1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. "Fetüs ve kol bacak gibi parçalar gömülür"
"Fetüs ve kol bacak gibi parçalar gömülür"

"Fetüs ve kol bacak gibi parçalar gömülür"

Davada, teknik tanık olarak dinenen Girne Akçiçek Hastanesi Başhekimi Salih Beyoğlu, ‘fetüs’ ve kesilmiş durumdaki kol bacak gibi parçaların tıbbi atığa girmediğini ve gömüldüğünü vurguladı

A+A-

Didem MENTEŞ

Bir süredir Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden ‘yasa dışı hamileliği sonlandırma’ davasında, bu kez teknik tanık olarak Girne Akçiçek Hastanesi Başhekimi Salih Beyoğlu, dinlendi. Beyoğlu, tıbbi atıklar konusunda ve tıbbı attık uygulamasıyla ilgili bilgiler vererek, ‘fetüs’ ve kesilmiş durumdaki kol bacak gibi parçaların tıbbi atığa girmediğini ve gömüldüğünü vurguladı.  

Beyoğlu, “ben kolu bacağı oluşmuş bir bebeği tıbbi atık olarak çöpe atmam, bir doktor olarak hiç atmam” dedi.

Bu arada mahkeme davaya devam etmek üzere duruşmayı 26 Ocak Perşembe gününe erteledi.

Taraflar hazır bulundu

Sanıklar Mehmet Ali Tunçbilek, Verda Özkent Tunçbilek, Ayşegül İşbilen, Taner Okburan, Fahri Karagözlü ve Rasiha Serdaroğlu dün yeniden Girne Ağır Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarıldı.

Başkan Fatma Şenol, üye yargıç Murat Soytaç ve üye Yargıç Seran Bensen huzurundaki davada, Başsavcılık adına İddia Makamı’nda Kıdemli Savcı Erdinç Akyener, sanıklar ve sanıkların avukatları mahkemede hazır bulundu. Dünkü oturumda sanık Mehmet Ali Tunçbilek’i ve sanık Verda Tunçbilek’i Avukat Mustafa Şener (Şener, avukat Serhan Çınar adına da hazır bulundu), sanık Taner Okburan ile Ayşegül İşbilen’i Avukat Emre Kadri, sanık Fahri Karagözlü’yü Avukat Güneş Menteş ve sanık Rasiha Serdaroğlu’nu Avukat Ömer Başay temsil etti.

Beyoğlu, hastane ve uygulamalarıyla ilgili bilgiler verdi

Sanık Fahri Karagözlü’nün avukatı Güneş Menteş, dünkü celsede ikinci şahit olarak Girne Akçiçek Hastanesi Başhekimi Dr. Salih Beyoğlu’nu teknik tanık olarak dinletti.

Beyoğlu, ilk olarak avukat Menteş’in ardından da Savcı Akeyner’in sorularını yanıtladı. Dr. Salih Beyoğlu, 5 yıldır hastanenin başhekimi olarak görev yaptığını belirterek, devlet hastanesinde gerçekleşen doğum uygulamalarıyla ilgili bilgiler verdi.

Hastalara kayıt yapılarak, hangi aşamadan geçtiklerine dair bilgiler veren Beyoğlu, tıbbi atıkların ne olduğunu ve ne gibi uygulamalara tabi tutulduğunu da aktardı.

“Bakanlıktan bildirim yazısı gönderildi”

Beyoğlu, 13 Haziran 2016 tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından hastaneye ‘hamileliğin yasal bir şekilde sona erdirilmesi’ (Ceza Yasası Fası 169 (A)) kapsamında işlem yapılmasıyla ilgili, Sağlık Bakanlığı’na ve Tabipler Birliği’ne bildirim yapıldığına dair hastaneye gönderilen yazıyı Mahkemeye sundu. Kıdemli Savcı Erdinç Akyener, bu bildirim yazısına itiraz ederek, bakanlık tarafından gönderilen bu yazının zaten yasada yer aldığını ve hekimlere görevlerini hatırlatma amacıyla gönderildiğini belirtti.

“Fetüs ve kesilmiş kol bacak gibi parçalar gömülür”

Daha sonra tıbbı atıklarla ilgili bilgi veren Beyoğlu, tıbbı atıkların; iğne, gaza bezi ve pansumanlarda kullanılan malzemeler olduğunu vurgulayarak, ameliyatlarda kesilmiş kol ve bacak gibi parçaların gömüldüğünü söyledi. ‘Fetüs’ ve kesilmiş durumdaki kol bacak gibi parçaların tıbbi atığa girmediğini ve gömüldüğünü bir kez daha vurgulayan Beyoğlu, “ben kişi olarak, kolu bacağı oluşmuş bir bebeği tıbbi atık olarak çöpe atmam, bir doktor olarak hiç atmam” dedi.

“Özel hastanelerden tıbbi atıklar, tıbbi atık aracıyla toplanmadı”

2011 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından bir Avrupa Birliği Projesi başlatıldığını, tıbbi atıkların toplanması için turuncu renkli bir araba konteyneri, turuncu renkli çöp tenekeleri alındığını söyleyen Beyoğlu, tıbbi atıkların sadece Girne Akçiçek Hastanesi ve Girne Özel Hastanesi’nden toplandığını, hiçbir özel hastaneden bu araçla tıbbi atıkların toplanmadığını açıkladı. Salih Beyoğlu, ayrıca hastanede tüm hastaların kaydının tutulduğunu, kayıtlar yapılmadan bir bebeğin alınmasının da mümkün olmadığını ifade etti

 

Bu haber toplam 4307 defa okunmuştur
İlgili Haberler