"Federasyon içinde iki devleti kast ettim"
Başpiskopos Hrisostomos, her ne kadar kendi pozisyonu üniter devlet olsa da, Sen Sinod Meclisi’nin pozisyonunun federasyon çözümü olduğunu vurguladı.
İki devlet çözümünü tercih ettiği şeklindeki dünkü açıklamalarıyla ilgili bugün yeni açıklamalarda bulunan Başpiskopos Hrisostomos, her ne kadar kendi pozisyonu üniter devlet olsa da, Sen Sinod Meclisi’nin pozisyonunun federasyon çözümü olduğunu vurguladı.
Başpiskopos Hrisostomos, dün ortaokul ve lise öğrencilerine kast ettiği şeyin, federasyon içinde iki devlet çözümü olduğunun altını çizdi. Buna paralel olarak Başpiskopos, RİK’e yaptığı açıklamada pek çok kez çözümsüzlüğün herhangi bir çözümden daha iyi olabileceğini belirtti.
Son olarak, dün öğrencilere yönelik yaptığı açıklamaların, yanlış yorumlandığını belirtti.
Öte yandan Başpiskopos Hrisostomos'un sözleri ile ilgili tepkiler gecikmedi.
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, AKEL-Sol-Yeni Güçler Meclis Grubu Sözcüsü Yorgos Lukaidis ve Cumhurbaşkanı Adayı Stavros Malas'ın açıklamaları sırasıyla şöyle:
Kiprianu: Başpiskopos Kıbrıs’ın Bir Kısmını Satmaya Hazır
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Başpiskopos Hrisostomos’un Kıbrıs’ta iki devletli çözüm hakkındaki sözlerini çok tehlikeli olarak niteledi. Başpiskopos hakkında “en kötüsü de kendisini bizden daha fazla yurtsever olarak sunması” diyen Kiprianu, Başpiskopos’un Kıbrıs’ın bir kısmını büyük kolaylıkla satmaya hazır olduğunu söyledi. Başpiskopos’un sözleri hakkında üzüntüsünü ifade eden Andros Kiprianu, “daima bizim hedefimiz Kıbrıs’ın yeniden birleşmesiydi ve bugün de bu olmaya devam etmektedir. Hedefimiz Kıbrıslırumların, Kıbrıslıtürklerin, Maronitlerin, Ermenilerin ve Latinlerin ortak vatanımızda barış, güvenlik ve istikrar koşullarında birlikte yaşamalarının yolunun bulunmasıdır” diye konuştu.
“Kimilerinin bu gerçekliği anlayamamaları onları tehlikeli ve yıkıcı görüşler öne sürmeye itmektedir ve bu görüşler eğer benimsenirse çok korkarım ki Kıbrıs toplumunda ve Kıbrıs’ta dev sorunlara yol açacaktır” diyen AKEL Genel Sekreteri, Başpiskopos’un çok tehlikeli olarak nitelediği görüşleri hakkında bütün siyasal partileri görüşlerini net bir şekilde ortaya koymaya çağırdı.
Diğer partilerin susmaya devam ettikleri tek konunun bu olmadığını görmekten duyduğu üzüntüyü dile getiren Kiprianu, iki Cumhurbaşkanı adayının seçim bürolarının ELAM’la temasa geçerek iktidar uğruna seçim işbirliği talebinde bulunduklarını hatırlatarak, Stavros Malas’ın böyle bir şeyin şakasının dahi yapılması ihtimalinin olmadığını net bir şekilde ortaya koyduğunu ve Sayın Lillikas’ın da kendi seçim bürosunun böylesi bir temasta bulunmadığını açıkladığını söyledi.
AKEL Genel Sekreteri “geriye iki seçim bürosu kalıyor, Sn. Anastasiadis’in ve Sn. Papadopulos’un seçim büroları. ELAM Başkanı Hristos Hristu’nun bu somut konu hakkında tutumlarını ortaya koymayanların korkak olduklarını söyleyerek onları tahrik etmesine rağmen, onların bir şey dediklerini duymadık” dedi.
Andros Kiprianu, Sn. Şizopulos’un bir televizyon programında söylediklerini hatırlatarak, Nikolas Papadopulos’un Kıbrıs sorununun çözüm çerçevesi olarak iki bölgeli, iki toplumlu federasyonu kabul edip etmediği sorusuna hala daha net bir cevap vermemiş olduğunu kaydetti. Kiprianu “Benim görüşüm çok iyi biliniyor demek kolay, madem biliniyor neden çıkıp söylemiyor?” dedikten sonra herkesi bu konuda net bir biçimde tutumunu ortaya koymaya çağırdı.
Kiprianu, Kıbrıs halkının gerçekten kimi seçeceğini bilmesi için seçimler öncesinde kimin ne dediğini net bir şekilde duymak istediğini söyledi.
Başpiskopos’un İki Devletli Çözümü Öneren Sözlerine Yazıklar Olsun!
