli olarak federasyonun en iyi yol olduğunu anlatmayı amaçlayan Omada Kypros – Kıbrıs Takımı adlı think-tank kuruluşunun kurucularından Kriton Dionysiou, farklı meslek gruplarından ve politik görüşten insanların bir araya geldiğini ve adanın federal bir yapıda yeniden birleşmesi noktasında hemfikir olduklarını söyledi.
Omada Kypros – Kıbrıs Takımı’nın 42 kurucu üyesinden biri olan 22 yaşındaki Dionysiou, hem çözüm çabalarına destek olmayı, hem de Rum toplumuna federasyonu anlatmayı amaçladıklarını söyledi.
Dionysiou, “Kıbrıs Rum tarafında ilk defa AKEL, DISY, DİKO, EDEK, Ekologlar ve sivil toplumdan insanlar ortak bir amaç için bir araya geldi. Takımımız Rum toplumunun küçük bir modeli gibi. Hepimizin ortak bir vizyonu var, birleşik Federal Kıbrıs” dedi.
“Liderlerin kararlılığı ve istekliliği bizi cesaretlendirdi”
• Soru: Bir araya gelmeye ve bu tarz bir grup kurmaya nasıl karar verdiniz?
• Dionysiou: Kıbrıs sorununu çözmek için yeni bir girişim var. Ülkemizin federal cumhuriyet altında yeniden birleşmesi için umut var. İki lider, büyük siyasi partiler, iki toplumun büyük çoğunluğu bu vizyonu paylaşıyor. Hem iç, hem de dış ortam olumlu. Federasyon üzerinde anlaşılabilecek ortak model. Tarihte yaşananlar nedeniyle korkular ve endişeler var ama artık Kıbrıslılar kalıcı barış, demokrasi, çok kültürlülük ve refah olan yeni bir döneme girmek istiyor. Biz de bu bakış açısı desteklenmeli ve hepimizin hayal ettiği Kıbrıs’a bizi götürmeli diye düşündük.
Fikirler ortaya atmak ve çözümün nasıl işleyeceğine dair görüşleri ortaya koymak için Kıbrıslı Rumlardan oluşan bir grup oluşturma ihtiyacı vardı. Bildiğiniz gibi biz Annan Planı’nda “hayır” demiştik. İnanıyorum ki değişik kesimlerden, değişik politik düşünceden, ideolojiden insanın bir araya gelip, değişik görüşleri ve fikirleri harmanlayarak müzakere heyetlerine, Anastasiades ve Akıncı’ya çözüme ulaşmada yardımcı olması yararlı olur. Liderlerin kararlılığı ve istekliliği bizi cesaretlendirdi.
• Soru: Neden şimdi?
• Dionysiou: Çok kritik bir noktadayız. Akıncı’nın seçilmesi gerçekten çok olumlu bir gelişme oldu ve bununla birlikte Kıbrıs Rum toplumunda Anastasiades’in liderliği de çok önemli. Artık sorunu çözme zamanıdır.
“Takımımız Kıbrıs”
• Soru: Omada Kypros-Kıbrıs Takımı ismi nasıl ortaya çıktı?
• Dionysiou: Kıbrıs’ı takımımız olarak görüyoruz. Liderimiz yok, hiyerarşik bir yapımız yok. Biz bir grup yetişkin insanız, akademisyen, öğrenci veya sivil toplum örgüt temsilcileri var. Kısacası takımımız Kıbrıs.
• Soru: Ambleminizdeki OK ne anlama geliyor, neye OK-tamam?
• Dionysiou: Yunanca isimde yani Omada Kypros’ta ilk harfleri alınca OK oluyor. Liderlere ilerlemeleri ve Kıbrıs sorununu çözmeleri için OK.
• Soru: Müzakerelerdeki gidişatı nasıl görüyorsunuz?
• Dionysiou: Çok iyi. Eylül, Ekim gibi somut bazı açıklamalar, sonuçlar bekliyoruz. Ardından da yakın zamanda referandum olmasını.
