1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. FEMA- KADININ İNSAN HAKLARI EĞİTİM PROGRAMI
FEMA- KADININ İNSAN HAKLARI EĞİTİM PROGRAMI

FEMA- KADININ İNSAN HAKLARI EĞİTİM PROGRAMI

Feminist Atölye; 2. GRUP ÇALIŞMASI 23 AĞUSTOS 2011 TARİHİNDE TAMAMLANDI

A+A-

 

 

Feminist Atölye (FEMA)

[email protected]

 

 

 

FEMA- KADININ İNSAN HAKLARI EĞİTİM PROGRAMI

2. GRUP ÇALIŞMASI  

23 AĞUSTOS 2011 TARİHİNDE TAMAMLANDI!

 

AYÇA SOYGÜR ÇIRALI

KİHEP ile birlikte, hem atölyelerden önce tanıdığım kadın dostlarımı, hem de kendimi daha farklı bir gözle yeniden tanıdım. Kadın olmaktan gurur duydum ilk defa. Gördüm ki, ataerkinin farklı biçimleri ile karşılaşıp sıkıntı duyan bir tek ben değilim. Atölyeler özgüvenimi olumlu yönde etkiledi.  Karşı karşıya olduğum şiddet biçimlerinin farkında olarak onlara karşı mücadele edebilme yöntemlerimi geliştirmek için cesaret buldum. Yasal haklarımı öğrendim, feminizmin tarihçesini, daha da önemlisi “korkulan” feminizmin ne olduğunu, bu siyasetin gerçeklerini fark ettim. Bunun sonucunda da kendime “Ben FEMİNİSTİM” diyebildim. Her atölyeden sonra diğer kadınlarla yaşadığım atölye tecrübelerini paylaşmak heyecan vericiydi. Umarım, bu heyecanı paylaşmak için çok daha fazla kadın KİHEP’i öğrenir ve bu imkândan yararlanır. Böylece destek alacağımız kadınlar artar, mücadelemiz yücelir.

 

DENİZ DÜZGÜN

İlk kez böylesine bir çalışmada yer aldım. Başta atölye çalışmalarını gözümde canlandırdığım zaman bu kadar öğretici, bir o kadar da zevkli olabileceğini düşünmemiştim. Atölye çalışmalarımızın ilk günlerinde grup içerisindeki çekimserlik kısa zamanda kayboldu. İlerleyen zamanlarda atölye bizim sesimiz oldu. Oraya gittiğimde paylaştığımız deneyimler, öğrendiğimiz konular sayesinde rahatladığımı ve atölyenin hayatımda önemli bir yeri olduğunu fark ettim. Daha sonra yeni öğrendiğim her bilgiyi etrafımdakilerle paylaşmaya başladım; bu sayede çevremde olan olaylara farkındalığımın arttığını fark ettim. Şimdi hep birlikte kadının insan hakları için omuz omuza, şimdi hep birlikte İnsan, Yurttaş ve Kadın olarak harklarımız için dayanışmaya!

 

DİLEK CEYLANLI

Öncelikle KİHEP atölye çalışmalarını bizimle tanıştırdığı için FEMA’ya ve paylaştığı bilgiler için ayrıca Doğuş’a çok teşekkür ederim. Bir kadın olarak KİHEP atölye çalışmalarından büyük keyif aldığımı, bunun yanında toplumda yer etmiş ve kadın üzerinde baskı oluşturan her türlü yasa ve eylem hakkında bilincimin arttığını söyleyebilirim. Sanırım bundan sonra bana düşen öğrendiğim bilgi ve deneyimleri güncel yaşantıma aktarabilmektir. Günlük yaşantımızda ve çevremizde kadın hakları konusunda yaşanılan ihlalleri daha bilerek görmek ve mümkünse engellemek; birlikte yaşadığım ve sosyal ilişkide bulunduğum tüm kadın ve erkeklerin de bu bilince katılmalarını sağlamak istiyorum. Bunun yanında, KİHEP atölye çalışmalarının bana kattığı en önemli şeylerden biri "annelik" rolü ve çocuklarıma yaklaşımım üzerine düşünmek oldu. Bu düşünme sürecinde katılımcı arkadaşlarımın yaşadığı deneyimler çok etkiliydi. İşlediğimiz modüllerin her biri bizlere değer katan çalışmalardı. Benim en zevk aldığım çalışmalar ise "Kadın Örgütlenmesi", "İletişim" , "Kadının Ekonomik Hakları” ve "Kadının İnsan Hakları" modülleri oldu. Sebebini sorarsanız da, vereceğim cevap "kendimin içinde bulunduğu durumu yansıtan koşullar " olarak tanımlayabilirim.