AKEL-Sol-Yeni Güçler Meclis Grubu Sözcüsü Yorgos Lukaidis’in Yazılı Açıklaması
Başpiskopos’un iki devletli çözümden yana açıklamalarından duyduğumuz derin üzüntüyü ifade ederiz. Başpiskopos II. Hrisostomos işgal altındaki topraklarımızın nihai teslimini, istila ve işgalin oldubittilerinin meşrulaştırılmasını tercih ediyor. Türkiye’nin B planının benimsenmesini öneriyor. Yazıklar olsun! Bu, federasyon karşıtı bozguncu politikanın götürdüğü trajik noktadır. Yıllardır Başpiskoposu destekleyenlerin ve onun tarafından desteklenenlerin tümü ülkeyi nereye getirdiklerini düşünsünler.
Malas: Federasyona Karşı Olanlar Yeniden Birleşmenin Mezar Kazıcılarıdır
Başpiskopos’un Sözleri Hakkında Cumhurbaşkanı Adayı Stavros Malas’ın Açıklaması
Başpiskopos’un iki devletli çözümü tercih ettiğini söylediği dünkü sözleri nedeniyle net bir mesaj göndermemiz yükümlülüğümüzdür:
Şimdiden kendisini suçlarından arındırılmış gösteren ve işgalin gerçekliklerini güçlendiren Türkiye’ye Kıbrısrum toplumundan gerekçe sunan seslerin duyulması akıl almazdır. İşgal altındaki bölgede bir kesimin de dile getirdiği böylesi görüşler taksim fikriyle flört edenler dışında hiç kimseye hizmet etmez.
Ulusal Konsey’in oybirliğiyle aldığı kararlar temelinde ve üzerinde anlaşmaya varılmış olan iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çerçevesinden uzaklaşmak, çifte dillilik, önkoşullar öne sürme mantığı ve Kıbrıslırumların bilinçlerini zehirleyen retoriğin kullanılması halkımızın, ülkemizin ve gelecek neslin aleyhinedir. Bunun için diğer Cumhurbaşkanı adaylarını Başpiskopos’un beyanları hakkında görüşlerini açık bir biçimde ortaya koymaya çağırıyorum.
Kıbrıs’ı kurtarmak ve yeniden birleştirmek için tek gerçekleştirilebilir çözümü teşkil eden federasyona karşı çıkan her ses neslimizi yeniden birleşmenin mezar kazıcısı haline getirme tehlikesini taşır.
Ne söylemişti?
Başpiskoposu Hrisostomos, Kıbrıs'ta federal çözüm yerine "yerleşiklerin gitmesi ve Türkiye'nin kontrolünün sonlanması" şartıyla iki devlet çözümüne gidilmesinin daha fazla tercih edilebileceğini söylemişti.
Kıbrıs Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos Kıbrıs’ta "iki ayrı devlet çözümü" tercih edildiğini söyleyerek, bunu da "Kıbrıs'ın kuzeyinin Türkiye'nin sütünden kesilmesi ve tüm yerleşiklerin geri dönmesi" şartına bağlamıştı
Alithia’nın haberine göre, II. Hrisostomos’un, “Reaction” isimli sivil toplum örgütü ve Kıbrıs Bankası'nın işbirliğinde düzenlenen “8’inci Gençler Aytışması” çerçevesinde öğrencilerin sorularını yanıtlarken Kıbrıs’ta iki devlet çözümü tercih ettiği açıklaması güneyde geniş yankı yarattı.
II. Hrisostomos “İki ayrı devlet, Avrupa Birliği çerçevesi içerisinde olabilir" iddiasında bulunmuştu. II. Hrisostomos bunun için bir de şart koştu. Avrupa çerçevesi içerisinde iki devlet çözümü için “(KKTC) ikinci devlet Türkiye’nin sütünden kesilsin” ve “(TC kökenli KKTC vatandaşları) yerleşikler gitsin” dedi.
Öğrencilerin, güneydeki camilerin ve kuzeydeki kiliselerin durumunu sorması üzerine II. Hrisostomos “beş yıldır müftü Talip Atalay ile sıkı temas içerisindeyim. Kendisiyle sıkça görüşüyorum. Bizden ne istemişse yaptık" dedi.
Haralambos Haralambus imzalı Alithia gazetesi ise şu görüşlere yer verdi:
Kıbrıs Başpiskoposu Hrisostomos’un dün, Kıbrıs’ta iki devlet çözümü konusunda yaptığı açıklamalar tartışmalara neden oldu. Daha somut söylemek gerekirse, 50 yaşın altında olan pek çok kişinin bir federasyon çözümünün yaşayabilir olabileceğine inanmadığı ve iki devlete gidilmesinin daha iyi olacağı, fakat oluşturulacak devletin Avrupa çerçevelerinde olması görüşünü ortaya koydu. Ayrıca, Başpiskopos, ikinci devletin-işgal bölgelerinin Türkiye’nin sütünden kesilmesini ve yerleşiklerin gitmesini ön koşul olarak koydu.