“Barış sürecini desteklemek istiyoruz”
• Soru: Liderlere ve müzakere heyetlerine yardımcı olmaktan bahsettiniz. Kıbrıs Rum toplumuna da onları çözüme yaklaştırmak için bazı fikirleri sunmayı amaçlıyorsunuz sanırım...
• Dionysiou: Bazı anketler yapacağız, toplumun korkuları nedir, müzakerelerden beklentileri nedir, çözümden sonrası için beklentileri nedir gibi... Barış sürecini desteklemek istiyoruz.
Halihazırda bizim değil ama başka organizasyonların yaptığı anketlerde olumlu sonuçlar olduğunu görüyoruz. Ortam 2004 ve sonrasına göre çok farklı. Olası bir çözümde Kıbrıs Kıbrıslılar için olmalı.
• Soru: Ne tür aktiviteler yapıyorsunuz?
• Dionysiou: Bir internet sayfası www.omadakypros.eu ve bir facebook sayfası oluşturduk. Bir çeşit think tank, düşünce kuruluşuyuz. Medya aracılığıyla insanlara ulaşmaya çalışıyoruz. Sıradan insanlara çözümün sağlayacağı yararları ve federasyonun ne olduğunu anlatıyoruz. Müzakerelerin sorumluluğu iki liderde ve siyasi liderlikte, ancak barış sürecinin sıradan vatandaş için daha anlaşılır olmasını sağlamayı amaçlıyoruz.
Neden sadece Kıbrıslı Rumlar?
• Soru: Kısacası Kıbrıslı Rumların Annan Planı’yla ilgili sınıfta kaldığını, yeterince tartışmadığını düşünüyorsunuz ve şimdi ev ödevinizi yapıyorsunuz?
• Dionysiou: Evet, bunları yapma amacımız bu. Değişik kesimlerden, sadece Kıbrıslı Rumlardan oluşan bir grubun federasyonun ne olduğunu anlatmasının ve bu konuda bir vizyon oluşturmasının daha etkili olacağına inanıyoruz. Bunu kesinlikle milliyetçi bir bakışla yapmıyoruz, Kıbrıs Rum toplumunun çözümü anlama ve kabul etme noktasında sıkıntısı var. Bu noktada sadece Kıbrıslı Rumların olmasının takıma güven duymaları açısından daha iyi olacağını düşünüyoruz.
Bir ilk...
• Soru: Grupta Kıbrıslı Türklerin olmasının bir dezavantaj olağacağını mı düşünüyorsunuz?
• Dionysiou: İki toplumlu pek çok platform var. Ben ve Kıbrıs Takımı’nın pek çok üyesi iki toplumlu inisiyatiflerin, grupların üyesi. İki toplumlu olması Kıbrıs Takımı’nın bazı kesimlere ulaşması açısından zorluklara neden olabilir. Kıbrıs Rum tarafında ilk defa AKEL, DISY, DİKO, EDEK, Ekologlar ve sivil toplumdan insanlar ortak bir amaç için bir araya geldi. Takımımız Rum toplumunun küçük bir modeli gibi. Hepimizin ortak bir vizyonu var, birleşik Federal Kıbrıs.
• Soru: Web sayfanızda İngilizce ya da Türkçe hiçbir şey yok. Sayfayı bu konuda geliştirmeyi düşünüyor musunuz?
• Dionysiou: Bazı şeyleri İngilizce’ye çevirmeyi düşünüyoruz. Yanlış anlaşılmak istemeyiz. Biz çözüm yanlısıyız, birleşik federal bir Kıbrıs’a inanıyoruz. Kıbrıslı Türkleri, Maronitler, Ermenileri kardeşimiz gibi görüyoruz, paylaşabileceğimiz ortak bir adamız var ama biz bu harekette Kıbrıslı Rumları hedef alıyoruz. Bu yüzden sayfa Yunanca.
• Soru: Eğer çözüm olacaksa bir aşamada iki toplumdan insanların bir araya gelmesi gerekecek. İki toplumun da endişeleri, korkuları var. Bunları paylaşmak da etkili olmaz mı?
• Dionysiou: Biz düşünce kuruluşu olarak çalışıyoruz. Ama bu da iyi bir fikir ve bunu takımda tartışabiliriz. Neden olmasın?