 

FEZİLE OSUM

KİHEP’i duyunca çok heyecanlandım. Hep yapmak istediğim, eksik kalan bir yönümü tamamlayabileceğimi düşünüyordum. Programın içeriği beklediğimden daha kapsamlı, atölyeler ise hem eğlendirici hem de öğreticiydi. KİHEP benim için bir uyanış dönemi oldu diyebilirim. Aslında hep rahatsız olduğum ama bir türlü adını koyamadığım ve çevreme anlatamadığım, toplumun biz kadınlara dayatmış olduğu bütün kalıplara ve baskılara dair bir bir uyandım. Bunları yaşarken yalnız olmadığımın farkına vardım; benim gibi düşünen kadınlarla tanıştım. KİHEP ile genç yaşta tanıştığımdan dolayı kendimi çok şanslı hissediyorum ve artık kendimi ataerkil sistemin dayattığı her şeye karşı mücadele edebilecek, güçlü ve farkında bir kadın olarak görüyorum.

 

GÜLSÜN IŞISAL

Kadının İnsan Hakları Eğitim programı hayatımda kalıcı izler bırakacak bir atölye oldu. Atölyelerde pek çok konuda farkındalık edinmemin yanı sıra bazı konularda ise yanlış düşündüğümü bazı gerçekleri yok saydığımı anladım. Grup çalışmasının, grup içi güvenin ve birlikte hareket etmenin ne kadar önemli olduğunu deneyimleme şansım oldu. Bu atölyenin her yaştan ve bölgeden kadınlar için yararlı olduğunu düşünüyorum. KİHEP hem yasal anlamda var olan ve olmayan haklarımızı görmemizi sağladı, hem de pek çok konuda (şiddet, toplumsal cinsiyet, doğurganlık hakları vb.)  bizi aydınlattı. Atölyeler ayrıca bana çok güzel arkadaşlar da kattı, bağlarımızı koparmamak dileğiyle!

 

SILA MURAT

KİHEP atölyelerine başladığım günden bitişine kadar geçen sürede, yaşadıklarımı, düşündüklerimi, değişimimi bir paragrafa sığdırmakta zorlanacağım. Atölyeler sürecinde, farklı yaşta, birbirinden farklı deneyimler yaşamış kadınlarla birlikte olmak, görüş alanımı genişletirken bir yandan da bir kadın olarak yaşadığım sorunların aslında sadece benim sorunum olmadığını anladım. Atölyeler boyunca ilk önce iç dünyamla sohbete girdim, kendimi sorguladım; yaşadığım birçok eşitsizlik ve hak gasplarımı düşündüm; çözüm aramam gerekliliği noktasında yollar aradım; haklarımı öğrendim. Kendimi anlaşılmaz ve yalnız hissettiğim günlerin geride kaldığını düşünüyorum. Kişisel deneyimlerimin aslında ne kadar da toplumsal olduğunu anladım. Aynı sorunları yaşamanın vermiş olduğu birliktelik ruhunu atölyeler boyunca hissettim. Yaşadığım sorunlar karşısında susup oturursam, bu sorunun tekrarlanmasına davetiye çıkaracağımı biliyorum ve yaşadığım her soruna karşı çözüm üretme noktasında kendimi daha güçlü hissediyorum. Bireysel direniş ve etrafını etkilemenin dışında, örgütlenip sorunlarla baş etme, yaşanan eşitsizliklere karşı çözüm üretme noktasında artık kendime daha çok güveniyorum. Her atölye sonrasında birlikte olmanın verdiği güç ve özgüveni yaşadım. Birlikte olmanın vermiş olduğu güçle değişimin daha kolay olacağını düşünüyorum. Atölyeler boyunca kendimi sorgulamamın yanında etrafımı da sorguladım. Toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine olan farkındalığımın artması ve eşitsizliğe karşı vermem gereken mücadeleyle ilgili hep beraber çalışmalar yaparken, aslında bunun çok da zor olmadığını, bireysel yaşamımı değiştirmeyle işe başlayıp etrafımı da değiştirebileceğimi hissettim, hissediyorum. Ataerkil sistem tarafından tanımlanan ‘’kadın’’a belli görevler atfedilirken, bazı alanlardan da yoksun bırakılmak isteniyor.  İşte tüm bu görev ve alanların analizini yaparken, bu durumlara itiraz edip düzende değiştirmem gereken noktaları saptayıp KİHEP’li kadınlarla birlikte stratejiler geliştirdim. Bunların farkına varmamı ve etrafımın değişime ihtiyacı olduğunu gösteren KİHEP’ e ve KİHEP’li kadınlara sonsuz teşekkürler ederim. Herkesin eğitimden yararlanabilmesi ümidiyle... Bu eğitimden yararlanmamı sağlayan FEMA’ya da sevgiler!

 

ÜLKÜ GÜVERCİN AŞIK

KİHEP atölyelerine katıldığım için çok mutluyum. Bu atölyelerde bildiğim ve bilmediğim birçok bilgiyi yeniden düşündüm. Atölyelerin bize, en azından bana kattığı çok bilgi oldu. Grup çalışmaları da çok eğlenceliydi. Gruba katılan arkadaşlarımızın katılımcı ve eğlenceli olması atölyeleri daha da keyifli yaptı. Doğuş sana da teşekkür ederim bu güzel bilgileri bizimle paylaştığın için. Ben bir sonraki grup için şimdiden etrafımdaki arkadaşlarıma ve tanıdıklarıma KİHEP’e katılmalarını önermeye başladım bile!

 

 

 

Bu haber toplam 2339 defa okunmuştur