1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Feminist atölye
Feminist atölye

Feminist atölye

Feminist atölye

A+A-

Feminist Atölye
[email protected]

Geçtiğimiz Cumartesi günü Feminist Atölye olarak Elye Kitap Kurdu’na bir ziyaret gerçekleştirdik. Bu vesileyle hem oradaki genç kadınları tanıma fırsatı yakaladık hem de bizlere umut veren deneyimlerini dinleme şansı elde ettik. Özge Efendi, Melek Kavaz, Fahriye Kızılgök, Emine Tecen ve Melek Uluşan isimli beş yürekli kadının deneyimlerine ilişkin gerçekleştirdiğimiz kısa sohbeti, sizlerle paylaşmak istiyoruz. Ayrıca yürüttüğümüz feminist mücadeleye umut ışığı oldukları için kendilerine çok teşekkür ettiğimizi ve her daim dayanışma göstereceğimizi sayfamız aracılığıyla bildiriyoruz.
Burası gerçekten çok güzel, epeyi de bağış yapılmış. Böyle bir kütüphane oluşturmak nasıl aklınıza geldi?
Özellikle yazları köyde biz kadınlar olarak yapacak birşey bulamıyor, çok sıkılıyorduk. Erkeklerin daha çok yapacak şeyleri vadı. Futbol oynuyorlar, internet kafede saatlerini geçiriyorlar ve motorları ile geziyorladı. Bizler için ise vaktimizi değerlendirebileceğimiz bir alan yoktu. Bu sebeple bir araya gelerek kendimize bir alan yaratmak istedik ve kütüphane fikri ortaya çıktı.
Peki ne zaman ve nasıl faaliyete geçtiniz?
Kütüphane fikri ortaya çıktıktan sonra Doğanköy Kültür Şenliği’nde bir kermes açtık ve orada gördüğümüz ilgi bizleri yüreklendirdi. Kermes boyunca hem kitap bağışı kabul ettik hem de evde yaptığımız bir takım yiyecekleri satarak kütüphanemiz için biraz para toplamış olduk.
Köylülerin tepkisi ne oldu, köydeki erkekler ne yaptı?
Köylülerden çok güzel bir dayanışma gördük. Hatta erkekler gelip burada temizlik yaptılar, bizlere kitap bağışında bulundular. Burası ilk girdiğimizde çok sık kullanılmadığı için pisti ve duvarların da boyanması gerekiyordu. Köylülerin de yardımıyla burayı temizledik ve duvarlarımızı boyadık. Bazı etkinliklerimizi yaparken burası bizlere dar geliyordu, o yüzden genellikle erkeklerin alanı olarak kabul edilen köy kahvesinin üst kısmını da birkaç kere kullandık. Biz gitmeden önce kadınlar oraya pek uğramazdı. Ancak anladık ki, biz o alana talip olduğumuzda bizi durduracak hiç birşey yokmuş. Köy kahvesinin üstünü erkeklerin de katılımı ile temizleyip bazı etkinliklerimizi orada gerçekleştirdik.


Ne gibi etkinlikler yapıyorsunuz?
Bizler kütüphaneciliğin eskisi kadar talep görmediğinin farkındayız. Artık herkes okuyacaklarına internet üzerinden erişebiliyor. İnternetin bu derece yaygın kullanımı ve kütüphanelere gitme alışkanlığının yitirilmesi gerçeklerinden hareketle amacımızı insanları okumaya teşvik etmek olarak belirledik. Bu amacımıza ulaşmak için çeşitli etkinlikler gerçekleştirerek kütüphanemize olan ilgiliyi de arttırmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz etkinlikler; oku-tartış buluşmaları, toplanıp hep birlikte trivial oynamak ve söyleşiler gerçekleştirmek. Örneğin son olarak Niyazi Kızılyürek’in katılımı ile oldukça kalabalık bir söyleşi gerçekleştirdik.
Etkinliklerinizi ne şekilde duyuruyorsunuz?
Genellikle sosyal medya üzerinden hem kütüphanemize olan ilgiyi arttırmaya çalışıyor hem de etkinliklerimizi duyuruyoruz. Sosyal medyanın bu noktada etkili olduğunu düşünüyoruz. Bizleri takip etmek isteyenler, ‘Kitap Kurdu’  isimli arkadaş hesabına Facebook üzerinden erişip kütüphane ile ilgili güncel bilgilere ulaşabilirler.
Gördüğümüz kadarı ile burası artık size dar geliyor, epeyi bir kitap da raflara sığmıyor. Bu konuda ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Aslında şu anki binamız geçici, bizler de buraya artık sığamayacağımızı düşünüyoruz. Bir kere raf eksiğimiz var, raflarımız kısıtlı olduğu için kitapların bazıları köşede duruyor ve raflayamıyoruz. Buna ek olarak bazı etkinliklerimizde katılım çok iyi oluyor ancak yerimiz dar olduğundan burada yapamıyoruz, mecburen köy kahvesinin üstünü kullanıyoruz. Yeni yerimize önümüzdeki 4 ay içerisinde geçebilmeyi umuyoruz.

 

***


Liseli Erkek Öğrencilerden Etekli Eylem

Antalya’da Gazi Anadolu Lisesinde, liseli kadın öğrencilerin etek giymesinin yasaklanması dün “Devrimci Liseliler DEV-LİS” üyesi öğrenciler tarafından protesto edildi. Protestoda erkek öğrenciler etek giyerek yürüyüş yaptı.

Gazi Anadolu Lisesi’nde liseli kadın öğrencilerin etek giymesi yasaklandı. Okul Müdürü Hayri Bahşi, yeni kılık kıyafet yönetmeliğine göre okul aile birliğinin de onayıyla bu yıl öğrencilerin gri pantolon, beyaz tişört olan okul forması giymelerine karar verildiğini söyledi. “Kız öğrencilerin pantolon giyerek daha rahat edeceğini” savunan Bahşi, “Yeni yönetmeliğe göre bu karar alındı. Çocuklarımızın forma giymesi benimsendi. Biz de erkek ve kız çocuklarının da pantolon giymesine karar verdik. Böylece çocuklarımız rahat edecek. Sıralar kirli oluyor, tozlu oluyor. Ayrıca okulumuz öğrencileri artık büyük çocuklar. Merdivenden inip çıkmalarında sorunlar olmasın diye düşündük” diye konuştu.

Bunun üzerine Antalya’da erkek öğrenciler etek giyerek eylem yaptı. Liseli kadınlara yönelik cinsiyetçi ayrımı protesto ettiklerini ifade eden yaklaşık 20 kişilik öğrenci grubu giydikleri eteklerle kapalı yol olarak bilinen caddeden Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdüler ve ardından basın açıklaması yaptılar. Eyleme sosyal medyada büyük destek gösterildi.


(Kaynak)

Bu haber toplam 2359 defa okunmuştur
Gaile 233. Sayısı

Gaile 233. Sayısı